Çiftliğe baskın yapan vegan aktivistler “100 tavşanın ölümüne neden olmakla” suçlandı

İddialara göre Katalonya'daki çiftçiler eylemcileri otoyola kadar kovaladı ve üstlerine ateş açarak araba camlarını kırdı

İspanya'da bir çiftliğe girip 16 tavşanı kurtaran vegan eylemcilere iddiaya göre çiftçiler ateş açtı. Çiftlikte çalışan veterinere göre eylemciler bilmeden 100'den fazla hayvanın ölümüne neden olmuş olabilir.

Bir düzine araçtaki yaklaşık 50 genç eylemci, geçen pazar Katalonya'da Osona yakınlarındaki bir çiftliğe girdi. Hırsızlığı durdurmaya çalışan çiftçiler polis çağırdı.

Polisin müdahalesine rağmen eylemciler 16 tavşanla kaçmayı başardı.

 

 

Ancak yerel gazete La Vanguardia'ya göre çiftlik tarafından hazırlanan ve resmi bir şikayette bulunmadan önce yayımlanan veteriner raporunda, bazılarının hamile veya emzirme döneminde olduğu bildirilen 16 tavşanın kaçırılmasının, onlara ihtiyaç duyan 90'dan fazla yavrunun yaşamını yitirmesine sebep olduğu öne sürüldü.

Veteriner raporunda ayrıca baskın sırasında 5 tavşanın ağır şekilde yaralandığı ve öldüğü de iddia ediliyor.

İnternet ismi "Mythical Mia" olan vegan aktiviste göre kargaşa esnasında çiftçiler eylemcilere metal sopalarla vurup boğazlarını sıktı.

İddiaya göre polis ve eylemcilerin ayrılmasından sonra çiftçiler otoyolda hızlı bir kovalamaca başlattı ve Mia'nın da içinde bulunduğu arabaya ateş ederek camlarını kırdı. Olayların sonrasını kaydeden Mia, videoda yüzünden kan akarken görülüyor.

The Independent'a konuşan Mia, vegan grubun eylemiyle bağlantılı olarak birçok hayvanın öldüğü söylentilerinin asılsız olduğunu savundu. Mia şunları söyledi:

Yanlış bir bilgi ve gösterebilecek hiçbir kanıtları yok. 5 dakikadan kısa bir süreliğine o çiftliğin içindeydik ve sadece kurtardığımız tavşanlara dokunduk ki o çiftlikteki iğrenç yaşam koşulları dolayısıyla kurtardığımız esnada çok hastalardı ama artık iyiler. Hiçbir yavruyu annesiz bırakmadık çünkü sadece genç olanları kurtardık. Eylem esnasında yanımızda profesyonel bir veteriner de bulunuyordu. Bu söylentilere dair resmi belgeleri, veteriner raporunu ve otopsiyi görmek istiyorum. Çünkü inanıyorum ki eğer çiftliğin iddia ettiği gibi herhangi bir anne tavşan 'düşük yapmışsa', bu kesinlikle yaşadıkları korkunç koşullar yüzünden olmuştur ve sayemizde artık bu koşullar ortaya çıktı. Elimizde, biz gittiğimizde orada olan, çiftlik içinde ve dışarıdaki çöp kutusunda çürümeye bırakılmış birçok ölü tavşanın videosu var. Biz gelmeden çok önce işlenmiş bir suçu bize yıkmaları onlara çok uyan bir davranış. Bu endüstri insanları çok uzun süre kandırdı.

Instagram'da çiftçilerin yaptıklarından bahseden Mia, “Polis geldi ve bize barışçıl bir şekilde ayrılmamızı söyledi. Biz de öyle yaptık. Ayrıldıktan sonra çiftçiler bizi otoyolda 200 km hızla bir saat boyunca kovaladı” dedi.

Aktivistler daha sonra polisi aradı ve iddiaya göre yolculuğa devam etmeleri için onlara bir süre polis eşlik etti. Ancak polis onları terk ettiğinde çiftçiler onları tekrar yakaladı ve eylemcinin söylediklerine göre "yanlarına gelip üstlerine ateş etti".

Eylemci videoda İngiliz aksanıyla şunları söylerken duyuluyor:

Kanla kaplıyım. Bunu çiftçiler yaptı. Penceremize ateş ettiler ve bizi otoyol boyunca takip ettiler. Aman Tanrım, gerçekten de kanla kaplıyım.

Daha sonra yazılı bir açıklama yapan Mia, "Pencere suratıma doğru patladı, camlar yüzünden çok fazla kan vardı. Şu anda hastanedeyiz ve bu suçu bildirmek için polis merkezine gitmeyi bekliyoruz. En önemli şey, insan olmayan hayvanların güvende olması. O cehennemden uzaktalar” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurtarma harekatına katılan ve veteriner olarak tanımlanan bir diğer eylemci de çiftlikten aldıkları tavşanlardan birinin durumunu belgeleyerek, "Dişi tavşan susuz kalmıştı, açtı ve hastalık önleyici olarak aldığı ilaçlar yüzünden kontrolsüz bir şekilde (daireler çizerek) koşuyordu. Bunlar şiddet ve sömürü dolu bu endüstrinin doğrudan sonuçları. Acil tedavi ve bakımın yanında şu anda özgürlüğüne kavuşan mücadeleci ruhu onun hayatta kalmasını sağlayacak. Hızla iyileşmeye başladı ve tam iyileşmeyi sağlamak için gereken tüm tedaviyi görüyor" diye belirtti.

Çiftliğin sahibi de Katalonya Radyosu'nda kendisini eylemcilerin saldırısına uğramış kurban olarak tanımladı.

Aktivistler ayrıca İspanya'da yüksek ölüm ve hastalık oranlı birkaç tavşan çiftliğindeki koşulları iki yıl boyunca inceleyen ve insanlık dışı vahşi şartları ve muameleleri kaydeden hayvan hakları grubu Animal Equality'nin (Hayvan Eşitliği) videolarını da paylaştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU