Reuters: BAE, Suudi Arabistan’la ittifakını sonlandırmak istiyor

Suudi Kralı Selman'ın BAE'nin hamlelerinden "aşırı rahatsız" olduğu iddia edildi

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman (solda) ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan (sağda) / Fotoğraf: SPA (Arşiv)

Reuters haber ajansının “güvenilir kaynaklara” dayandırdığı bilgiye göre Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki koalisyonda ciddi çatlaklar yaşanıyor.

İngiltere merkezli ajansa göre Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, bu ay Mekke’deki sarayında alışılmışın dışında bir adım atarak BAE’den “aşırı rahatsızlığını” dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kral Selman’ın bu sözleri 11 Ağustos’ta Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi ile yaptığı telefon görüşmesinde kullandığı iddia edildi.

Ajansın haberine göre, gerilimin kaynağı Yemen’deki şiddetli savaş. Ancak ayrışmadaki asıl nedenin BAE’nin ülke çıkarlarını önceleyen açıklamalar yaparak Arap Koalisyonu'nun “doğasını” bozması, sürekli olarak kendisini “koalisyonun tek verimli ortağı” olarak göstermesi ve “Riyad olmaksızın Yemen’deki istikrarın sağlanabileceğini düşünmesi” gibi nedenler gösteriliyor.

Anlaşmazlık hakkında konuşan kaynak, “BAE, sürekli muzaffer görünme eğiliminde olan Suudi Arabistan’ın bir taraftarı değil, barış ve istikrarı sağlayan küçük bir devlet olarak görünmek istiyor” dedi.

Kaynak, “BAE’nin bir şekilde kendi çıkarlarına odaklanacağını, zira Suudi Arabistan’ın hamlelerinin kendilerini yutacağını” söyledi.

Ajansın ulaştığı Suudi Arabistanlı bir yetkili ise, BAE’nin açıklamalarının “ayrılma isteği” olarak yorumlanamayacağını söylerken, iki ülkenin bölgenin istikrarı ve geleceği için stratejik işbirliğine devam ettiğini, içeride ve dışarıdaki tehditlere karşı birlik olduğunu ve ikili ilişkilerin “güçlü” olduğunu savundu. 

güney-geçiş-konseyi-Yemen-AFP
BAE destekli Güney Geçiş Konseyi, hava saldırılarının ardından geçici başkent Aden ve güneyindeki Zencibar'ı ele geçirdi / Fotoğraf: AFP

 

Reuters, Suudi yetkilinin bu açıklamasına karşı BAE makamlarının yorum yapmaktan kaçındığını yazdı.

Geçtiğimiz haftalarsa ajansa konuşan BAE’li bir yetkili, iki ülkenin Yemen ve İran konusunda “tamamen uyumlu olduğunu” ve bunun krizi sonlandırmak için tek çıkar yol olduğunu söylemişti.

Saldırılar sonrası Yemen’den Suudi Arabistan’a çağrı: BAE’ye müdahale edin

BAE’ye bağlı güçler, dün ülkenin geçici başkenti Aden ve doğusundaki Ebyen kentlerindeki Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri destekli Yemen hükümet güçlerine hava saldırısı düzenledi.

Yemen Savunma Bakanlığı, saldırılarda sivil ve ordu güçlerinden 300’den fazla ölü ve yaralı olduğunu açıkladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ayrılık yanlısı “Güney Geçiş Konseyinin, ülkesini bölme amacı taşıyan BAE plan ve destekleriyle darbe yaptığını” söyledi.

Suudi Arabistan yönetiminin Yemen'in birliğinden yana bir duruş sergilediğini belirten Hadi, Riyad yönetimine, hükümete başkaldıran BAE destekli Güney Geçiş Konseyine müdahale etme çağrısında bulundu.

Öte yandan Yemen hükümeti, Cumhurbaşkanı Mansur'a gönderdiği resmi yazıda BAE'nin Arap Koalisyonu'ndan çıkarılması talebinin resmi olarak Suudi Arabistan'a iletilmesi talebinde bulundu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU