Uzay yolculuğu Suudiler arasında bir gurur ve özgüven ruhu yayıyor

Bernavi ve el-Kari Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla varmalarının sevinciyle "Bulutların Üstünde" şarkısı çaldı

Fotoğraf: AFP

Aralarında iki Suudi astronotun da bulunduğu bir bilim ekibini taşıyan kapsül, Amerikan şirketi "Axiom Space" tarafından düzenlenen özel bir görev kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na tutundu.

Suudi bilim insanı Reyyane Bernavi ve esasen askeri pilot olan Suudi vatandaşı Ali el- Karni Uluslararası Uzay İstasyonu görevine katılan ilk Suudi vatandaşları oldu.

Daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu görevlerine katılan eski bir NASA astronotu olan görev lideri Peggy Whitson, "Uçuş rahattı" dedi.

Doğrudan ses ve görüntü ile aktarılan açıklamalarda, "Bu, katıldığım görevler arasında en sorunsuz tutunma" diye ekledi.

Kenetlenmeden yaklaşık iki saat sonra, kapsül dört yolcunun Uluslararası Uzay İstasyonuna girmesine izin verecek şekilde açılacak.

Oradaki yedi astronota (üç Rus, üç Amerikalı ve bir Emirlik vatandaşı) katılacaklar.

SpaceX roketi pazar günü, Florida'dan Dünya'nın üzerinden 28 bin km bir hızla Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yaklaşık 16 saatlik bir yolculukla fırlatıldı.


Yeryüzünde/Dünyada dayanışma

Riyad'ın kuzeyindeki bir çadırda, çok sayıda Suudi, gece yarısından sonra biri kadın olmak üzere ilk Suudilerin Uluslararası Uzay İstasyonuna fırlatılmasının "tarihi" anını izlemek için toplandı.

Katılımcılar arasında, SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketinin fırlatılması için geri sayım başlarken ellerinde ülkelerinin bayraklarını sallayan beş çocuğu ile bu tarihi anı izleyen Cevahir Subhan da yer alıyordu.

Falcon 9, Suudi astronotlar Ali el-Karni ve uzaya çıkan ilk Suudi kadın olan Reyyane Bernavi’yi taşıyordu.

Geleneksel siyah peçe takan 34 yaşındaki Subhan, Fransız Basın Ajansı-AFP’ye yaptığı açıklamada, "Genel olarak uzayı ve keşfi seviyorum ve çocuklarımın uzayı, seyahatlerinin ayrıntılarını ve avantajlarını bilmesini çok isterim" ifadelerini kullandı.

Bugün için özel olarak oluşturulan klimalı büyük çadırda Ağa adında bir kız şarkı söylüyordu.
Oğulları Muaz (11) ve Afnan (9) ülkelerinin bayrağını taşırken Subhan, "Çocuklarımın bu tarihi anı izlemelerini, içlerinde vatanseverlik duygularının yeşermesi çok hoşuma gitti" diye devam etti.
Subhan, heyecanla "Gurur duyuyorum. Tarif edilemez duygular içindeyim" dedi.


"Bulutların Üstünde"

Atılan bu cesur adım, Suudiler, özellikle yurttaşları Sultan bin Selman'ın yaklaşık 40 yıl önce uzaya gidişine tanık olmayan gençler arasında bir gurur ve özgüven ruhu yaydı.

İletişim araçları, meydanlar, dükkânlar sevinç ve mutlulukla doldu, bir kutlama biçimi olarak vatan türküleri tekrarlandı.

Özellikle nesilden nesle aktarılan "Bulutların Üstünde" şarkısı, pratikte uzay uçuşunda ve manevi olarak sosyal ve ekonomik reformlar yoluyla uygulandığını görmeden önce gençler için odak noktasıydı.

Suudi Arabistan’ın iki astronotuna Amerikan hava üslerinden birindeki kalkış noktalarına kadar eşlik eden Suudi Arabistan'ın Washington büyükelçisi Prenses Rima Bint Bender, şöyle konuştu:

Bugün Suudi halkı, Krallığın ilk Suudi Arap Müslüman kadını uzaya göndererek büyük bir başarı elde ettiğini görmekten gurur duyuyor. Bu, Suudi kadınları güçlendirme çerçevesindeki gerçek ve somut adımların bir yansıması ve Krallığın Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmasında kadınların öncü rolünü vurguluyor.


Atılan bu adım bir "dönüm noktası" ve ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gençliğe verdiği desteğin ve "uzaya ulaşana kadar onları öğrenmeye ve çok çalışmaya teşvik ettiklerinin" açık bir göstergesi olarak kabul edildi.


Canlı yayın

Seyirciler, Amerikan şirketi "Axiom Space" tarafından düzenlenen özel görevin fırlatma töreninin canlı yayınının gösterildiği büyük bir ekrana kilitlendi ve bu canlı yayını izlemeye katılanlar arasında çok sayıda çocuk vardı.

Fırlatma için geri sayımın sona ermesiyle birlikte törenin yorumcusu, "Suudi Arabistan uzaya fırlatılıyor" dedi.

Ardından bağırışlar ve alkışlar yükseldi, birçok kişi roketin uzaya çıkışını cep telefonlarıyla kaydetti.
Katılımcılar arasında, bunu "gerçekleşen büyük bir rüya" olarak tanımlayan 32 yaşındaki pazarlamacı Musaid Muhammed de vardı.

Geleneksel beyaz elbiseyi giyen genç duygulu bir şekilde, "Bu, imkansızı başarmak isteyen bir milletin geleceğini yansıtan bir an" dedi.
 

Suudiler, ülkelerinden iki astronotun da bulunduğu Falcon 9 roketinin fırlatılması için geri sayımı izlerken bayraklarını astılar.jpg
Suudiler, ülkelerinden iki astronotun da bulunduğu "Falcon 9" roketinin fırlatılması için geri sayımı izlerken bayraklarını astılar / Fotoğraf: AFP

 

Krallık, 2018'de Suudi Uzay Otoritesini kurdu ve geçen yıl uzaya astronot göndermek için bir program başlattı.

Suudi Arabistan geçmişte bir vatandaşını uzaya göndermişti. Suudi Kralı Selman'ın oğlu Suudi Prensi Sultan bin Selman, 1985'te bir Amerikan görevine katıldı.

Bir uzay uçuşuna katılan ilk Arap ve Müslüman Prens Sultan, Suudi Uzay Otoritesi tarafından pazar günü düzenlenen toplantının en önemli katılımcısıydı.

Prens Sultan, "Tarihi bir ana tanık oluyoruz" dedi.

Prens, "Uzun yıllar önce uzaydaki deneyimimi düşünüyorum ve Suudi Arabistan'ın bir kez daha uzaya dönmesinden dolayı mutluyum. Bu sadece başlangıç" açıklamasında bulundu.


Uzayda 10 gün

Bernavi ve el-Karni'nin astronot kıyafetiyle olan fotoğrafları Riyad'daki reklam panolarını süsledi.

Uzay görevinin mürettebatında daha önce üç kez Uluslararası İstasyona gitmiş olan ve görevi yönetecek ABD Uzay Ajansı'nda (NASA) eski bir astronot olan Peggy Whitson ve uzay aracını yönetecek Amerikalı iş adamı John Shoffner da yer alıyor.

Bu mürettebat, pazartesi günü 13.30 GMT civarında varmaları beklenen Uluslararası Uzay İstasyonunda 10 gün geçirecek.

Dört mürettebat üyesinin kaldıkları süre boyunca yaklaşık yirmi test yapması gerekiyor, bunlardan biri kök hücrelerin ağırlıksız davranışını incelemek.

Bernavi'nin uzaya fırlatılması, Suudi toplumunun açık olduğunu yansıtıyor. Beş yıldan daha kısa bir süre öncesine kadar kadınların araba kullanmasına bile izin verilmiyordu.

Bilim okuyan Bernavi bu hafta düzenlediği basın toplantısında, "İlk Suudi kadın astronot olmak benim için büyük bir zevk ve onur" dedi.

Bernavi, "Ülkemi ve hayallerini temsil etmek büyük bir fırsat" açıklamasında bulundu.

Görevin başlamasından birkaç dakika sonra, Suudiler şimdiden hayallerini genişletiyordu.

Fırlatmanın ayrıntılarını yakından takip eden Suudi Arabistanlı genç Abdullah el-Uteybi, "Bir sonraki adım aya gitmek" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU