MI6 Başkanı Moore: "Çin, Ukrayna savaşında Rusya'nın suç ortağı"

Birleşik Krallık'ın eski Ankara Büyükelçisi, pek çok Rus vatandaşının Moskova ve Pekin arasındaki güç dengesinin Çin lehine değişmesinden rahatsız olduğunu savundu

Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta çatışmalar, Ukrayna'nın karşı saldırısıyla yeniden yoğunlaştı (AFP)

Birleşik Krallık'ın (BK) dış istihbarat örgütü MI6'in başkanı Richard Moore, Ukrayna savaşında Çin'in Rusya'ya bariz şekilde destek verdiğini savundu.

ABD merkezli gazetecilik kuruluşu Politico'nun Çekya'nın başkenti Prag'da çarşamba günü düzenlediği etkinlikte konuşan Moore, "Putin Ukrayna'yı işgal ettiğinde Çin çok net şekilde Rusya'yı destekledi" dedi. 

2020'den beri MI6'in başkanlığını yapan Moore, Pekin yönetiminin Ukrayna savaşında Kremlin'in "suç ortağı" olduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

Diplomatik anlamda Rusları tamamen desteklediler. Birleşmiş Milletler'deki kilit oylamalarda çekimser kaldılar, özellikle Afrika ve Latin Amerika gibi yerlerde NATO'yu suçlayarak, Rusya'nın söylemini kesinlikle çıkarcı şekilde tekrarladılar.

Ancak Moore, Pekin'in desteğinin Vladimir Putin'in Rusya'daki prestijine zarar verdiği değerlendirmesini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'nin eski Ankara Büyükelçisi Moore, iki lider arasındaki güç dengesinin Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in lehine değiştiğini iddia ederek, "birçok Rus yurttaşının bunu rahatsız edici bulduğunu" savundu.

Ayrıca Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in hazirandaki isyanının Putin'i zayıflattığını ileri süren Moore, "Prigojin, tamamen Putin tarafından yaratılmıştı, yine de ona sırtını döndü" dedi. 

İstihbarat başkanı, Putin'in Prigojin'le mücadele etmek yerine Belarus'u devreye sokarak Wagner lideriyle anlaşma yoluna gittiğine de işaret etti.

Prigojin'in 23 Haziran'da başlattığı isyan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planıyla yaklaşık 36 saat sonra bitmişti. Kremlin de Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  
 


Ayaklanmanın ardından bir süreliğine Belarus'a giden Prigojin, daha sonra Rusya'ya dönerek Putin'le görüşmüştü. Moore, buna istinaden "Prigojin o gün kahvaltısına bir hain olarak başladı, akşam yemeğine kadar affedildi, birkaç gün sonra da çaya davet edildi" dedi.

Pekin yönetiminden Moore'un iddialarına dair henüz açıklama yapılmadı. 

CIA Direktörü William Burns de ülkesinin tanınmış gazetelerinden Washington Post'ta 7 Temmuz'da kaleme aldığı yazıda, uluslararası düzen açısından Rusya'ya kıyasla Çin'in daha büyük bir tehdit oluşturduğunu ileri sürmüştü. Burns, dün yaptığı açıklamada da Putin'in Prigojin'den halen intikam almak isteyebileceğini savunmuştu.


Independent Türkçe, Politico, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU