ABD Kudüs Büyükelçiliği'nin 6 metre yüksekliğindeki duvarı komşuları rahatsız etti

Konsolosluk, daha önce belediyeden 5.8 metre yüksekliğinde 'güvenlik duvarı' talebinde bulunmuş, ancak 3.2 metre yüksekliğe izin verilebileceğini söyleyerek reddetmişti

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Mayıs 2018'de Kudüs'e taşınmıştı / Fotoğraf: Flash90

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliğinin binası etrafında 6 metre yüksekliğinde duvar örmesinden rahatsız olan çevredeki komşular durumu ‘iyi komşuluk ilişkilerine yakışmadığını’ belirterek şikâyetçi oldu.

Büyükelçilik Tel Aviv’den Kudüs’e taşındığı sırada kentteki ABD Konsolosluğu belediyeden binanın etrafında 5.8 metre yüksekliğinde metre duvar inşası için izin talebinde bulunmuş ancak belediye talebi reddederek sadece 3.2 metre yüksekliğe izin verebileceğini belirtmişti.

Belediye o dönem karara gerekçe olarak çevredeki komşuların itirazlarını öne sürmüştü.

Ancak ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman, konunun güvenlikle ilgili olduğunu belirterek bu konuda ısrar etmeyi sürdürdü.

Büyükelçilik ofisi Tel Aviv’den Kudüs’e taşınma işlemlerini yavaşlatması üzerine durum İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’ya intikal etti.

Netenyahu bizzat olaya müdahil olarak Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion ve İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon’a duvarın inşası için talimatı verdi.

Akabinde Kahlon duvarın inşası için özel kararname yayınladı. Belediye de gerekli inşaat ruhsatını verdi.

Büyükelçilik binasının bulunduğu bölge halkı ‘başta taşınma işlemini memnuniyetle karşıladıklarını ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak için ellerinden geleni yaptıklarını, büyükelçilik için birçok kez yolların trafiğe kapatılmasına dahi tahammül ettiklerini ancak yeni duvarın tahammül edilemeyecek ölçüde rahatsız edici olduğunu’ dile getirdiler.

“Bu durum kabul edilemez”

Daha önce birçok ülkede İsrail Büyükelçisi olarak görev yapan Meryem Şemrat, “Duvarlar, güzel manzarası için taşındığımız mahalleyi kapatıyor ve doğallığını bozuyor. Belçika Büyükelçisi olduğum sırada büyükelçilik binasının etrafındaki çiti bir metre yükseltmek istemiştik. Belediye tarafından reddedildi. Hatta bina çevresine kamera yerleştirme talebimiz dahi reddedilmişti. İtiraz etmedik. Sustuk ve bu durumu diplomatik bir gelenek olarak yorumladık. Bir büyükelçiliğin komşularını boğması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU