ABD’de Demokrat adaylar, iklim değişikliğine karşı planlarını anlattı

ABD Başkanlığına aday olmak için yarışan Demokrat Partili adaylar, iklim değişikliğine karşı alacakları önlemleri açıkladılar. Vaatler arasında petrol şirketlerinin kapatılması, pipetlerin yasaklanması, et tüketiminin azaltılması gibi önlemler yer aldı

Fotoğraf: Reuters

ABD’de 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek seçimlerde Demokrat Parti’nin adayı olmak için yarışan politikacılar, iklim değişikliği ile mücadele konusundaki planlarını anlattı. CNN’de düzenlenen bir programa katılan Demokrat Partili adaylar 2050 yılına kadar sıfır karbon salınımının sağlanması konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

bernie sanders.jpg
Vermont Senatörü Bernie Sanders Fotoğraf: Reuters

 

Demokrat başkan aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders, iklim değişikliğini inkar eden ABD Başkanı Donald Trump'ı, aptal ve tehlikeli diye tanımladı.

"Aklı başında bir insanın iklim değişikliğini öncelikleri arasına nasıl almadığına anlam veremiyorum. Gezegenin hayatta kalması için savaş veriyoruz" fosil yakıtlardan kurtulmak için milyarlarca dolar harcamayı göze aldığını söyledi. İklim değişikliğiyle mücadeleye 16,3 trilyon dolar kaynak ayıracağını belirten Sanders şunları söyledi:

Belki de öldürmek için tasarlanmış imha silahlarına her yıl 1,5 trilyon dolar harcamak yerine, bu kaynakları ortak düşmanımız olan iklim değişikliğine karşı kullanırız.

 

biden.jpg
Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Fotoğraf: Reuters

 

Demokrat aday adaylardan eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise toplu taşıma reformunu anlattı. Biden, "Hızlı trenlerimiz olursa milyonlarca aracı yollardan çekebiliriz" dedi. Karbon salınımını sıfıra indirmek için 2030 yılını hedef olarak koyan Biden’in iklim değişikliği için ayınmayı düşündüğü bütçe ise 1,7 trilyon dolar.

 

Elizabeth Warren.jpg
Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren Fotoğraf: Reuters

 

Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'ın hedefinde ise nükleer enerji vardı. "Nükleer enerji santrali kurmayacağız, nükleer enerjiyi yenilenebilir yakıtlarla değiştirmeye başlayacağız" diyen Warren, 2035 yılına kadar fosil yakıt şirketlerinin kapatılması gerektiğini savundu. 

Warren’in planına göre, 2035 yılına kadar karbon salınımını yüzde 70 azaltılmalı. Waren Beyaz Saray’a taşınabilirse, iklim değişikliğine karşı 10 yılda 10 trilyon dolar harcayacak 

Kamala Harris.jpg
California Senatörü Kamala Harris Fotoğraf: Reuters

 

California Senatörü Kamala Harris ise açık denizlerde petrol ve gaz aranmasının yasaklanması çağrısı yaptı. Kırmızı et üretiminin çok fazla karbon salınımına neden olduğunu söyleyen Harris et tüketiminin azaltılması için çalışacağını aktardı. Harris, ülke genelinde plastik pipetleri yasaklayabileceğini de belirtti.

Pete Buttigieg.jpg
South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg  Fotoğraf: Reuters 

 

En genç demokrat aday olan 37 yaşındaki South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ise iklim değişikliğiyle mücadelenin 2'nci Dünya Savaşı'ndan daha zor olacağını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU