Roman Polanksi, Venedik Film Festivali’ndeki tepkilere karşı kendisini savundu

Polanski’nin filmi An Officer and a Spy’ın Venedik Film Festivali’nde yer alması tartışmalara neden olmuştu

Venedik Film Festivali jüri başkanı, Roman Polanski'yi bu yılki seçkide yer aldığı için tebrik etmeyi reddettiğini açıklamıştı (Reuters)

Roman Polanski eşi Sharon Tate’in Manson Ailesi tarafından öldürülmesini basının ele alış şeklini “rezil” diye niteleyerek kınadı.

Yönetmenin son filmi An Officer and a Spy, bu yılki Venedik Film Festivali’nin yarışma bölümünde yer alıyor. Film 19. yüzyılda yaşanan, Yahudi bir adamın haksız yere vatan hainliğiyle suçlandığı Dreyfus Olayı’na odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deadline’da yer alan habere göre reşit olmayan biriyle cinsel ilişkiye girdiğine dair suçlamaları kabul etmesinin ardından ABD’yi terk eden ve artık Fransa’da yaşayan Polanski festivale katılmayacak. Ancak yönetmen bir röportaj vererek soruları yanıtladı.

Festival kapsamında yayımlanan basın bülteninde yer alan röportaja göre yönetmen şunları söyledi:

İnsanların beni, ‘imajımı’ görme biçimi aslında Sharon Tate’in ölümüyle şekillenmeye başladı. Bu olduğunda, zaten çok kötü bir zaman geçiriyor olmama rağmen, basın bu trajediyi aldı ve nasıl işleyeceğinden emin olmadan, pek çok şeyin yanında benim cinayetten sorumlu olan kişilerden biri olduğumu da ima ederek, arka plana satanizmi ekleyerek en rezil şekilde haberleştirdi.

Polanski sözlerini şöyle sürdürdü:

Onlara göre Rosemary’nin Bebeği (Rosemary’s Baby) benim şeytanla işbirliği yaptığımın bir kanıtıydı! Bu birkaç ay, polis nihayet gerçek katilleri, Charles Manson ve ‘ailesini’ bulana dek böyle sürdü. Tüm bunlar bugün bile gözümün önünden gitmiyor. Ne var ne yoksa... Bir kartopuna benziyor. Her mevsim bir katman daha ekleniyor. Sözüm ona yarım asırdan daha uzun bir süre önce olmuş şeyler için, daha önce hayatımda hiç görmediğim kadınlardan saçma sapan hikayeler...

Aynı röportajda Polanski, 40 yıl önce reşit olmayan biriyle cinsel ilişkiye girdiğini kabul ettiği davayla ilgili de kendini savundu.

Günümüz neo-feminist McCarthyciliğine karşı nasıl ayakta kalacağına” dair bir soru üzerine Polanski şunları söyledi:

Çalışmak, bunun gibi bir film yapmak bana çok yardımcı oluyor. Bu hikayede bazen benim de deneyimlediğim anlara rastlıyorum. Gerçekleri inkar etmede ve beni yapmadığım şeyler için kınamada gösterilen aynı kararlılığı görebiliyorum. Beni rahatsız eden çoğu kişi beni tanımıyor ve dava hakkında hiçbir şey bilmiyor… Benim işim terapi değil. Ancak kabul etmeliyim ki filmde gösterilen işkence araçlarının çoğunun mekanizması benim için tanıdık ve belli ki bu bana ilham verdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU