Ruhani’ye göre, Aramco saldırısı bölgedeki düşmanlar için bir uyarı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinin suçlandığı ‘Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıyı’ bir uyarı olarak niteledi. Ruhani, ‘Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve savaşı sona erdirmeli" dedi

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerine düzenlenen saldırı ve bu konuda ülkesinin suçlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

'Ders almalılar'

Ruhani, Saudi Aramco'ya yönelik saldırı hakkında şu ifadeleri kullandı:

Hastane, okul ya da Sana'da bir pazar yerini vurmadılar ki rahatsız olasınız. Sizi uyarmak ve size ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve halkın huzur içinde yaşaması için savaşı sona erdirmeli.

Savaşı başlatan tarafın Yemenliler olmadığını savunan Ruhani, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, bazı Avrupa ülkeleri ve İsrail'i suçladı. Ruhani, şunları kaydetti:

Onlar Yemenlileri öldürdüğünde, bölgeye silah ve mühimmat yığdıklarında ve Suudi Arabistan ABD'den 400 milyar dolarlık silah aldığını itiraf ettiğinde 'kimse konuşmamalı' diyorlar ancak Yemen halkı buna refleks gösterdiğinde rahatsız oluyorlar.

Ankara zirvesi barış için kolektif çabanın göstergesi

Ankara’da gerçekleşen Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı zirveyi de değerlendiren Ruhani şunları söyledi:

Bu toplantıda başta Suriye olmak üzere bölgede barış ve istikrarın sağlanması, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesi ve halkın normal yaşamını sürdürebilmesi için gereken şartların oluşturulması hedeflenmiştir ki bu da bölgede huzur ve barış için kolektif bir çabanın göstergesidir. 

‘ABD gerçek tövbe için samimiyetini göstermeli’

ABD’nin yaptırım politikalarıyla hedefine ulaşamayacağını söyleyen Ruhani, "ABD makamlarına buradan maksimum baskıyla müzakerenin imkansız olduğunu bir kez daha ilan ediyorum. Eğer doğru söylüyorsanız ve müzakere istiyorsanız İran'a yönelik tüm yaptırımlar durmalıdır. Belki de ABD'li yetkililer gerçekten pişman olmuştur ve iyi niyet taşıyordur. Gerçek tövbe için samimiyetlerini göstermeli ve İran'a yönelik baskıları kaldırmalılar" dedi.  

ABD’ye nota: Her türlü girişime yanıt veririz

Bölgedeki gerginlik artarken İran, Tahran'daki İsviçre Büyükelçiliği üzerinden ABD'ye protesto notası verdi. Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine saldırıyla ilgili suçlamaları reddeden Tahran yönetimi, 'ABD'nin İran'a yönelik her türlü girişimine yanıt verileceğini' belirtti.  

Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan Tahran ile Washington'un diplomatik faaliyetleri İsviçre üzerinden yürütülüyor.

‘Tek çare olarak işgalcilerin petrol tesislerine saldırıyorlar’

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de ABD’yi suçlamış ve "Yemenli kurbanlar, tek çare olarak işgalcilerin petrol tesislerine saldırıyor ve ABD bundan büyük rahatsızlık duyuyor" demişti. Zarif, "ABD, 4 buçuk yıldır işlenen en kötü savaş suçlarına maruz kalanların, cevap vermek için ellerinden geleni yapmayacağını düşünüyorsa gerçeği inkar ediyor demektir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU