Ebola, çiçek ve şarbon virüslerinin bulunduğu Rus laboratuvarında patlama oldu

Çıkan yangın sonucu camların patladığı ve bir çalışanın yaralandığı merkezde virüslerin havaya karışıp karışmadığı henüz bilinmiyor

Söz konusu tesiste başka pek çok ölümcül hastalığın örneklerinin de saklandığı düşünülüyor (Vladimir Zinin/TASS)

Rusya'nın Sibirya bölgesinde Ebola, çiçek ve şarbon virüslerinin tutulduğu Devlet Virüs Bilimi ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (Vector) patlama oldu.

Yangın, Moscow Times'a göre laboratuvardaki temizlik inceleme deposunda bulunan bir gaz tankındaki patlama sonucu pazar günü çıktı.

Patlama sonrası kırılan camlardan virüslerin havaya karışıp karışmadığına yönelikse herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rusya devlet haber ajansı TASS’a göreyse patlama sonucu yaralanan bir çalışan hastaneye kaldırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altı katlı binanın 5.katında çıkan ve merkezin büyük bir kısmını saran yangının daha sonra kontrol altına alındığı belirtildi.

Vector, patlama sırasında merkezde biyo-tehlike arz edecek maddelerin bulunmadığını ve çevrede yaşayanların endişe etmesine gerek olmadığına ilişkin açıklama yaptı.

Çok tehlikeli virüsler hakkında araştırma yapan Vector aynı zamanda dünyada çiçek virüsünün saklandığı iki yerden biri. Diğer virüsün ABD'nin Atlanta şehrindeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde tutulduğu biliniyor.

Daha önce de Sovyetler Birliği’nin biyolojik savaş araştırmaları için kullandığı Vector’da 2004’te de kadın bir araştırmacı Ebola virüsünün bulaştığı bir iğnenin yanlışlıkla kendisine batması sonucu hayatını kaybetmişti.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU