Milli Savunma Bakanı Akar: İsteyen ‘komutanım’, isteyen ‘bakanım’ diyor

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib’de gözlem noktalarına saldırı düzenlenirse, meşru müdafaa hakkını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. Akar, kendisine Komutanım’ şeklinde hitap edilmesini istediği iddialarını da yanıtladı

Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi eden personelin rütbeleri, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının katıldığı törenle verildi.

Kuvvet komutanlarının da hazır bulunduğu törende bir konuşma yapan Bakan Akar, Pençe harekatları, gözlem noktasına saldırı iddiaları, istifa eden generaller gibi gündemi meşgul eden konulara değindi.

Irak’ın kuzeyinde süren Pençe harekatları hakkında bilgi veren Akar, ‘Pençe-1'de 64, Pençe-2'de 16 ve Pençe-3'te şimdiye kadar 22 olmak üzere yılbaşından bu yana Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarda toplam 676 terörist etkisiz hale getirildi’ dedi.

Meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanırız

İdlib’deki 12 gözlem noktasının başarıyla görevlerini sürdürdüğünü belirten Akar şunları söyledi:

'Gözlem noktalarımıza yönelik saldırıların olduğuna' yönelik haberler çıkıyor. Böyle bir şey yok. Fakat biz TSK olarak son derece hassas ve dikkatli şekilde süreci takip ediyoruz. Oradaki personelimizin güvenliğine karşı herhangi bir şekilde girişimde bulunulmamasını tüm ilgili taraflara hatırlatmış bulunuyoruz. Bizim personelimize, gözlem noktalarımıza zarar ziyan geldiği takdirde meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızı herkese söyledik, söylemeye devam ediyoruz.

17 bin personel ihraç edildi

Darbe girişiminin ardından TSK'dan 17 bin 498 kişinin ihraç edildiğini vurgulayan Akar TSK güçlendi, güçlenmeye devam ediyor. Bunun en somut göstergesi bir tarafta artan operasyonlar diğer tarafta da tatbikatlar. TSK geçmişten çok daha fazla operasyon, çok daha geniş kapsamlı tatbikatlar yapıyor, yapmaya devam edecek" dedi.

İyi niyetle nasıl açıklanır, bilemiyorum

Yüksek Aşkeri Şura’daki atamalardan sonra emekliliğini isteyen generaller de Akar’ın gündemindeydi:

Emeklilik TSK mensuplarının da doğal bir hakkıdır. TSK'nın plan ve programının aksamaması için bununla ilgili bir düzen var. Ocak-şubat, temmuz-ağustos aylarında isteyen TSK mensubu emekliye ayrılabiliyor. Bu manada arkadaşlarımız hizmetlerinin tamamlanmasını müteakip veya hizmetlerimizin akışı sırasında kendi istekleri, iradeleri doğrultusunda emekli olabiliyor. Bunu büyütmenin, abartmanın başka yerlere çekmenin hiçbir anlamı yok. Bu doğal bir süreç, herkesin doğal hakkı. Ben de 49 sene askerlik yaptım, emekli oldum. Bunu bazıları sıkıntı varmış gibi dile getirmeye çalışıyor, bu da iyi niyetle nasıl açıklanır, bilemiyorum.

Ivır zıvır işlerle uğraşanlara el insaf diyoruz

Akar, konuşmasında kendisine "komutanım" şeklinde hitap edilmesini istediği iddialarını da yanıtladı. Salondakilere "Benden böyle bir şey duyan var mı?" diye soran Akar, şunları söyledi:

İsteyen 'Bakan', isteyen 'komutanım' diyor. Askeri çevrede arkadaşlarımız arasında bir alışkanlık var, 49 seneden beri beraberiz. Bazı arkadaşlarımız 'komutanım', bazı arkadaşlarımız 'Bakanım' diyor. Bizim etkinliğimizi, caydırıcılığımızı, saygınlığımızı, birlikteliğimizi, beraberliğimizi olumsuz yönde etkilemek için çalışan bir grup var. Bu konuda herkesin bilinçli olması lazım. Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar yapılmayan sayıda operasyonu şu anda yapıyoruz. Kıbrıs harekatında yapılan 211 sorti var. Hava Kuvvetlerimiz sadece son üç ayda 814 sorti yaptı. Bu nedenle bu ıvır zıvır işlerle uğraşanlara el insaf diyoruz. 'Bakanım' mı desin 'komutanım' mı desin diye ne telkinimiz ne tercihimiz ne de aklımızda böyle bir problem sahası var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU