Kürek sörfüyle Pasifik'e açıldı, her gün plastik çöp gördü

Dayanıklılık sporcusu Antonio de la Rosa'nın, San Francisco'dan Hawaii'ye kürek sörfüyle geçen ilk kişi olduğuna inanılıyor

Bir maceraperest San Francisco'dan Hawaii'ye tek başına yaptığı 4,8 bin kilometrelik kürek sörfü yolculuğunu 76 gün süren mücadelenin ardından tamamladı.

Antonio de la Rosa kendisine eşlik eden tekneler olmadan Pasifik Okyanusu'nu boydan boya geçti. De la Rosa dalgalı su ve bir görünüp bir kaybolan balinaların yanı sıra sürekli karşısına çıkan plastik yığınına da meydan okudu.

İspanyol dayanıklılık sporcusunun, bu yolculuğu ayakta yapılan kürek sörfüyle tamamlayan ilk kişi olduğuna inanılıyor.

De la Rosa 9 Haziran'da San Francisco, Kaliforniya'dan yola çıktı. İçme suyu elde etmek için tuzdan arındırma sistemi ve uyku alanı bulunan özel olarak tasarlanmış teknede günde 10 saat kadar kürek çektikten sonra cumartesi günü Hawai'nin Honolulu şehrine ulaştı.

 

tekne - Hawaii News Now.jpg
Antonio de la Rosa özel tasarlanmış teknesiyle 76 günün ardından Honolulu'ya vardı (Hawaii News Now)

 

Yolculuğunu Facebook'tan paylaşan 50 yaşındaki de la Rosa, seyahati sırasında her gün balık ağları ve diğer plastik atıkları gördüğünü söyledi.

De la Rosa 7 Ağustos'taki paylaşımında, “Sürekli plastik paketler ve balık ağlarının atıklarını görüyorum. Çok olmasa da, su üstünde yüzen plastik görmediğim bir gün olmadı. Bir an önce bir şeyleri değiştirmemiz gerek" diye yazdı.

Rosa'nın aracında motor yoktu. Nerede olduğunu takip edebilmesini ve ailesiyle iletişim kurabilmesini sağlayan GPS, radyo ve bilgisayarının enerjisi için aracı güneş panelleriyle donatılmıştı. Rotayı kontrol etmek için geceleri her saat başı uyanmak zorunda kaldı.

Tamamen doldurulduğunda 680 kg'dan daha ağır gelen 7 metrelik teknesine 3 ay yetecek kadar dondurularak kurutulmuş yiyecek koydu. Besin düzenini çeşitlendirmek için balık tutsa da yolculuğunun sonuna kadar 12 kilo verdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

De la Rosa, Hawaii'ye vardıktan sonra “yorgun ama halinden çok memnun” olduğunu belirterek, "San Francisco'dan ayrıldığımda zorlu akıntıların, beni güneye sürükleyen rüzgarların, yakınımdan geçen birkaç kasırganın, küçük teknemi bir çamaşır makinesiymiş gibi titreten büyük dalgaların, uykusuz gecelerin, ısı ve nemin üstesinden gelmek zorunda kaldım. Ama buradayım, başardım ve neredeyse inancımı yitiriyordum" diye konuştu.

Bu yolculuk, maceraperest de la Rosa'nın denizdeki ilk dayanıklılık mücadelesi değil. 2014'teki bir yarışmada Atlantik boyunca tek başına kürek çekerek 64 günde 17 yarışmacı arasından galip gelmişti. İki yıl sonra Kuzey Kutup Dairesi boyunca kürek sörfü yaptı.

Hawaii News Now'a konuşan De la Rosa, “Bu yaşam tarzını seviyorum. Dünyanın eğriliğini bile gördüm. Her yıl, 'Tamam, gelecek sene ne yapacağım?' diye düşünüyorum" dedi.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU