Pakdemirli: İzmir'deki yangın kontrol altında, hava araçları ne yazık ki istenen teknik seviyede değil

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: 2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor

Ormanlık alanları küle çeviren yangının boyutu, drone ile çekilen görüntülere de yansıdı / Fotoğraf: AA

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındı.

Pazar günü saat 13.00'de Karabağlar'ın Tırazlı mevkisinde başlayıp diğer iki ilçeye sıçrayan orman yangını yaklaşık 500 hektarlık bir alanda etkili oldu.

500 hektarlık alan yaklaşık 750 futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk geliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olay yerinden yaptığı açıklamada "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

Bakan Pakdemirli, yangın ile ilgili "Zaman zaman parlamalar olabilecektir ama bu saat itibarıyla artık söndürme faaliyetleri neredeyse sonlanmış vaziyettedir. Bundan sonra saha soğutulacak ve akabinde de diğer faaliyetlere geçilecek" diye konuştu.

Yangın dün akşam saatlerinde rüzgarın etkisiyle Tırazlı mevkisindeki meteoroloji radar kulesine kadar yaklaşmış, olay yerindeki ekibin müdahalesiyle alevler kuleye ulaşmadan kontrol altına alınmıştı.

Gün boyunca ormanlık alana gönderilen 20 söndürme helikopteri yeniden havalanıp yangına müdahale etti.

 

20190818_2_37809028_46888588.jpg
Orman yangını nedeniyle Menderes'e bağlı Bahçecik Mahallesi boşaltıldı / Fotoğraf: AA

 

Bakan Pakdemirli, kolluk kuvvetlerinin yangının çıkış nedenini henüz bulamadığını söyledi, yangın sonrası müdahale ile ilgili yorumları eleştirdi.

Neden Türk Hava Kurumu uçaklarıyla yangın söndürülmediği sorusuna Pakdemirli şu yanıtı verdi:

Personel bu uçakları çok güvenli bulmuyor. Hava araçları ne yazık ki istenen teknik seviyede değl. Bakımları da yeterince iyi seviyede değil. Biz burada yangında illa bir kurumu koruyacağız, kollayacağız diye bir şey yok. THK çok sevdiğim kurumdur. Orada uçan pilotları ve orman personelimizi düşünmemiz lazım diye düşünüyorum. 3 tane uçak var. Bunun bir mutlaka çalışmayacak, 2 uçak kaldı. Personelimiz bu uçaklarla devam etmediklerini bana söylediler.

 

yangın 1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yanan yerlerin ağaçlandırılacağını, gerisinin siyasi rant çabası olduğunu söyleyen Pakdemirli şu ifadeleri kullandı: 

Üzülerek görüyorum ki yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU