Kadın oyunculara erkeklerden daha fazla para veren yeni “feminist” Monopoly tartışmalara yol açtı

Oyuncular mülk satın almaktansa kadınların icat ettiği buluşlara yatırım yapıyor

Ms Monopoly kadın oyunculara finansal avantaj sağlıyor (Hasbro)

Kutu oyunu Monopoly’nin yeni “feminist” bir versiyonu üretildi. Oyunda kadın oyuncular "çocuklara cinsiyetler arası ücret farkını öğretmek” amacıyla erkeklerden daha fazla para alıyor.

Oyun esnasında başlangıç noktasını geçen kadın oyuncular 240 birim, erkeklerse 200 birim para alıyor.

Popüler kutu oyununun yeni versiyonu Ms. Monopoly'yi (Bayan Monopoly) piyasaya süren şirket Hasbro, oyunu kadınların güçlenmesine katkı sunmak için çıkardıklarını duyurdu.

Şirket tarihinde ilk kez kutunun üzerindeki beyaz bıyıklı, silindir şapkalı erkek maskot bir kadın maskotla yer değiştirdi. 

Hasbro açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Bugüne kadar keyfini erkeklerin sürdüğü ayrıcalıkları kadınlara geçirerek oyuna eğlenceli bir yenilik ekledik. Merak etmenize de hiç gerek yok eğer erkekler kartlarını doğru oynayarsa daha fazla para kazanabilir.

Hasbro Gaming’in uluslararası marka strateji ve pazarlama bölümü kıdemli genel müdürü Jen Boswinkel, niyetlerinin kadınların oyuna avantajlı başlaması olduğunu söyledi.

Oyuncular mülk satın almak yerine Wi-Fi, güneş enerjisiyle ısıtma, "modern korse ve çikolata parçacıklı kurabiye" gibi kadınların icat ettiği buluşlara yatırım yapıyor.

Kadın oyuncuların kodese girme, lüks vergisi ödeme ve şans kartı çekme riski hala bulunuyor.

Oyuna ayrıca halter, bardak, jet uçağı, kol saati ve beyaz şapka gibi yeni simgeler de eklendi.

 

 

Oyun cinsiyetler arası ücret farkını gündeme getiriyor gibi görünüyor ve finalinde kadınlara erkeklerden daha fazla ödeme yaparak oyun alanında eşitlik sağladığını şakayla karışık ileri sürüyor.

Yeni oyun sosyal medyada birçok kişinin "duyar kasma" suçlamasına maruz kaldı.

Gazeteci Annika H. Rothstein, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Sanırım bu ilerici yeni Monopoly denemesi kadınların ayrıcalıklı uygulamalar ve yardım olmazsa kazanamayacağını söylüyor? Gerçekten de feminist olmanın yolu..." dedi.

Kadınların bilgisayar algoritmasını, DNA ve kök hücre izolasyonunu keşfetmesine rağmen oyunun çikolata parçacıklı kurabiye ve korseye yoğunlaşması tepki çekti.

Camie Pickett adlı kullanıcı, "#Hasbro kadın düşmanlığıyla her şeyi mahvetti. Onlara göre kadınlar gayrimenkul zengini olamaz ve sadece çikolatalı kurabiyeleri, güneş enerjili ısıtmayı ve modern korseyi önemserler. Ne rezillik ama. #MsMonopoly" diye yazdı.

Diğerleri de şirketi, oyunun yaratıcısının hayallerini daha da saptırmakla suçladı.

Bir kullanıcı, “Sözünü esirgemeyen feminist Elizabeth Magie toprak tekelleşmesinin olumsuz etkilerini göstermek için bu oyunu yarattı. Daha sonra Parker Kardeşler onu çaldı, tekelleri onaylar hale getirdi ve hatalı bir biçimde Charles Darrow'un oyunu bulduğunu söyledi. Bunları göz önüne alırsak bu durum gerçekten şaka gibi" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Monopoly klasik oyuna getirdiği güncellemelerden dolayı ilk defa eleştiri almıyor.

Geçen yıl kasımda avokadoların ve ikinci el hayır mağazalarının olduğu ama ev bulunmayan "Y Kuşağı" Monopoly'si tanıtılmıştı.

Erkek ve kadınların eşit işe eşit ücret alması 1970'de çıkartılan Eşit Ücret Yasası'ndan bu yana Birleşik Krallık'ta yasal zorunluluk.

Ancak buna rağmen ücret ayrımcılığı hala sürüyor ve kadınlar tam zamanlı pozisyonlarda erkek meslektaşlarına oranla ortalama yüzde 14,1 daha az para kazanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU