Putin, Ukrayna saldırısının Rusya'daki olumsuz sonuçlarına karşı hazırlıksız

Rusya'nın halihazırda ödediği muazzam bedel gittikçe artacak

Putin, yavaş yavaş Bond filmlerindeki kötü adamlara benzeyerek kendi kendisinin karikatürü oldu (Sputnik/AFP)

Küçük drone'lar, 3 Mayıs sabahının erken saatlerinde gökyüzünden düşürülmeden önce Rusya'nın en kutsal siyasi ve dini bölgesi olan Kremlin'i çevreleyen güvenliği atlatmayı başardı.

Kremlin drone olayını öfkeyle Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı Ukrayna ve Batı destekli bir suikast girişimi diye nitelendirdi. Neredeyse kesinlikle durum böyle değildi. Putin'in feci emperyalist fetih savaşının ters etkilerinin, Rus gücünün kalbine gittikçe yaklaştığının bir başka işaretiydi.

Kimse Rus hükümetinin söylediği hiçbir şeyi sorgulamadan kabul etmemeli çünkü onlar, haliyle, Rusya'nın söylemleri. Drone'lar özellikle büyük veya sofistike görünmüyordu. Yıllar geçtikçe yavaş yavaş Bond filmlerindeki kötü adamlara benzeyerek kendi kendisinin karikatürüne dönüşen Putin, muhtemelen Rus gücünün resmi merkezi ve önemli bir turistik güzergah olan ve kaleye benzeyen başkanlık konutunun yakınlarında değil; yerleşke, sığınak veya saraylarından birindeydi.

Öte yandan ferasetli birçok Rusya gözlemcisi, drone olayının Putin'in yandaşları tarafından sahnelenen bir sahte bayrak operasyonu olma ihtimalini düşük gördüğünü belirtiyor. Dünyanın en ciddi korunan, meşhur hükümet yerleşkelerinden birinin böylesine ciddi bir şekilde ihlal edilmesi, küçük düşürücü bir durum.

Radio France International'ın Rusya'daki genel yayın yönetmeni Elsa Vidal, cuma gecesi France 24'te yayımlanan bir programın benim de katıldığım bir bölümünde, "Kremlin'in üzerine çok kötü bir gölge düşürüyor" dedi:

Bu, Rusya'nın gücünün ülkedeki en kutsal toprakları korumaya yetmediğini gösteriyor.

Saldırı olduğu iddia edilen olayın arkasında kim olursa olsun Kremlin'in tam merkezinde yaşanan bu kaos, Rusya'nın seçkin lider kadrosunun savaşın zararlı etkilerini hissetmeden hayatlarını Moskova ve St. Petersburg'un seçkin mahallelerinde sürdürebilecekleri fantezisinde gedik açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba yaşanan provokasyon Kremlin'de öfkeli bir tepkiye ve Ukrayna'daki sivil hedeflere yönelik saldırılarda muhtemel bir artışa neden oldu. Ancak bu, savaşın Rusya'daki artan etkisini göstererek dikkat çeken bir dizi çatlak ve gümbürtüden sadece biriydi.

Drone operasyonunun ülke içindeki Ukrayna yanlısı aktivistler ve Rus muhalifler tarafından yapılan bir gösteri olduğunu söyleyen Vidal, onların böylece Putin ve yandaşlarının sözümona iyi korunan dünyasına ne kadar kolay nüfuz edebileceklerini ve 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın şatafatlı geçit törenlerine bir haftadan az kalmışken "onları gülünç hale getirebileceklerini" gösterdiğini öne sürdü.

Drone olayından hemen önce Rusya'nın batısında, muhtemelen muhalif ağlar veya Ukrayna ajanları tarafından gerçekleştirilen sabotaj eylemleri sonucunda, birbirini takip eden günlerde art arda gelen patlamalar iki yük trenini raydan çıkardı. Ve 29 Nisan'da Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın Kırım'da işgal ettiği liman kenti Sivastopol'deki bir petrol deposunu vurdu ve bunun sonucunda Rusya'nın Karadeniz filosunun karargahının semalarında siyah bir duman bulutu oluştu. Ardından cumartesi, Moskova'nın doğusundaki Novgorod bölgesinde arabasını hedef alan patlamada Rus aşırı milliyetçilerin önde gelenlerinden Zahar Prilepin yaralanırken başka bir kişi de öldü.

Gittikçe tırmanan uzun bir saldırı dizisinin parçası olan bu eylemler, Rusya'ya ve Rus kontrolündeki Ukrayna topraklarına düzenlenecek bir bahar harekatının yaklaştığını müjdeliyor. Yaklaşan muharebelerin sahnesinin Ukrayna coğrafyasıyla, hatta savaş için bir hazırlık alanı olarak kullanılan Rus sınır bölgesiyle kısıtlı olmayacağı mesajını veriyorlar.

Putin'in yakın çevresinde rahatsız edici dağılma belirtileri de var. Kremlin yüzyıllardır içerideki hiziplerin atışmalarına sahne oldu. Ancak son saray entrikaları, Sovyet veya Çarlık Moskova'sının kurnaz siyasi oyunlarından ziyade Hartum'daki rakip generaller arasındaki güç oyunlarına daha çok benziyor.

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya'nın sıkı sansür altındaki yayın organlarını atlatan sosyal medya kanallarına geçen hafta yüklenen bir videoda, Ukrayna'nın Bahmut kentinde kendi savaşçılarının kanlı ve parçalanmış bedenlerinin ortasında duruyordu. Orada, uzun zamandır Rusya uzmanı olanları bile şoke eden ifadelerle, Putin'in savaşında yer alan genç Ruslara mühimmat ve diğer askeri destekleri sağlamayarak ihanet etmekle suçladığı diğer üst düzey askeri yetkililere isim vererek küfrettiği bir tirat attı.

Ardından Rus kuvvetlerinin aylardır tutunmak için savaştıkları Bahmut'tan geri çekileceği haberi geldi ama önce zalimane ve suç dolu bir intikam eylemi gerçekleştirerek yasaklanmış yakıcı silahlarla şehri ateşe verdiler.

Tüm bunlar, Ukrayna içeriden bilgi alanların ve uzmanların çok sayıda sürpriz içereceğini ima ettiği bir harekata hazırlanırken, Rusya'nın lider kadrosunun en üst tabakasında kaos, çaresizlik ve iyice belirginleşmiş korkunun görüldüğüne işaret ediyor.

Ukrayna savaşında uzmanlaşan yorumcu Jessica Berlin, "Rusya'nın zaten demoralize olmuş birlikleri; güç mücadeleleri, iç çatışmalar ve liderlikteki değişikliklerle zayıflatılmış katı, hiyerarşik bir komuta zinciri altında hizmet veriyor. Yüksek motivasyonlu, uyum sağlayabilen, merkezi olmayan bir Ukrayna gücüyle karşı karşıya kalacaklar" diyor.

Rusya'nın halihazırda ödediği muazzam bedel gittikçe artacak. İster terörizm ve sabotaj eylemleriyle ister siyasi kaos ve toplumsal huzursuzlukla olsun, keyfi savaşlar Roma İmparatorluğu zamanından beri her zaman geri tepme ve direnişe yol açar.

Batı'nın keyfi savaşlarının gerçek mirası, toplumun militarizasyonu ve korkunun acımasız estetiği (dikenli teller, kum torbaları, uzun güvenlik hatları ve patlama duvarları) oldu.

Travma geçiren gaziler ABD'de kendilerini veya sevdiklerini vurarak öldürüyor. Felluce'deki askerlerle aynı kontrgerilla taktiklerini kullanarak Louisville'deki evlere akın eden kolluk kuvvetleri, toplum destekli polisliğin ve devriye polislerinin yerini aldı.

Rusya uzmanı akademisyenler, Putin'in Ukrayna'yı istilasının nedenlerinden birinin ABD'nin Irak istilasındaki sözümona "büyük güç" duruşunu taklit etmek olduğunu savunuyor. Ama Putin'in satıraralarını okuması gerekiyordu. Bu tür savaşlar nihayetinde büyük güçleri zayıflatır.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU