Venedik Film Festivali'nin jüri başkanı, Roman Polanski'yi tebrik etmeyi reddetti

Lucrecia Martel, "İnsanı sanattan ayırmam" diye konuştu

Film, Polonya kökenli Fransız yönetmen aleyhindeki iddialar nedeniyle tartışmalara neden oldu (AFP)

Venedik Film Festivali jüri başkanı, Roman Polanski'yi bu yılki seçkide yer aldığı için tebrik etmeyi reddediyor.

Arjantinli yönetmen Lucrecia Martel çarşamba günü festival direktörü Alberto Barbera'nın da yer aldığı bir basın toplantısında konuştu.

Prestijli festivalde Polanski'nin son filmi An Officer and a Spy'ın da yer alacağı temmuzda açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polanski'nin varlığı sosyal medyada tartışmalar yaratmış, pek çok kişi festivalin bu kararına tepkisini dile getirmişti. 1977'de reşit olmayan biriyle cinsel ilişkiye girdiğine dair suçlamaları kabul eden Polanski, ABD'den Avrupa'ya kaçmıştı. Polanski o zamandan beri Fransa'da yaşıyor.

Deadline'ın haberine göre Martel, Polanski'yi kastederek “İnsanı sanattan ayırmam. Bence işin önemli yönü, insanın kendisinde ortaya çıkıyor” dedi.

Polanski'nin filmi için planlanan akşam yemeğine katılmayacağını söyleyen Martel, “Onu tebrik etmeyeceğim ancak filminin burada, festivalde olması doğru. Bence onunla diyaloğumuzu geliştirmeliyiz ve burası bu tür tartışmalarda bulunmak için olabilecek en iyi yer” dedi.

Polanski'nin mahkumiyetine ilişkin bir yargıda bulunmanın “zor” olduğunu söyleyen Martel sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bu boyutta bir suç işleyip ardından mahkumiyet alan bir adam ve tazminattan tatmin olduğunu söyleyen bir kurban söz konusuyken yargıda bulunmam zor… Belirli davranışlarda bulunan ve bu davranışlarına karşılık yargılanan insanlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini tanımlamak zor. Bence günümüzde bu sorular halen tartışmanın bir parçası.

Martel'in duruşu, festival yöneticisi Alberto Barbera'nın tutumuyla tezatlık oluşturuyor. Barbera "sanatçı ile insan arasında ayrım yapılması gerektiğine inandığını" söylemiş, bu görüşünü temmuzda festival programı yayımlandığında da yinelemişti.

The Headless Woman adlı filmi 2008'de Cannes'da Altın Palmiye için yarışan jüri başkanı, festivalde yer alan filmler arasında cinsiyet eşitliğini sağlamak için bir kota konması lehinde konuşmuştu.

Venedik Film Festivali 2019'daki resmi seçkide kadın yönetmenlere ait yalnızca iki film içerdiği için eleştirilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU