Fransa’da 2019’un başından beri işlenen kadın cinayetlerinin sayısı 100’e ulaştı

Hükümet, kadına karşı şiddetle mücadele için acil önlemler paketini devreye sokuyor

Cagnes-sur-Mer kentinde erkek arkadaşı tarafından öldürülen 21 yaşındaki Salome için cesedinin bulunduğu yere çiçek bırakıldı / Fotoğraf: AFP

Fransa’nın güneyindeki Cagnes-sur-Mer kentinde parçalara ayrılmış bir kadın cesedinin bulunmasının ardından hükümet harekete geçti. Şiddete karşı eylem planı hazırlandı.

Yerel medya, Salome’nin erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğünü aktardı. Görgü tanıklarının ifadesine göre erkek arkadaşı Salome’yi duvara fırlattı. Kafasına ve midesine vurdu.

21 yaşındaki Salome adlı bir kadına ait olduğu belirlenen cesetle birlikte Fransa’da bu yıl kadın cinayeti sayısı 100’e ulaştı.

Paris’te toplanan göstericiler, öldürülen 100 kadının isimlerini taşıyan pankartlarla kadına karşı şiddeti protesto etti. Göstericiler, hükümeti büyüyen sorunla mücadele etmek için daha fazla çaba sarf etmeye davet etti.

2018’de cinayete kurban giden kadın sayısı 121 olarak kayıtlara geçmişti. 2019'da ise bu sayı ilk 8 ayda 101'i buldu. Bu rakam, Fransa’nın Batı Avrupa’daki komşuları İngiltere, Hollanda ve İtalya’dan daha fazla.

Göstericiler, aile içi şiddetin üstesinden gelmek ve istismara uğrayan kadınlara gerekli desteği sağlamak için şu ankinden da fazla eylem gerektiğini düşünüyor.

Başbakan Edouard Philippe, konuyla ilgili kadın dernekleri, barolar ve polis temsilcileriyle bir araya geldi.

Buna göre kadına karşı şiddetle mücadele için bin farklı noktada sığınma evleri açılacak.

Şikayetler konusunda polisin geri dönüşü denetlenecek. Önümüzdeki yıldan itibaren 400 polis karakolunda denetimler başlayacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU