Batı medyası ikinci turu nasıl yorumluyor?

Batı medyası, pazar günü düzenlenecek seçimlerin ikinci turunu değerlendirdi

Batı medyasındaki analizlerde Erdoğan'ın iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştığı, ana muhalefetinse sandıktan zaferle çıkmak için mücadele verdiği belirtildi (Reuters)

14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde hiçbir adayın gerekli oy oranını kazanamamasının ardından Türkiye pazar günü yeniden sandığa gidecek. 

İkinci turda seçim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ana muhalefetteki Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek.

Erdoğan'ın yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu'nunsa yüzde 44,88 oranında oy aldığı ilk tur, ATA İttifakı'nda da ihtilaf yarattı.

Yüzde 5,17 oranında oy alan ittifakın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. 

İttifaktaki Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise tercihini Kılıçdaroğlu'ndan yana kullandı.  

Batı medyası, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da seçimleri yakından takip ediyor.

AFP: Kremlin, Erdoğan'ın kazanmasını istiyor

Fransız haber ajansı AFP, 6 Şubat'ta yaşanan büyük depremlerde evlerini kaybedenlerin ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceğini söylediklerini yazdı.

Ajans, Hatay'ın Antakya ilçesinde görüştüğü Ahmet Gülyıldızoğlu'nun "Kılıçdaroğlu umut vermiyor" sözlerini aktardı. Depremzedenin, Erdoğan'ın öncülüğündeki Cumhur İttifakı'nınsa "sözlerini tuttuğunu" söylediği belirtildi.

Haberde, şu değerlendirmeye yer verildi: 

Erdoğan'ın Türkiye'nin güneydoğusundaki afet bölgesinde kendisine verilen desteği koruma becerisi, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yaklaşık 5 puan geride kalarak hayal kırıklığı yaratmasında etkili oldu.

Analizde, Millet İttifakı'nın deprem bölgesinde etkili kampanya yürütemediği yorumu da paylaşıldı. 

Ajansın yayımladığı bir başka anaizdeyse Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le geliştirdiği karşılıklı ilişkiye işaret edilerek, Kremlin'in Erdoğan'ın kazanmasını ümit ettiği değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, iki ülkenin Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarda karşıt pozisyonlarda olsalar da ilişkilerini sürdürdüklerine dikkat çekildi.

Ajans, Kremlin'e yakın siyasi analistlerden Fyodor Lukianov'un şu yorumunu ön plana çıkardı: 

Çıkarları birçok yerde birbiriyle çelişiyor. Ancak iki lider arasında uzun yıllardır süren şahsi ilişkiler, bu noktada yardıma koşuyor. Çeşitli konularda ileriye dönük bir yol bulabiliyorlar.

Guardian: Ana muhalefet, ekonomik sıkıntıların Erdoğan'ı yenmeye yeteceğini düşündü

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, Erdoğan'ın ikinci tura kalmasını "nadir görülen bir gerileme" diye niteledi.

Haberde, ana muhalefetin geçim sıkıntısından ve ekonomik zorluklardan şikayetçi seçmenlerden destek kazanarak, bunun Erdoğan'ı yenmek için yeterli olacağını düşündüğü fakat bu sonucu öngöremediği değerlendirmesi yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca destek toplayabilmek için Kılıçdaroğlu'nun ikinci turda söylemlerini sertleştirdiği ama seçmenleri yanına çekemeyebileceği savunuldu. 

Guardian, görüştüğü yurttaşlardan 24 yaşındaki Ayten'in, "Seçim sonuçlarıyla birlikte ülkemize dair umutlarımız yerle bir oldu. Kimseye bu kadar güvenmememiz gerektiğini anladık" sözlerini de öne çıkardı. 

BBC: Kılıçdaroğlu kazanırsa Afrika'yla "drone diplomasisi" zayıflayabilir

BK'nin kamu yayımcısı BBC, Sinan Oğan'ın Erdoğan'a desteğini açıklamasının ardından Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na destek vermesinin ana muhalefet açısından "dengeleyici bir unsur oluşturduğunu" yazdı.

Öte yandan Özdağ'ın desteğinin, Kılıçdaroğlu'nun Kürt seçmenlerden aldığı desteği azaltabileceğine de dikkat çekildi.

BBC, yayımladığı diğer analizde Erdoğan iktidarında gelişen Türkiye - Afrika ilişkilerinin de seçimlerde önemli olduğunu yazdı.

Türkiye'nin "drone diplomasisi" üzerinden Batı Afrika'daki cihatçı gruplarla savaşan ülkelere Bayraktar TB-2 sattığı hatırlatıldı. TB2 drone'ları, Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın baş teknoloji sorumlusu olduğu Baykar Teknoloji tarafından üretiliyor.

BBC, Erdoğan'ın seçilmesi halinde Afrika'yla kurulan askeri, ekonomik ve diplomatik bağların güçleneceği, Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumundaysa Türkiye'nin Batı'ya daha yakın bir konuma geçebileceği ve ilişkilerin zayıflayabileceği değerlendirmesini yaptı. 
 


CNN: Depremler Erdoğan'ın sonunu getirebilirdi ama o kazanmaya hazırlanıyor

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, ikinci tur yorumlarını "Türkiye'yi sarsan depremden sonra bu, Erdoğan'ın son seçimi olabilirdi. Fakat o kazanmaya hazırlanıyor" başlığıyla haberleştirdi.

Haberde, İstanbul merkezli düşünce kuruluşu IstanPol Enstitüsü'nün genel direktörü Seren Selvin Korkmaz'ın "Erdoğan, devlet kaynaklarını ve medya üzerindeki gücünü kullanarak siyasi oyunda sadece kendisinin olmasını sağladı. Mücadele adil bir alanda gerçekleşmedi" yorumları öne çıkarıldı.

Analizde, seçimin ilk turundan çıkan sonuçların ülkede her geçen gün derinleşen kutuplaşmayı yansıttığı değerlendirmesi de yapıldı.

Washington Post: Erdoğan neredeyse dizginlenemez güce sahip

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg'den Selcan Hacaoğlu, Washington Post'ta kaleme aldığı analizde Erdoğan'ın, deprem yardımlarının yetersizliğine yönelik eleştirilere ve yükselen enflasyona rağmen "neredeyse dizginlenemez bir güce sahip olduğu" yorumunu yaptı.

Analizde, Erdoğan yönetiminin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini satın alması ve İsveç'in NATO'ya katılmasına itiraz etmesi gibi hamleler nedeniyle Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerinin bozulduğu, Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde bu durumun onarılabileceği değerlendirmesine de yer verildi.


Independent Türkçe, AFP, BBC, Guardian, CNN, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU