Kuzey Kore: ABD’yle diplomatik müzakereler birkaç hafta içinde başlayabilir

Kuzey Kore, ABD ile diplomatik görüşmelere birkaç hafta içinde geri dönebileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada Kuzey Kore’ye yönelik dış tehditlerin tamamen bertaraf edilmemesi halinde ülkenin nükleer silahlardan vazgeçmeyeceği vurgulandı

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki ikinci zirve Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılmıştı / Fotoğraf: Reuters

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın aktardığına göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, gelecek günlerde yapılması olası çalışma grubu toplantısının, ülkenin Washington’la yürüttüğü diplomasi açısından belirleyici olacağını söyledi.

Açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasının ancak ‘ülkenin güvenlik sistemine yönelik tehditlerin ve gelişmesinin önündeki engellerin şüphe bırakmayacak şekilde kaldırılması halinde mümkün olabileceği' vurgulandı.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Vietnam’da yaptığı zirvenin başarısız olması nedeniyle durmuştu.

Zirvede taraflar nükleer silahsızlanma karşılığında ABD'nin uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşamamıştı.

Geçen hafta Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Choe Son Hui, Kuzey Kore'nin eylül sonu itibarıyla nükleer müzakerelere dönmeyi stediğini ancak Washington'ın müzakere masasına kabul edilebilir yeni önerilerle gelmesi gerektiğini söylemişti.

Kuzey Koreli yetkili, önerilerden hoşnut kalmadıkları takdirde görüşmeleri tamamen durdurabileceklerini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore gazetesi: Kim, Trump'ı Pyongyang'a davet etti

Güney Kore'nin Joongang Ilbo adlı gazetesi ise adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore lideri Kim'in geçen ay bir mektup yazarak Trump'ı başkent Pyongyang'a davet ettiğini önse sürdü.

Gazetenin haberine göre Kim mektupta Trump'la üçüncü bir zirve yapma konusundaki isteğini ifade etti.

Trump, 9 Ağustos'ta Kim'den üç sayfalık 'çok güzel bir mektup' aldığını duyurmuştu ancak ABD'li yetkililer ikinci bir mektup konusunda bir açıklama paylaşmamıştı.

İki lider Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri nedeniyle yaşanan krizi çözmek üzere haziran 2018'den beri üç kez bir araya gelmişti.

Son görüşme 30 haziranda Kuzey ve Güney Kore arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge'de gerçekleşmişti. Taraflar çalışma grubu toplantılarını yeniden başlatmakta mutabık kalsa da görüşmeler henüz başlamamıştı. 

Kuzey Kore görüşmenin ardından bir dizi kısa menzilli füze denemesi de yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU