Kamerun’da kız çocukları, meme ütülemeye ve çocuk evliliğine maruz kalıyor: “Kendi ailem bunu bana neden yaptı?”

Kamerun’da belirli bölgelerde kadınların yarısından fazlası meme ütüleme uygulamasına maruz kalıyor

Uygulamada taş, spatula, tokmak, çekiç gibi ısıtılmış nesneler kullanıyor (Reuters)

Ngodibe* meme ütüleme dehşetini bizzat yaşadı.

16 yaşındaki Ngodibe, kendisinde denenmeden çok önce uygulamayı duyduğunu ancak bunun neden yapıldığını kimsenin açıklamadığını söyledi.

Bunu bana neden yaptıklarını hep merak ettim. Farkına vardığımdaysa, bunu asla unutmayacağımı biliyordum. Çok acı veriyor. O günü düşündüğümde kendi ailemin bunu bana neden yaptığını merak ediyorum.

Kamerun’da meme ütüleme yaygın bir uygulama. Acı veren işleme maruz kalanların sayısının her üç kız çocuğundan birine denk geldiği tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık 1,3 milyon kişi anlamına geliyor.

Zararlı geleneksel uygulama, kız çocuklarındaki meme gelişimini tamamen ortadan kaldırmak veya geciktirmek için memelerin ütülenmesi, ovulması, düzleştirilmesi ve dövülmesi şeklinde uzun bir zamana -bazen yıllara- yayılıyor.

Uygulamada memeleri yassılaştırmak için çoğu kez taş, spatula, tokmak, çekiç, elektrikli ütü, süpürge ve kemer gibi ısıtılmış nesneler kullanıyor.

Bu pratik, genellikle anneler, şamanlar ve şifacılar tarafından tatbik ediliyor ve düz, çocuksu bir göğsün istenmeyen bir şekilde erkeklerin dikkatini çekmeyi, tecavüz ve evlilik öncesi hamileliği engelleyeceği inancına dayanıyor. 

Bazı ebeler bile uygulamayı kullanarak, bunu kadın sünneti gibi bir gelir kaynağı haline getiriyor. 

 

 

İngiltere Ulusal Kadın Sünneti Merkezi’ne göre Orta Afrika ülkesinin belirli bölgelerinde kadınların yarısından fazlası meme ütüleme uygulamasına maruz kalıyor.

Kamerun’da yaşayan Ngodibe aynı zamanda da çocuk evliliği kurbanı.

Henüz 13 yaşındayken zorla evlendirildi. Evlilik babası öldükten sonra gerçekleşti. Amcası genç kızın daha fazla evinde yaşayamayacağına karar verdi. 

Genç kız, “Amcam köyde dükkan sahibi arkadaşlarından birine gelin gitmem için büyükannemi ikna etmeye gitti. Evlilikten vazgeçirmek için defalarca yalvardım ama kabul etmediler. Bir gün kocam yakındaki bir köy pazarına gittiğinde yola çıktım. Kendimi Garoua-Boulai’de buldum. Ailem yaklaşık 50 km uzaklıktaki Zembe’de. Onlara dönemem çünkü beni kocama götürecekler, bunu istemiyorum” dedi. 

Meme ütüleme sadece Kamerun’un belirli bölgelerinde değil aynı zamanda Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde de uygulanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) meme ütülemesini cinsiyete dayalı şiddetle ilgili en az bildirilen 5 suçtan biri olarak tanımlıyor. 

Meme ütülemenin olası sonuçları arasında doku hasarı, şiddetli ateş, hatta bir veya iki memenin de kaybedilmesi bulunuyor. Uygulama ayrıca, kurbanın psikolojisi üzerinde de bir etkiye sahip. 

BM dünya genelinde 3,8 milyon kız çocuğunun bu uygulamadan etkilendiğini tahmin ediyor. 

15 yaşındaki Waibai* de hem meme ütüleme hem de çocuk yaşta evlilik kurbanı. 

Waibai şimdilerde Kamerun’da bir restoranda çalışıyor.

Waibai, “Memelerim ütülendiğinde o zaman neden yapıldığını bilmiyordum. Sadece sonradan bana bunun memelerin hızla büyümesini durdurmak için yapıldığı söylendi. 14 yaşındayken evlendim ve bir yıldır evliyim” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre Kamerun’un Uzak Kuzey bölgesinde kız çocukların yaklaşık yüzde 60’ı 18 yaşın altında evleniyor. Hatta bazı kız çocukları o yaşa kadar kadar birden fazla kez evlenmiş oluyor.

Bu bölgede son yıllarda güvenlik sorunu baş gösterirken, 328 binden fazla Kamerunlu ve Nijeryalı yerlerinden edilmiş durumda. Sığınmacı grupların da aralarında bulunduğu korunmasız toplumlarda yaşanan çocuk evlilikleri maddi sıkıntıların sonucu olabilir çünkü kız çocukları genellikle para veya mal karşılığı satılıyor. 

Waibai, “Hamileliğim son derece travmatikti çünkü ölmekten gerçekten korkuyordum. Kocam özellikle hiç paramızın olmadığı zor zamanlarda birçok kez bana şiddet uyguladı. Tanıdığım bazı erkekler eşlerini dövmenin normal olduğunu düşünüyor ve erkeklerin bana karşı cinsiyetçi davranışlarını deneyimledim” dedi.

UNICEF verilerine göre Kamerun’da kadınlara yönelik şiddet son derece yaygın. Erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı eşlerini dövmenin makul olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göreyse dünya genelinde her üç kadından biri yaşamlarındaki bir noktada, çoğunlukla bir yakını tarafından, fiziksel veya cinsel saldırıya maruz kalıyor.

BM, 2017’de cinayet kurbanı olan tüm kadınların (87 bin) yüzde 58’inin yakın partneri veya aile üyeleri tarafından öldürüldüğünü tahmin ediyor. Bu da her gün dünya genelindeki 137 kadının kendi ailelerinin bir üyesi tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor ve bu sayı artıyor.

21 yaşındaki Houreira* da kocasının şiddetine katlanmak zorunda kaldı.

Huereira, “16 yaşında çocuk evliliği kurbanı oldum. Kocam onun sevmediği küçük şeyleri yaptığım için beni her zaman dövüyor. Dışarı çıktığımda diğer erkeklerle konuştuğumu söylüyor. Fıstıklarımı satarken çok kıskanıyor. Sık sık yanıma oturmaya geliyor, eğer bir adam benimle konuşsa evde beni dayak bekliyor” dedi.

11 aylık kız ve üç yaşında oğlan çocuğu olan Houreira, “Bunun hakkında konuşmayı çok sevmiyorum çünkü bir kızın hayatında böyle bir şeye maruz kalması özellikle de çocuklarım izlerken utanç verici” diye ekledi.

*Bu haberde yer alan genç kadınların isimleri kimliklerini korumak için değiştirilmiştir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU