İran istihbaratına yaptırım kararı örtülü operasyon hazırlıklarının ortaya çıkarılmasının ardından geldi

Geçtiğimiz yıl Ahvaz’da İran güçlerine yönelik gerçekleştirilen saldırı sonrası İran’ın Avrupa’da operasyon yapmaya hazırlanması Avrupa Birliği’ni harekete geçirdi. Hollanda’nın soruşturması sonrası AB, İran İstihbarat Bakanlığı’na yaptırım kararı aldı

İran istihbaratının, 22 Eylül 2018'deki Ahvaz saldırısının ardından Avrupa ülkelerinde bir dizi örtülü operasyon hazırlıkları başlattığı iddia ediliyor 

Avrupa Birliği, Hollanda ve Danimarka’nın girişimleriyle İran İstihbarat Bakanlığı'na bağlı İç İstihbarat Birimi’ne yaptırım kararı aldı.

Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesi (AIVD) tarafından yapılan açıklamada, Hollanda'da 2015 ve 2017'de İran asıllı kişilerin suikastlarında İran'ın bağlantısı olduğuna dair güçlü ipuçları olduğu açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarının, AB’ye gönderdiği raporda 2015 yılında Ali Ali Mutamed’in öldürülmesi ile 2017 yılında Ahvaz merkezli Arap Kurtuluş Hareketi lideri Ahmed Molla Nissi suikastının arkasında İran istihbaratının olduğu belirtildi. Arap Kurtuluş Hareketi, İran’ın Huzistan eyaletinin merkezi olan Ahvaz şehrindeki Sünni Arapların bağımsızlığı için mücadele ettiği iddiasında.  
 


Hollanda’daki cinayet soruşturmasının başlamasıyla, Haziran 2018’de iki İranlı diplomat sınır dışı edilmişti.

Yeni planlar Ahvaz saldırısından sonra yapıldı

22 Eylül 2018’de Ahvaz’da bir askeri geçit töreninde yapılan saldırıda 29 kişi öldürüldü. Önce saldırıyı Ahvaziyye örgütünün üstlendiği söylenmiş ancak örgüt iddiaları reddederek saldırının Devrim Muhafızları'nca kurgulandığını savunmuştu. Saldırıyı IŞİD de üstlendi. İddialara göre İran bu saldırının ardından Avrupa ülkelerinde bir dizi istihbari operasyon yapmak için hazırlıklara başladı. Hollanda’daki soruşturma da İran’ın bu hazırlıklarının ortaya çıkarılmasının ardından hızlandı.

İran Paris'te saldırı mı planladı?

Hollanda güvenlik birimleri, geçtiğimiz yıl Paris’te gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı bir gösteride bombalı saldırı yapılacağı istihbaratına ulaştı. İddialara göre İran istihbaratı tarafından gerçekleştirilmesi planlanan bu saldırının İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’nün üzerine yıkılması için bazı çalışmalar yapıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konuyla ilgili İran'ı sorumlu tutan açıklamalar da yaptı.

AB’nin yaptırım uygulamaya hazırlandığı kurum İran İstihbarat Bakanlığı. İstihbarat sisteminin çok başlı olduğu İran’da, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü de istihbarat faaliyeti yürütüyor. İddialara göre iki kurum arasında da zaman zaman sürtüşmeler yaşanıyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU