Keşmir'de ilk sivil ölümün ardından çatışmalar patlak verdi

Asrar Han'ın ailesi Hint güvenlik güçlerinin Asrar'ı kafasından vurduğunu söyledi

Fidruz Ahmed, oğlunun yüzündeki yaraları gösteriyor (Samaan Lateef / The Independent)

Çarşamba günü Keşmir'de bir öğrencinin yaralarına yenik düşmesinin ve böylece Hindistan'ın bölgenin özel statüsünü kaldırma kararından bu yana ilk sivil ölümünün gerçekleştiğinin resmi olarak onaylanmasının akabinde çatışmalar patlak verdi.

Başkent Srinagar'daki Illah-i-Bagh bölgesinden 18 yaşındaki Asrar Han, Yeni Delhi'nin kararınının ertesi günü, 6 Ağustos'ta güvenlik güçleri tarafından kafasından vurulmuştu.

Han'ın öldüğü haberinin yayılmasıyla Srinagar'da ve Keşmir'in diğer kısımlarında sokağa çıkan gençler Hindistan'ın protestoları bastırmakla görevlendirdiği silahlı kuvvetlere taş attı.

Srinagar'da Han'ın evine giden yollar dikenli tellerle ve barikatlarla kapatılmış vaziyette.

Bir polis memuru, “Asayişi sağlamak için ihtiyati bir önlem olarak Srinagar'da kısıtlamalar yeniden yürürlüğe kondu. Şu ana kadar istenmeyen bir hadise gerçekleşmedi" diye konuştu.

Han'ın babası Firduz Ahmed provokasyon olmamasına rağmen Hint kuvvetlerinin oğlunu hedef aldığını iddia ediyor.

Evinde gözyaşları içinde The Independent'a konuşan Ahmed "Hint kuvvetlerinin saçmalarla onu hedef aldığı 6 Ağustos akşamında arkadaşlarıyla parkta kriket oynuyordu" dedi.

The Independent'la paylaşılan hastane kayıtları ve röntgenler, Han'ın sol gözü de dahil, kafatasına ve yüzüne birçok saçma darbesi aldığını gösteriyor.

Olaya tanıklık eden ve onu Sher-e-Kashmir Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün (Skims) hastanesine götüren arkadaşı, Han'ın vurulmasının ardından kafasından ve ağzından bol miktarda kan geldiğini söyledi. Han'ın arkadaşı, misilleme korkusuyla isminin açıklanmamasını istedi.

Ama Hindistan Emniyet Genel Müdürü Münir Han ise güvenlik güçlerinin gençleri hedef aldığı suçlamalarını reddetti ve öğrencinin göstericilerin attığı "bir taşla vurulduğunu" söyledi.

6 Ağustos'ta hastaneye yatırılmasının hemen ardından çekilmiş bir fotoğrafta Han'ın yüzündeki saçma yaralarını gösteren Ahmed "İşte bu da kanıtı. (Hint kuvvetleri) taş diyorlar ama bunlar saçma yarası ” diye konuştu.

 

kashmir-pic-2.jpg
Asrar Khan’ın röntgeni (Samaan Lateef / The Independent)

 

Hindistan başbakanı Narendra Modi bu ay içinde Keşmir’e kendi yasalarını çıkarma ve yabancıların yerleşmesini engelleme izni veren anayasanın 370. maddesinin kaldırıldığını ve Keşmir'in artık Hindistan toprağı olduğunu açıklamıştı.

O günden beri Keşmir tecrit altında. Protestolar yasaklanıyor ve Hint güvenlik güçleri bölge sakinlerine sokağa çıkma yasağı uyguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmalı bölgede internet ve diğer iletişim ağları da hala kesik ve bu durumun acil yardım hizmetleri üzerinde büyük etkisi var.

Bu ay patlak veren çatışmalarda Hindistan, güvenlik güçlerinin "itidalli" davrandığında ve şu ana kadar hiçbir sivil ölümün yaşanmadığında ısrar etmişti.

Ne var ki The Independent'e konuşan aileler yetkililerin birkaç sivili öldürdüğünü ama doktorlara bu ölümleri resmi kayıtlara geçmemesi yönünde talimat verdiğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU