Yakında Almanya’ya gideceğini ilan eden Trump’a tepki yağıyor: Çocukları kafese koyanları hoş karşılamayız

Merkel’le G7 Zirvesi’ndeki görüşmesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump “kısa süre içinde” Almanya’ya gidebileceğini söyledi. ABD Başkanı’na tepki için Twitter’da #TrumpNotWelcome kampanyası başlatıldı

ABD Başkanı Donald Trump Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesi sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya geldi. Görüşme sonrası basın mensuplarının karşısına geçen iki lider gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazeteci Merkel’e Trump’ı Berlin’e davet edip etmediğini, böyle bir teklifte bulunması halinde de Trump’ın ne cevap verdiğini sordu.

Almanya Başbakanı, Trump’ı birçok kez davet ettiğini söylerken ABD Başkanı da “Orada olacağız. Davetten çok onur duyduk. Evet bu doğru ve biz de orada olacağız. Belki de yakında” yanıtını verdi.

Gazetecilerin ziyaretin hafta sonu Polonya seyahati öncesi gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair sorusu üzerine Trump ilk başta “belki” dedi ancak daha sonra beklenen ziyaretin “kısa süre sonra” olabileceğini dile getirdi.

“Kanımda Almanlık var” demesi Merkel’i güldürdü

İki liderin kameralar karşısında yaptığı açıklamalar kadar Trump’ın Almanya ziyaretiyle ilgili sözleri sarf ettiği sırada Merkel’in şaşkınlığını gösteren mimikleri de gündem oldu. Trump’ın olası ziyareti hakkında konuşurken “Kanımda Almanlık var” demesi, sert duruşuyla tanınan Merkel’i güldürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşme sonrası Twitter hesabından Merkel’le birlikte çekilen fotoğraflarını paylaşan Trump, “Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel’le Fransa’nın Biarritz kentindeki G7 Zirvesi’nde çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik” diye yazdı.

Trump’ın “Almanya’ya gideceğini” söylemesinin üzerinden çok geçmeden Twitter’da #TrumpNotWelcome (Trump hoş gelmiyorsun) etiketiyle paylaşımda bulunan birçok kullanıcı ziyaret kararına tepki verdi.

ABD Başkanı'nın göçmen karşıtı politikalarının sonucu yargılanan kaçak göçmenlerin çocuklarının kafeslerde tutulmasını hatırlatan bir kişi, “Trump Almanya’yı ziyaret etmekle tehdit ediyor. Üzgünüz, bizler ırkçıları, cinsiyetçileri, iklim değişikliği inkarcılarını ve çocukları kafelere koyanları hoş karşılamayız” ifadesini kullandı.

Trump’a Berlin Duvarı’yla gönderme yaptılar

Trump’ın göçmenlerin geçişini engellemek için Meksika sınırına duvar inşa etme planını, 1989’da yıkılan Berlin Duvarı’na gönderme yaparak hatırlatan bir kullanıcıysa, “Sayın Başkan, Almanya’daki duvar 30 yıl önce yıkıldı. Burada görebileceğiniz ya da inşa edebileceğiniz hiçbir şey yok” dedi.

Bir diğer kullanıcı, Trump’ın İngiltere ziyareti sırasında havalandırılan Trump balonunun fotoğrafını paylaşarak “Tamam. Bu dengesiz adam geldiğinde bebek Trump balonunu Berlin semalarında uçurmakla kim ilgilenir?” diye sordu.

 

 

Gelen birçok davete rağmen göreve geldiği 2016’dan bu yana Almanya’ya ikili diplomatik bir ziyaret gerçekleştirmeyen Trump, 2017’de Hamburg kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılmış, 2018 sonlarında da Irak’taki Amerikan kuvvetlerini ziyaretinden ABD’ye dönüşü sırasında Ramstein Hava Üssü’ne sürpriz bir ziyarette bulunmuştu.

Büyükbabası Almanya’dan sınır dışı edilmişti

Deutsche Welle’nin Alman Haber Ajansı’na (DPA) dayandırdığı habere göre, Trump’ın büyükbabasının göç ettiği Kallstadt’ın Belediye Başkanı Thomas Jaworek, “Gelirse gelir, gelmezse gelmez. O zamana kadar kilisemizin saati her zamanki gibi çalışmaya devam edecek” dedi.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, geçen yıl DPA’ya verdiği demeçte Trump’ın Kallstadt’ı ziyaret etmek istediğini belirterek “Ne zaman olur bilmiyorum ancak buraya gelmek ve ailesinin kasabasını görmek istediğini bana söyledi” ifadelerini kullanmıştı.

Bild gazetesinde 2016’da yer alan bir haberde, Trump’ın büyükbabası Friedrich Trump'ın Almanya’dan sınır dışı edilmesine ilişkin Rheinland-Pflaz eyaletindeki Speyer kent arşivinden 27 Şubat 1905 tarihli bir belgeye yer verilmişti.

Dürkheim Kaymakamlığı tarafından söz konusu tarihte Kallstadt Belediye Başkanlığına gönderilen belgede, Kallstadt'ta bulunan Amerikan vatandaşı emekli Friedrich Trump'ın 1 Mayıs'a kadar Bavyera topraklarından ayrılması, aksi takdirde sınır dışı edilmesinin sağlanması gerektiğinin yazılı olduğu kaydedilmişti.

Friedrich Trump’ın 1 Temmuz 1905 tarihinde hamile eşi Elisabeth’le Hamburg'dan gemiye binerek Almanya’yı terk ettiği, üç ay sonrada da Donald Trump'ın babasının New York'ta dünyaya geldiği belirtilmişti.

 

Pew anket.png
 2018 tarihli bir analize göre AB'de Trump'a duyulan güven (Pew)

 

Almanların yüzde 90’ı Trump’a güvenmiyor

Diğer taraftan ABD merkezli Pew araştırma şirketinin 2018 tarihli bir çalışmasına göre Trump’a Almanya’da her 10 kişiden yalnızca birinin güven duyduğu ortaya çıkmıştı.

Trump’ın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki itibarına dair yapılan analizde, ABD siyasetine duyulan güvende George W. Bush sonrası Barack Obama döneminde hızlı bir yükseliş yaşanması, Trump’la birlikte de sert düşüşe geçilmesi dikkati çekmişti. Trump’ın dünya meselelerini yönetmede doğru davrandığına inananların oranı İngiltere’de yüzde 28, Almanya’da yüzde 10, Fransa’da yüzde 9 ve İspanya’da yüzde 7'de kalmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU