Hong Kong'da organ bağışı paniği

Bağışlarının Çin'e gitmesini istemeyen Hong Konglular donörlükten çıkıyor

Resmi rakamlara göre Hong Kong'da 357 bin kişi organ bağışı listesinde yer alıyor (AP)

Hong Konglular, bağışladıkları organların Çin'e gönderilebileceği endişesiyle donör listelerinden çıkmaya başladı.

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi yönetiminin pazartesi günü açıkladığı verilere göre aralık ila nisanda 5 bin 700 kişi organ bağışı listesinden adını sildirmek için başvuru yaptı. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, başvuruların aralıkta gerçekleşen bir organ nakli işleminin ardından geldiğine dikkat çekti.

Hong Kong'da kalp nakline ihtiyacı olan 4 aylık bir bebek için halk arasından donör bulunamamasının ardından nakil, Çin'de beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğun kalbinin Hong Kong'a gönderilmesiyle tamamlanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından Hong Kong'la Çin anakarası arasında, gelecekteki organ nakillerinin kolaylaştırılması amacıyla ortak bir sistem kurulması için görüşmeler başlatılmıştı.

Hong Kong'daki Mao Ping gazetesi, Hong Kongluların sosyal medyada organ bağışlarının Çin'e gitmesini istemediğini belirten paylaşımlar yaptığını aktardı. 

Hong Kong Özel İdare Bölgesi Baş Yöneticisi John Lee, salı günkü açıklamasında organ bağışı listesinden çekilme taleplerinin önceki dönemlere kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Öte yandan John, söz konusu taleplerin kasti olarak sağlık sistemine yük bindirmek amacıyla yapıldığını savunarak, bunlarla ilgili inceleme başlatılacağını ifade etti. 

Geçen yıl nisanda ABD merkezli American Journal of Transplantation adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada, Çin'de devlet tarafından işletilen sivil ve askeri hastanelerdeki cerrahların, yıllar boyunca çok sayıda mahkumu nakil amacıyla kalplerini çıkararak öldürdüğü iddia edilmişti. 

Araştırmada, Çin'de 1980'lerden bu yana "dünyanın en büyük organ nakil sistemlerinden birinin kurulduğu ve organ bağışçılarının büyük çoğunun mahkumlar olduğu" ifade edilmişti.

Pekin yönetimiyse 2015'te gönüllü organ bağışı sisteminin hayata geçirildiğini ve "yasal tek organ bağışı kaynağının gönüllü sivil donörler olacağını" duyurmuştu.  


Independent Türkçe, Guardian, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU