"Donald Trump, ABD'yi tehdit eden kasırgaları nükleer silahla vurmayı önerdi"

NOAA’nın açıklamasında, “Bunun iyi bir fikir olmadığını söylemeye gerek yok” ifadeleri yer aldı

Kasırgalara karşı nükleer silahları kullanma fikri uzun bir tarihe sahip (Reuters)

Washington’daki iddialara göre Donald Trump, kasırgaların ABD’yi vurmasını engellemek için nükleer silah kullanmayı önerdi.

Başkana 2017’den bu yana ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve ulusal güvenlik yetkililerince sayısız olayda kasırgaları bombalama fikrini gündeme getirmesi söyleniyordu.

Axios internet sitesine konuşan bir kaynak, Beyaz Saray’daki kasırga konulu bir brifingde başkanın, “Anladım. Anladım. Neden nükleer silah ateşlemiyoruz?” diye sorduğunu aktardı.

Kaynak, Trump’ın sahile yakın bir kasırganın içine nükleer bomba atmanın onu dağıtacağını söylediği esnada, brifing veren kişinin şaşkınlıkla duraksadığını belirtti ve ekledi:

İnsanlar hayrete düştü. (...) Toplantı sona erdiğinde, ‘Bu nasıl bir saçmalık? Ne yapacağız?’ diye düşündük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre brifingi veren kişinin başkana nükleer ihtimalini “değerlendireceklerini” söylemesi istendi.

Daha sonra diğer yetkililerin de başkanın Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) genelgesinde kaydedilen beyanları konusunda bilgilendirildiği belirtildi.

2017’deki bir diğer NSC notunda da Trump'ın kasırgaların ABD’yi vurmasını önlemek için geleneksel silahlarla bombalanıp bombalanamayacağına dair soru sorduğu kaydedilmişti.

Başkanın açıklamaları hakkında bilgi veren üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Axios’a, “Yıkıcı kasırganın ana karayı vurmasını engelleme hedefi kötü değil. (...) Amacı kötü değil” dedi.

 

 

Kasırgalara karşı nükleer silah kullanmaya yönelik, devrimci nitelikten uzak fikir, şaşırtıcı biçimde uzun bir tarihe sahip.

ABD’de 50’lerin sonlarına doğru bilim insanları ve devlet kurumları büyük fırtınaları parçalamak için nükleer cihazları patlatma önerisi yapmıştı.

Meteoroloji uzmanı Jack W. Reed 1959’da denizaltıların kasırganın ortasına füze başlığı fırlatmak için kullanılabileceğini söylemişti. Bu, nükleer silahlar için düşündüğü birkaç “barışçıl” uygulamadan biriydi.

Fakat Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ndeki (NOAA) mevcut meteoroloji uzmanları, hava sistemleri için nükleer silahlar kullanmaya o kadar da hevesli değil.

NOAA’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Söz konusu yaklaşım -bir fırtınayı bile değiştiremeyeceği gerçeğinin yanı sıra- ortaya çıkan radyoaktivitenin rüzgarla hızlıca hareket ederek arazileri etkileyeceğini ve yıkıcı çevresel sorunlara neden olacağını hesaba katmıyor. Bunun iyi bir fikir olmadığını söylemeye gerek yok” ifadeleri yer aldı.

Trump ise iddianın ardından attığı tweette, "Axios'un, 'Başkan Trump büyük kasırgaların kıyıya gelmesini engellemek için onlara nükleer silahlarla saldırmak istiyor' haberi saçmalık. Böyle bir şeyi hiç söylemedim. Sadece daha fazla YALAN HABER!" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU