Venezuela’da bazı muhalif gruplarla Maduro arasında anlaşmaya varıldı

Guadio’nun katılmadığı görüşmelerden uzlaşı çıktı. İktidar partisi terk ettiği meclise dönme kararı alırken, varılan anlaşmayı imzalayan muhalif isimler Guadio’nun yol açtığı kayıpları gidermeye çalıştıklarını söyledi

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido arasındaki anlaşmazlık ülkeyi siyasi krize sürüklemişti (Reuters)

Venezuela’da bazı muhalefet partileri, uzun süredir devam eden yönetim krizinin ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetiyle müzakere masasına oturdu.

Görüşmeler yönetimde hak iddia eden ve ABD tarafından desteklenen Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido’nun yokluğunda gerçekleşti.

Guaido öncülüğündeki muhaliflerin hükümetle olan görüşmelerden çekildiklerini açıklamalarına karşın AN'deki bazı muhalif partiler ve hükümet yeni bir anlaşmaya vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çoğunluğu muhaliflerin elindeki AN'de temsil edilen Venezuela İçin Çözümler, Değiştirelim ve İlerleme partileriyle Maduro hükümeti arasındaki anlaşma başkent Karacas'taki Dışişleri Bakanlığı Sarayı Casa Amarilla'da imzalandı.

Taraflar arasında ayrıca sürekli müzakereler için ulusal diyalog masası oluşturulması konusunda uzlaşıya varıldı.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido'nun tepkiyle karşıladığı anlaşmada Ulusal Seçim Konseyi’ne (CNE) yeni üyelerin atanması, Venezuela’nın hak iddia ettiği Esequibo bölgesindeki haklarının korunması ve bazı davalarda tutuklu yargılananların serbest bırakılması, petrol ürünlerinin gıda karşılığı satışı gibi hususlar yer aldı.

Diğer partilere de katılım çağrısı

Venezuela'ya uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasının talep edildiği anlaşmayla ayrıca iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) AN'ye geri dönmesine de karar verildi.

Anlaşmayı duyuran Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, bütün muhalif partilere ulusal diyalog masasına katılma çağrısı yaptı.

Muhalefetten Guaido’ya tepki: Fırsatı boşa harcadı

Anlaşmayı imzalayan muhalif liderlerden Claudio Fermin ise Juan Guaido’yu barış görüşmeleri fırsatını boşa harcamakla suçladı. Ülkeye uygulanan yatırımları işaret eden Fermin, bu uygulamaları barışın ve ekonomideki iyileşmenin düşmanı olarak niteledi.

Fermin, anlaşmaya imza attıktan sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Ortak bir çaba için barışı önemsiyoruz, Venezuelalılar ülkenin bu diyalog fırsatını kaçırmasına izin vermeyecektir” dedi.

 

Guaido Reuters.PNG
Guaido, iktidardaki hak iddiasında ABD yönetiminden destek görüyor (Reuters)

 

Maduro hükümetiyle ABD destekli Guaido öncülüğündeki muhalefet, siyasi krizi çözmek için mayıs ayında Norveç'te bir araya gelmiş ancak görüşmeler daha sonra Barbados'a taşınmıştı.

Guaido’ya sert eleştiriler yönelten Fermin, “Tanık olduğumuz gibi Guaido, Norveç’te diyaloglar konusunda olağanüstü bir fırsat doğurduğunu söylemişti. Peki ne önerdi? Şiddet? Kollarını kovuşturmak? Dış güçlerin iradesine teslim olmak?” ifadelerini kullandı.

“Kaybettirdikleri zamanı telafi etmeye çalışıyoruz”

Anlaşmaya imza atan meclis üyelerinden Timoteo Zambrano da Maduro karşıtı büyük partilerin çabalarını eleştirdi. Guaido’nun adını vermeden konuşan Zambrano, “birilerinin hırsı ve herkesin hataları” yüzünden kaybedilen zamanı telafi etmeye çalıştıklarını söyledi.

Eleştirilerin hedefindeki Juan Guaido ise pazartesi günü katıldığı bir etkinlikte, azınlık muhalefet partileriyle yapılan ek müzakerelerin ilan edilmesinin, Maduro hükümetinin muhalefeti bölmek için başvurduğu bir “manevra” olduğunu savunmuştu.

Türkiye'den Venezuela'daki mutabakata destek açıklaması

Bu arada Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Venezuela Hükümeti ile bazı muhalefet partileri arasında Karakas’ta varılan mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, “Venezuela’da toplumsal, siyasi ve ekonomik istikrarın korunması bakımından ümit vadeden bu girişime tüm taraflarca destek verilmesinin” büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU