Bilim insanları modern zamanların ismini buldu: Plastik Devri

Brandon, "Okulda hepimiz Taş Devrini, Bronz ve Demir Çağlarını öğreniyoruz, peki bu dönem Plastik Devri olarak mı bilinecek?" dedi

Yapılan çalışmada büyük plastik maddelerde 1957’den 2016’ya “kayda değer bir artış” yaşandığını ortaya kondu (Reuters)

Bilim insanları plastik kirliliğine şimdi de fosil kalıntılarda rastlamanın Antroposen Çağı’nı işaret eden önemli bir gösterge olarak göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Santa Barbara Havzası’nın 200 yıllık dip tortusunu tarayan bilim insanları, plastik miktarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana her 15 yılda iki misline çıkarak katlanarak arttığını keşfetti.

Araştırmacılar 1945 sonrası döneme “Büyük Hızlanma” adını koydu.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nin Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü'nden araştırmanın baş yazarı Jennifer Brandon, The Guardian'a verdiği demeçte, "Okulda hepimiz Taş Devrini, Bronz ve Demir Çağlarını öğreniyoruz, peki bu dönem Plastik Devri olarak mı bilinecek? Bizim neslimizin böyle hatırlanacak olması epey ürkütücü” ifadelerini kullandı.

Plastiklerin çoğu 1920’lerde icat edildi ama 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar kullanımları yaygınlaşmadı. Bilim insanları 1945 sonrasına ait katmanların hepsinde, çoğu giysi liflerinden gelen hatırı sayılır miktarda mikroplastik buldu.

Dr. Brandon, “Plastik sevgimizin izini aslında fosil kalıntılarımıza bırakıyoruz. Bu çalışma gösteriyor ki plastik üretimimiz neredeyse mükemmel şekilde dip tortusu kaydımıza yansıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları 2010’a kadar 2. Dünya Savaşı öncesine kıyasla havzada 10 kat daha fazla plastik biriktirildiğini keşfetti. Savaş sonrası dönem plastik çeşitliliğinde artış yaşandığını da gösteriyor. Bu çeşitliliğe liflerin yanı sıra plastik poşet materyalleri ve parçacıkları da dahil.

Science Advances bilimsel yayınında yayımlanan araştırma, bir bölgedeki plastik birikimine odaklanan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Araştırmacıların Santa Barbara Havzası’nı tercih etmelerinin sebebi bölgedeki denizin dalgalı olmaması ve sıfıra yakın oksijen seviyesinin tortu katmanlarını muhafaza etmesi.

Her 5 milimetrelik dip tortusu katmanı iki yıllık zaman dilimine karşılık geliyor ve bilim insanları 1843’e uzanan tortudan örnek toplayabildi.

Scripps’te daha önceden yapılmış bir araştırma, Kaliforniya’daki Monterey kentinin yakınında bin metreye ulaşan derinlikte mikroplastik tespit etmişti. Nisanda bir kaşif Pasifik Okyanusu’ndaki Mariana Çukuru’nu ziyaret etmiş ve plastik poşetler bulmuştu.

Bilim insanları her yıl 4,8 ila 12,7 milyon ton plastik atığın okyanuslara karıştığını tahmin ediyor.

 

 

Araştırmacılar makalede, “Dip tortusu kayıtlarındaki bulgularımız artan kirliliğin sadece okyanus yüzeyinde değil artık okyanusun dibindeki ekosistemde de tespit edilebilir hale geldiğini gösteriyor” diye belirtti.

Bilim insanları, “politikada ya da atık yönetiminde belirgin değişikliler yapılmadığı takdirde plastik birikiminin gelecekte de bu hızla artmaya devam edeceğini öngörüyor”.

Bu yıl yapılan araştırmada Deniz Biyoloji Derneği’nden ve Plymouth Üniversitesi’nden bilim insanları, okyanuslarda bulunan daha büyük plastik maddelerde 1957’den 2016’ya “kayda değer bir artış” yaşandığını ortaya koydu.

Poşet, ip ve ağ gibi plastik eşyalar okyanustan toplanan maddeler arasında. Bu çöpler her yıl deniz sistemlerinde 10 milyar sterlinden fazla (yaklaşık 70 milyar TL) ekonomik zarara yol açıyor.

Eğer bu şekilde devam edersek, denizlerdeki plastik 2050’ye kadar balık miktarını aşacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU