Brexit anlaşması için çırpınan May iki cephede birden savaş veriyor: AB ve Muhafazakar Parti

İngiltere’de önümüzdeki hafta yapılacak kritik Brexit planı oylamasını garanti etmeye çalışan Başbakan Theresa May zor durumda

Joe Watts / Lizzie Buchan - The Independent 

İngiltere Başbakanı Theresa May, ek tavizler kazanmak için Avrupa Birliği (AB) muhalifi Muhafazakar Partililere karşı mücadele verse de Brüksel, İngilizlerin kaygılarına karşı bağlayıcılığı olmayan teminatlar içeren bir mektuptan fazlasını sunmayacak.

Noel tatili dönüşü toplanan Avam Kamarası’nda May’in Brexit’le ilgili bir sonraki adımının ne olacağına dair spekülasyonlar arttı.

Diğer yandan başbakanın yardımcılarının, 10 Numara’daki Başbakanlık Konutu’na davet ettikleri Muhafazakar Partili muhalifleri May’in teklifi konusunda ikna etme çabası sürüyor.

May’in stratejisinin bir bölümünün, İngiltere’nin Brexit’ten sonra AB ile belirsiz bir gümrük birliği içinde sıkışıp kalmayacağına ikna etmek amacıyla en azından 2021’de yeni bir ticaret anlaşması imzalayacağına dair bir taahhüt içermesi bekleniyor.

AB’nin ayrıca, geçiş döneminin sonunda, ticaret anlaşmasını güvence altına almak için bağlayıcı olmayan taahhütleri içeren bir mektup yayımlaması beklentisi de var.

Başbakanlık, önümüzdeki günlerde yazılı güvenceler almak için arayışlarının olduğunu doğrularken, bunun ne şekilde olacağının ise tartışıldığını bildirdi.

Diğer yandan, Brüksel’den bir yetkilinin pazartesi günü yaptığı, “müzakereler tamamlandığı” için İngiltere ile AB’nin Brexit yetkilileri arasında daha fazla görüşme olmayacağı yönündeki açıklamaları, kendisinden daha sağlam adımlar beklenen AB’nin gösterdiği direnişin bir işareti olarak görülüyor.

The Independent, Brüksel’in teklif etmesi muhtemel tavizlerin, Avrupa Konseyi zirvesinde imzalanmayı gerektirecek kadar önemi olmayacağını duyurdu.

AB muhalifi Muhafazakar Partili vekilleri uyaran Bakan Margot James ise, May’in sunduğu anlaşmaya karşı olmaları halinde Başbakan’ın da Brexit’i ertelemek zorunda kalabileceğini söyledi.

Ancak 2021 vaadiyle ilgili The Independent’a konuşan Muhafazakar Partili bir milletvekili, “Önümüzdeki hafta yapılacak oylamada yenilgi kaçınılmaz olacak” dedi.

Milletvekili, “May ve AB çözüm yolu bulmak için daha fazla çalışmaya mecbur kalacak ya da May’in planlarının bundan sonra nereye varacağını, tabii öyle bir yer varsa, görmek güç olacak” ifadelerini kullandı.

Milletvekillerine May’in anlaşmasıyla ilgili fikirlerini değiştirip değiştirmedikleri sorulurken, 10 Numara’daki kokteyle katılan bir partili ise espri yaparak, “Şüphe yok ki başbakan da bocalıyor” açıklamasında bulundu.

Brexit yanlılarından Boris Johnson, Iain Duncan Smith ve Theresa Villiers da pazartesi gerçekleşen etkinlik için Başbakanlık Konutu’nun yolunu tutan isimler arasındaydı.

Milletvekilleri salı günü, hükümetin ‘anlaşmasız’ Brexit yolunu engellemek için gelirleri artırmaya dair kanun tasarısını içeren iki değişikliği tartışmaya açacak.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden eski Kabine Bakanı Yvette Cooper ile Muhafazkar Parti’den eski Eğitim Bakanı Nicky Morgan’ın değişiklik önergesi, May’in meclis güvencesi olmadan Brexit’le ilgili vergi değişiklikleri yapmasında özgürce davranmasını engellemeyi amaçlıyor.

Bu önlemin, İşçi Partili vekillerin yanı sıra Muhafazakar Partili Sir Oliver Letwin, Nick Boles ve Wollaston ile Brexit Komitesi’nin İşçi Partili Başkanı Hilary Benn tarafından da destek bulması bekleniyor.

Hazine komitesinin kadın başkanı Morgan, “Pek çoğumuz, parlamentonun anlaşmasızlık durumunun yayılmasına izin vermeyeceği aşikar. 29 Mart’a 12 haftadan daha az bir süre kalmışken parlamento olarak bir anlaşmasız çıkışa karşı pozisyonumuzu gösterme zamanı” diye konuştu.

Pazartesi gecesi hükümetin değişikliği kabul edebileceğine dair göstergeler vardı. Ancak bazı uzmanlar, milletvekillerin savunduğunun aksine değişikliğin sanıldığı kadar kısıtlayıcı olmayacağını düşünüyor.

Şu veya bu şekilde hükümetin mecliste ileri sürülen bir önergeyi kabul etmesi, Brexit tartışmalarında direksiyon başına geçen milletvekillerinin artan özgüvenini ve May yönetiminin Avam Kamerası’ndaki zayıflığını gösteriyor.

Liberal Demokratlar ve diğer muhalif partiler tarafından desteklenen başka bir önlem ise parlamento Brexit'e yaklaşımını onaylamadığı sürece hükümetin en önemli vergileri toplamasının önlenmesini içeriyor.

Liberal Demokrat lider Sir Vince Cable, İskoç Ulusal Partisi (SNP), Galler’in sosyal demokrat partisi Plaid Cymru ve Yeşiller Partisi’nden milletvekili Caroline Lucas’ın da destek verdiği yasa değişikliğinin, “milletvekillerine, hükümetin zarar verici bir anlaşmasız Brexit yolunu izlemesi halinde hayati öneme sahip vergileri toplamalarını imkansız kılma yetkisi verebileceğini” ifade etti.

May’e karşı olan partililer anlaşmasız bir çıkışı istiyor

Öte yandan Muhafazakar Parti içinde May’e karşı muhalefet büyüyor. Muhafazakar Parti üyesi bin 200’den fazla kişiyle yapılan ankete göre, çoğunluk Theresa May’in Brüksel’le yaptığı anlaşmayı desteklemiyor ve AB’den ‘anlaşmasız’ bir Brexit planıyla çıkılmasını istiyor.

Araştırma, Quenn Marry ve Southampton üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Konseyi’nin finanse ettiği Parti Üyeleri Projesi YouGov tarafından gerçekleştirildi.

Ankete katılan parti üyelerinin ezici çoğunluğu, May’in müzakereleri kötü yönettiğini, varmaya çalıştığı anlaşmanın referandum sonuçlarına saygısızlık olduğunu ve öncelikli seçeneğin anlaşmasız bir çıkış olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, Muhafazakar Parti üyelerinin yüzde 59’u May’in sunduğu anlaşmaya karşı, yüzde 38’i destekliyor ve yüzde 3’ü ise konuyla ilgili herhangi bir görüşe sahip değil. Katılımcıların yüzde 53’üne göreyse anlaşma, ‘referandum sonuçlarına karşı saygısızlık’.

AB’de kalma, anlaşmayla ya da anlaşmasız ayrılma gibi 3 seçenek sunulması halinde ne cevap verecekleri sorulan katılımcıların yüzde 57’sinin ilk tercihi anlaşmasız bir ayrılıktan yana oldu. Yüzde 23’ü May’i desteklerken, yüzde 15’i AB içinde kalmayı tercih ettiklerini belirtti.

Corbyn: Bu anlaşma ‘Frankeştayn canavarı’

Avam Kamarası’nda 15 Ocak’ta yapılması beklenen oylama öncesi tüm tarafların baskısıyla karşı karşıya olan Başbakan Theresa May’e İşçi Partisi’nden de sert eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Partinin lideri Jeremy Corbyn, Theresa May’in Brexit anlaşmasını, ‘Frankeştayn’ın canavarı’na benzetti.

Son çıkış gününe yalnızca 3 ay kala, May’in uzun süredir sözü verilen anlaşma oylamasından daha fazla saklanamayacağını ve daha uzağa kaçamayacağını söyleyen Corbyn, bakanları, ‘anlaşmanın Frankeştayn canavarı’ konusunda baskı yapmakla suçladı.

Corbyn, hazırlıkları Ulaştırma Bakanı Chris Grayling tarafından yapılan anlaşmasız Brexit’in “karman çorman” bir hal aldığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-latest-theresa-may

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-live-updates

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU