OPEC ve gelecekteki talep

Birisi için doğru olan yol, diğeri için doğru bir yol olmayabilir

Fotoğraf: Reuters

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heysem el-Gays, yıllık enerji talep oranlarının artmaya devam etmesi beklendiğinden, örgütün gelecekteki enerji sisteminin geleceğine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Gays geçtiğimiz dönemde medyaya verdiği demeçlerde, nüfusun artması ve ekonominin büyümesiyle birlikte gelecekte dünyanın daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını, OPEC araştırmalarının, küresel enerji talebinin 2045 yılına kadar yüzde 23 artacağını gösterdiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dolayısıyla bu büyümenin karşılanması, enerji güvenliğinin sağlanmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, Paris Anlaşması doğrultusunda küresel emisyonların düşürülmesini ve enerji yatırımlarında benzeri görülmemiş bir iş birliğini gerektirecek.

Gays, petrol endüstrisinin tek başına 2045 yılına kadar küresel enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 29'unu karşılayacağını ekledi.

Bu, petrol talebinin yüzyılın ortasına ve on yıllar sonrasına kadar yüksek kalacağı anlamına geliyor.

Bu da sıfır emisyon hedefine ulaşıldıktan sonra bile dünya yoğun bir şekilde petrol tüketmeye devam edecek demek.

Gays, OPEC araştırmalarının, yüzyılın ortalarına kadar toplam küresel enerji yatırımı gereksinimlerinin yaklaşık 1,21 trilyon dolar veya yıllık 500 milyar doların üzerine çıkacağını tahmin ettiğini duyurdu.

Son dönemdeki yıllık yatırım oranlarının, sanayideki gerileme, Kovid-19 salgını ve çevre mevzuatlarının maliyetleri nedeniyle bu miktarın çok altında olduğuna dikkati çekti.

Gays verdiği demeçlerde tüm enerjilere yeterli yatırım yapılmadığı ve bu nedenle küresel enerji sisteminin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

"Kronik yetersiz yatırımın düzeltilmesi gerektiğinden, üreticiler ve tüketicilerle çalışan, uzun vadeli, yatırım dostu bir ortama ihtiyacımız var, mesele yarını beklemek değil, bunu bugün gerçekleştirmekle ilgili" diye konuştu.

Gays, BAE Haber Ajansı'na (WAM) şunları söyledi:

İş birliğine dayalı küresel çok taraflı bir yaklaşımı tamamen destekliyoruz. BAE'nin ev sahipliğinde bu yılın sonunda Dubai'de yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansını (COP-28) sabırsızlıkla bekliyoruz. Paris Anlaşması'ndan bu yana ilk küresel değerlendirmeyi yürüteceği için konferans kapsamlı bir gündemi destekliyor.
 


OPEC Genel Sekreteri, OPEC ülkelerinin mümkün olan en düşük karbon emisyonunun kullanıldığı bir ortamda petrolün rekabetçi konumunu iyileştirmek için neler yaptıklarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

Üst ve alt kapasiteye yatırım yapıyoruz. Endüstrinin karbondioksit emisyonlarından arındırılmasına yardımcı olmak için daha temiz teknolojiler ile geniş uzman grubumuzu seferber ediyoruz. Yenilenebilir enerji, hidrojen kapasitesi, karbon kullanımı ve depolanması ile diğer teknolojilere önemli yatırımlar yapıyoruz. Ek olarak genel çevre performansını iyileştirmek için döngüsel ekonomiyi teşvik ediyoruz.


Gays, tarihsel deneyimlerin 'enerji dönüşümlerinin yavaş geliştiğini ve birçok yolu olduğunu' gösterdiğini açıkladı.

Bugün dünyada 700 milyondan fazla insan hâlâ elektriğe erişemiyor ve 2,4 milyar insan verimsiz ve çevreyi kirleten sistemler kullanıyor.

OPEC Genel Sekreteri şunu da vurguladı; genel odak noktası küresel olarak emisyonları azaltmak ve her tür yakıtı kullanmak olmalı, ancak sürdürülebilir bir enerji geleceği için herkese uyan tek bir çözüm yok.

Birisi için doğru olan yol, diğeri için doğru bir yol olmayabilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Aybüke Gülbeyaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU