Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Netanyahu ile görüşmeyi reddetti

Bahreyn Kralı Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin İsrail lideri ile görüşme yapmayı kabul etmemesi, "İsrail'deki seçim oyunlarına alet olmak istemiyorlar" yorumlarına neden oldu

Netanyahu ve Sisi, Eylül 2018'de New York'taki iş adamları zirvesinde bir araya gelmişti / Fotoğraf: Twitter

Bahreyn Kralı Al Halife'den sonra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeyi kabul etmedi.

İsrail tarafından bu hafta Sisi’ye yapılan görüşme talebi, "gündemin çok yoğun olması" nedeniyle reddedildi. Netanyahu’nun talebi daha önce de Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife tarafından aynı gerekçe ile reddedilmişti. Basında çıkan haberlerde Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın da benzer bir gerekçe ile görüşmeyi reddettiği bilgisi yer almıştı.

Yapılan değerlendirmeler Arap ve uluslararası liderlerin İsrail'deki "seçim oyunlarına" alet olmayı istemedikleri için Netanyahu ile bir araya gelmeyi kabul etmediği yönünde. İsrail basınındaki haberlere göre Netanyahu ile görüşmeyi reddedenler arasında yakın arkadaşlarından biri olarak bilinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de var.

Netanyahu seçimde kendisine destek sağlamayacağı için Hindistan gezisini iptal etmişti.

Netanyahu’nun bu hafta Avrupa’daki bir diğer Arap lider ile görüşme girişiminde bulunduğu ancak reddedildiği söyleniyor. Söz konusu liderin ülkesinin İsrail ile diplomatik ilişkilere sahip olmadığını belirten kaynak Arap liderinin kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

Yahudi baskıları

Netanyahu'nun ofisi, seçim öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile yapılacak acil bir toplantıyı ve önemli bir güvenlik önlemini duyurmaya hazırlanıyor. Netanyahu parti içerisindeki kriz ile mücadele veriyor. Benny Gantz’ın seçimi kazanma olasılığının gittikçe artması Netanyahu’yu endişelendiriyor.

ABD'deki Yahudi lobisi Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), 17 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan İsrail seçimlerinde adaylardan herhangi birinin lehine müdahale etmemesi yönünde Beyaz Saray'a baskı yapıyor. Trump, ülkesinin Netanyahu’ya verdiği desteğin bir göstergesi olarak son seçim arifesinde İsrail’in Golan üzerindeki egemenliğini tanıdığını duyurmuştu.

İsrailli analistler Netanyahu’nun bir sonraki hükümete liderlik edemeyeceğine dair neredeyse kesin bir kanaat oluştuğu görüşünde. Sağcı bloğun Knesset'teki sandalye sayısının 60’ı aşamayacağı belirtiliyor. Bu durumun Netanyahu’nun bir sonraki hükümeti kurmasına engel olacağı kaydediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

https://www.independentarabia.com/node/53526

DAHA FAZLA HABER OKU