Trump'ın Obama'nın yeşil mirasını yok etmek için uzun vadeli planı

Beyaz Saray olabildiğince çok çevre koruma yasasını bozmakla kalmıyor, aynı zamanda onları eski haline getirmeyi zorlaştırmak için yasal düzenlemeyi de önemli ölçüde değiştirmek istiyor

Donald Trump, selefi Barack Obama'nın yalnızca sağlık alanındaki değil çevre alanındaki yasalarını da değiştirme peşinde (Vanity Fair)

Donald Trump'ın başkanlığının ilk saatinde, yeni atanan yönetim, Barack Obama yönetiminin iklim ve enerji sayfalarını Beyaz Saray'ın internet sitesinden silmiş ve onların yerine çoğunlukla “temiz kömür” üzerine odaklanan Önce Amerika Enerji Planı'nı getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç hafta sonra da EPA'nın internet sitesinde iklim değişikliğine dair ne varsa kaldırıldı. ABD'li aktivistler panikledi ama Trump yönetiminin ateşli devri başlayınca haykırışları diğer yıkımların ardında kayboldu. Şimdi, başkan Trump'ın ilk döneminin iki buçuk yılı geride kalmışken, korkularında haklı çıktıklarını hissediyor olabilirler: Trump, Obama yönetimi tarafından atılan adımları etkili bir şekilde ortadan kaldırarak 85 çevre yönetmeliğini kaldırdı ya da kaldırmaya çalıştı.

Değişiklikler, aslında internet sitesi uyarısından önce bile bekleniyordu. Trump, uzun zamandır iklim değişikliğinin varlığına şüpheyle yaklaşıyordu. Bir keresinde bunun Çin'in bir aldatmacası olduğunu öne sürmüştü. Ancak eski emlak kralı, adaylığı sırasında ABD’yi bir iş yeri gibi yöneteceğine de söz vermişti. Ve bu sözü tuttu. Çevre Koruma Ajansı'nı (EPA) açıkça küçümseyen Trump, kirlenen havadan tükenmekte olan türlere ve ulusal parkalara kadar ülkenin her yerinde iş fırsatları gördü.

Bu haftaysa konu Amerika'nın sularıydı. Perşembe günü, Trump yönetimi, 2015 Birleşik Devletler Suları (WOTUS) yönetmeliğini kaldırdı. Bu yönetmelik, hangi su kütlelerinin ABD'ye ait olduğunu ve ABD'nin himayesinde bulunduğunu tanımlayarak korumaları iyileştiriyordu.

Hiçbir delil olmadan, Obama döneminin “yüz binlerce işe” mal olduğunu iddia eden Trump yönetimi bu çevre korumasını, hangi suların federal korumayı hak ettiğine karar vermelerini sağlayan bir düzenlemeyle değiştirdi. EPA yöneticisi Andrew Wheeler'in bu düzenlemeyi açıklamasının neredeyse hemen ardından, Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi'nin federal su politikası yöneticisi konuyu mahkemeye taşıyacağını duyurdu.

EPA'yı uzun süredir Trump'ın standartlarına göre yöneten Wheeler, bazı liderleri Trump'ın en açık destekçilerinden olan kömür endüstrisinde lobici olarak çalışmıştı. Saygı karşılıklıdır. Haziran ayında, Obama yönetiminin ölmekte olan sektöre tutunacak bir dal veren iklim planınından önemli bir geri adım olan Düşük Maliyetli Yenilenebilir Enerji yönetmeliğini yayınladıktan sonra Wheeler, Trump yönetiminin “kömür santrallerinin temiz geleceğin bir parçası olmasını sağlama" taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

WOTUS yönetmeliğinde olduğu gibi, sağlık grupları derhal EPA'ya dava açtı. Trump yönetiminin insanları asbestten, su kirliliğinden ve kirlilikten koruyan veya genel olarak nesli tükenmekte olan türleri kollayan yönetmelikleri azalttığı her sefer, çevre ve kamu sağlığı grupları en kısa sürede yasal işlem başlattı.

Harvard Hukuk Fakültesi Çevre ve Enerji Hukuku Programı'nda iklim, temiz hava ve enerji araştırmacısı olan ve Trump yönetiminin yasal düzenelemeleri kaldırmasını yakından takip eden Caitlin McCoy, bu davaların çok önemli olduğunu söylüyor.

 

 

McCoy, The Independent'a verdiği demeçte “Trump yönetimi, EPA’nın yetkisini ve bazı durumlarda eyaletlerin yetkisini önemli ölçüde sınırlayan bu yeni düzenlemelerle Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasası gibi temel çevre yasalarımızı dönüştürmeye çalışıyor ve bunun için bu yasaların yeni yorumlarını teklif ediyor" dedi. “Bu değişikliklerin mahkemeye taşınacağını biliyorlar ve yorumlarının mahkemede onaylanacağını umuyorlar. Bu yorumlar mahkemelerce onaylanırsa, EPA gelecekte iklim değişikliği, kamu sağlığı ve çevre ile ilgili bu kilit alanlarda harekete geçebilmek için daha az yetkiye sahip olacak."

McCoy, otomobil endüstrisinin de istemediğini açıkça belirttiği oto kirlilikle ilgili yasanın geri alınmasının yakın olduğuna işaret ediyor. Wheeler, bir kez mahkemeye gidince nihai yönetmeliğin başlangıçta önerildiği kadar ileri gitmeyeceğini de kabullendi. Ancak Trump yönetimi yine de karşı oldukları yönetmeliklerin sadece küçük bir kısmını değiştirmek için düzenleyici işlem yapma sürecini zorluyor ve kendisini hukuki ihtilafın ve otomobil endüstrisi ve Kaliforniya eyaletiyle mücadelenin öznesi yapıyor.

McCoy, bu baskının uzun vadeli bir hedefin parçası olduğunu söylüyor.

“Gözleri, Kaliforniya’nın Temiz Hava Yasası'ndan ve federal hükümetten daha katı Sera Gazı (GHG) Emisyonu standartları koyma yetkisinden feragatının ve diğer eyaletlerin Kaliforniya’nın standartlarını takip etme gücünün üzerinde” diyor. “Trump yönetimi, Kaliforniya’nın feragatını önden sağlama almak için yeni bir Enerji Politikası ve Koruma Yasası yorumunun yanı sıra Kaliforniya davayı kazanıp standartları korumayı başarsa bile diğer eyaletlerin Kaliforniya’nın sera gazı standartlarını takip etmesine izin vermeyecek yeni bir Temiz Hava Yasası yorumu öneriyor."

Başka bir deyişle, iklim üzerine kafa patlatıyorlar - ancak Amerikalıların çoğunluğunun onlardan istediği şekilde değil.

Dünya, iklim değişikliğinin varoluşsal kriziyle yüzleşirken Trump yönetimi ve onun müttefikleri uzun vadeli farklı bir plana odaklanıyor: Trump yönetimi gittikten çok sonra bile gündelik insanların güçlü endüstrilerden korunmasını güçleştirmek.

McCoy “Trump yönetimi, Obama yönetiminin düzenlemelerini geri çekerken bu deneyimlerden ders çıkarıyor ve esas mevzuatın nasıl yorumlanacağına dair  değişikliğe giderek kendi yaptıklarının kaldırılmasını zorlaştırmaya çalışıyor” dedi. “Uzun vadede EPA'nın yetkisini değiştirmek istiyorlar, yani mesele Obama dönemi düzenlemeleri gibi kolay şekilde silinebilecek bireysel kurallarla ilgili değil. Mevcut yönetim, çevre yasal düzenlemesini önemli ölçüde değiştirmek istiyor; böylece, EPA’nın kilit alanlarda yetkisini geri getirmek için federal mevzuatın revizyonu gerekecek.”

Sierra Club Beyond Coal Kampanyası'nın federal kampanyalar yöneticisi Jonathan Levenshus, Trump yönetiminin gelecek kazançlardan pay kapmak amacıyla verebileceği zarara örnek olarak daha da aşırı bir geri çekme önerisine işaret etti. 2018'den bu yana Trump yönetimi, kömür yakma ve yağ yakma tesislerinin doğurduğu tehlikeli kirliliği sınırlayan 2011 Cıva ve Hava Standartları Yönetmeliği'ni kaldırmaya çalışıyor. Levenshus, bu geri çekmeyi “kadınlara ve çocuklara doğrudan saldırı” olarak nitelendirdi ve bunun düşük gelirli aileler ve beyaz olmayan kişiler üzerinde aşırı bir etkisi olacağını söyledi.

Levenshus, yönetmelik hakkında “Yılda 11 bin kişiyi kurtarıyor” dedi. “Trump yönetimiyse onu pencereden atmamızı öneriyor.”

Levenshus sözlerine “Sağlık standartlarımızın maliyetini ve faydasını belirleme yolumuzu yönlendirmek için tüm süreci baştan yazmak istediklerini düşünüyorum” diye devam etti. "Bu hamle, Temiz Hava Yasası yönetmenliklerinin temelini baştan sona geçersiz kılacaktır. Sadece Amerikalılar daha az korunmakla kalmayacak, aynı zamanda EPA'nın gelecekte bu yönetmelikleri kullanmasının yolları da tıkanacak. Maliyet - fayda analizini değerlendirme biçimimizi baştan yazmak istiyorlar. ”

Levenshus, ekonomik açıdan - ki bu, mevcut yönetimin sözde konuştuğu dil - bu geri çekmelerin getirisinden çok götürüsünün olacağını da belirtti.

Kamu sağlığını öncelemenin daha iyi bir ekonomi, daha uzun yaşamlar ve daha sağlıklı işçiler sağlayacağını ve bütün bunların daha güçlü bir ekonomi kurduğununun altını çizen Levenshus "EPA'nın hesapladığından çok daha büyük olan bu faydalar genelde hafife alınıyor" dedi.

Yine de, Levenshus, bu EPA’nın Trump'ın hayal ettiği kadar başarılı olmayacağına dair umutlu olduğunu söylüyor.

“Trump yönetiminin sicili ve bu standartları zayıflatma çabaları gerçekten yasalarla uyuşmuyor” diyor. “Bu tehlikeli geri çekmeleri sunmaya devam ediyorlar ama kazanmıyorlar. Ve bence bu, hikayenin önemli bir parçası. ”

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU