Pompeo'nun Erbil ziyaretinin amacı İran'ı markaja almak

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yaklaşık 9 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turundaki en dikkat çeken durağı, İran'a somut adımlar atmak amacıyla Erbil'e gerçekleştireceği ziyaret olacak 

Fotoğraf: K24

Pompeo, 8-15 Ocak tarihleri arasında Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’ın da içinde olduğu Ortadoğu turuna çıkmıştı. ABD’li Bakan, dünkü Ürdün ziyaretinden sonra bugün öğle saatlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’a geçti. 

Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi tarafından karşılanan Pompeo'nun, ziyaret kapsamında Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve diğer yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor. 

Irak, Pompeo’nun Ortadoğu turunda önceden açıklanan programında yer almamıştı. ABD’li Bakan'ın Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e de sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

 

 

“ABD Kerkük ve Süleymaniye’ye asker yığacak”

Independent Türkçe’nin bölgeden edindiği bilgilere göre, Mike Pompeo Erbil’e de sürpriz bir ziyaret gerçekleştirecek ve Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile toplantı yapacak. Görüşmede Erbil-Bağdat ilişkileri, ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) denetimindeki Rojava bölgesine Türkiye’nin muhtemel operasyonu konuşulacak konular arasında yer alıyor.

Edinilen kulis bilgilerine göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, petrol kaynaklarını korumak ve İran’a daha fazla baskı oluşturmak amacıyla, özellikle Kerkük ve Süleymaniye kentlerinde çok sayıda askerin konuşlandırılması için Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne baskı yapacak.

 

Pompeo: Yaptırımları iki katına çıkaracağız

ABD’li Bakan Mike Pompeo, Ürdün’ün başkenti Amman’da mevkidaşı Ayman Safadi ile yaptığı basın toplantısında, İran karşıtı mesajlarını yineleyerek  “Ürdün'ün de aralarında olduğu ABD müttefikleri, İran'ın bölge için oluşturduğu devasa risk konusunda hemfikir. Başkan'ın adamlarımızı Suriye'den çekme kararı hiçbir şekilde bu tehditleri (İran ve DEAŞ) bertaraf etme konusundaki kapasitemizi etkilemeyecektir." diye konuştu. ABD'nin İran'dan "normal" bir ülke olmasını istediğini ifade eden Pompeo, "İran'a yönelik baskıyı sadece diplomatik alanda değil ticari alanda da iki katına çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU