Belediye Kanunu’nda değişiklik yolda, Cumhurbaşkanlığı, AK Parti ve Belediyeler Birliği çalışıyor, CHP temkinli

AK Parti, Cumhurbaşkanlığı’nın talimatıyla Belediye Kanunu’nu değiştirmek için çalışmalara başladı. Uzmanlardan görüşler alınıyor. Türkiye Belediyeler Birliği de sürece dahil oldu

CHP'li adaylar yerel seçimlerde Türkiye'nin en büyük 3 belediyesini kazanmıştı / Fotoğraf: Sözcü

Yerel seçimlerin ardından İstanbul ve Ankara gibi en büyük iki şehrin büyükşehir belediyesini kaybeden AK Parti yerel yönetim yasasında değişiklik için kollarını sıvadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam kampında sinyalini verdiği değişiklik için AK Parti Yerel Yönetimler birimi, Belediye Kanunu’nda değişiklik için taslak çalışmasına başladı.

Özhaseki ekibi topladı

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin koordinasyonunda kurulan ekipte Türkiye Belediyeler Birliği’nden bir ekip de çalışıyor.

Uzmanlardan görüş ve öneriler de alan ekibin yeni yasama yılında kanun değişikliği teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirmesi bekleniyor.

Yetki tartışması bekleniyor

Teklifle birlikte, özellikle CHP’nin yönettiği belediyeler ile merkezi yönetim arasında yetki tartışmasının başlayacağı yorumları var.

AK Parti’den bir kaynak, bu tasarının belediyelerin öz kaynaklarını arttırmak ve belediyelerin çalışmasının önünde engel teşkil eden bazı yasal prosedürü hafifletmek için yapıldığı görüşünde. 

Çalışmanın yoğun bir şekilde devam ettiği ve üzerinde daha birçok değişikliğin yapılabileceği de ifade ediliyor.

Ulaşım ve altyapı projelerinde sorumluluk merkezi yönetimde

Toplantılarda, ulaşım ve altyapı gibi alanlarda yapılan büyük projelerde belediyelerin yetkisinin azaltılmasına ilişkin bir teklif de gündeme geldi.

Eğer tasarı kabul edilirse bu tür büyük yatırımlarda tek yetkili merkezi idare olacak. Bunun da yetki tartışmasını beraberinde getirmesi bekleniyor.

Borçlara yapılandırma

Belediyeler bir süredir ağır borç yükü altında bulunuyor.

Projelerin sağlıklı yürümesine engel olduğu değerlendirilen bu duruma da borç yapılandırmayla çözüm bulunacağı belirtiliyor.

AK Parti ile CHP arasında bu konuda bir temas sağlandı.

CHP’li yetkililer belediyelerin önündeki engellerin kaldırılması halinde tasarıya destek vereceklerini bildirirken büyükşehir belediyelerin yetkilerinin ortadan kaldırılmasını ise kabul etmeyeceklerini belirtti.

Gazete Duvar’a konuşan CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Özhaseki ile bu konuda karşılıklı düşüncelerini paylaştıklarını belirterek “Elbette bazı değişiklikler yapılmalı. Bunu gözden geçiririz ama bugün en önemli büyükşehirler bizde. Eğer bunu büyükşehirlerin yetkisini azaltmak onların çalışmalarını engellemek adına yapmak istiyorlarsa tabii ki buna izin vermeyiz” dedi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU