Suudi Film Festivali açılışında gösterimi yapılan "Salik"

Festivalde 78 film gösterimi, 26 ödül ve 6 yapım desteği gerçekleşti

Salik filminden bir kare (Suudi Film Festivali sayfası)

Suudi Sinema Topluluğu tarafından, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi "İsra" iş birliğiyle, Suudi Kültür Bakanlığı Film Kurulu'nun desteğiyle düzenlenen ve 4-11 Mayıs tarihleri arasında sekiz gün sürecek olan Suudi Film Festivali'nin dokuzuncu oturumu perşembe günü Zahran'da başladı.

Açılışta Suudi yönetmen Efnan Baviyan'ın "stop motion animasyon" niteliğindeki kısa filmi "Salik" gösterildi.

Ayrıca, Suudi yapımcı Salih el-Fevzan ve Bahreynli film yazarı Amin Salih de onurlandırıldı.

Salik, Körfez ülkelerinde en bilinen yemeklerden biri ve Suudi Arabistan'ın batısında ünlü. Beyaz pirinç ve sütten yapılır.
 


Suudi Film Festivali'nin yarışması kapsamında Gazetecilik Kralının Hikayesi belgesel filminin prömiyeri yapılacak.

Belgesel filmi, gazetecilik ve kültürel alanlarda tanınan yıldızlar tarafından anlatılan Türki es-Sudeyri'nin yarım asrı aşkın etkili deneyimini ele alıyor.

Baviyan, filmiyle ilgili şöyle konuştu:

Film, eski Cidde şehrinde yalnız yaşayan yaşlı bir kadının hikayesini konu alıyor ve mutfağında meydana gelen bir kaza, tüm komşuların meseleyi halletmek için onunla iş birliği yapmasına neden oluyor. Mutluyum çünkü ilk kez bir Arap festivali bir animasyon filmiyle açılış yapıyor. Umarım bu, insanların dikkatini bu tür filmlere ve fikirlere çeker.


İsra Merkezi, film festivaliyle ilgili şunu söyledi:

Çocuklara özel 4 grup halinde 78 filmin gösterilmesinin yanı sıra sanal gerçeklik cihazlarıyla sekiz filmin izlenmesine olanak sağlayan festivalin bu yılki etkinliği komedi temasıyla gerçekleştiriliyor.


Yaratıcılık ve iş birliği

Festivale, "Yönetmen-Oyuncu İlişkisi", "Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa Arasında Ortak Yapım" ve "Finans ve Finansman ile Yapımcının Görevleri" konulu kültürel seminerler ve eğitim atölyeleri eşlik edecek.

Ayrıca, ödül kazananların isimlerinin açıklanmasının yanı sıra, yazarların okur severlerle buluşması için imza günü de düzenlenecek.

Uzun ve kısa belgesel ve Körfez filmleri yarışmalarında kazanan filmlere 20 ödül, senaryo yarışması için altı ödül ve yeni projeleri desteklemek için altı hibe verilecek.

İsra Center ve Cinema Society, iki taraf arasındaki iş birliği faaliyetlerini koordine etmek ve güçlendirmek amacıyla Suudi Film Festivali'nin açılışında bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Suudi film sektörünün gelişimine katkıda bulunan programlar ve girişimler oluşturmaya çalışmak, her yıl düzenlenen festival aracılığıyla yerel sinema ve Körfez sinemasının öncülerini onurlandırmak, içerik oluşturucularını desteklemek ve yetenekli insanların becerilerini geliştirme fırsatı sağlamak amacıyla imzalandı.
 

Suudi Film Festivali'nin açılışından (Festival Twitter hesabı).jpg
Suudi Film Festivali'nin açılışından (Festival Twitter hesabı)

 

Gazetecilik Kralının Hikayesi

Suudi yönetmen Ali Said, festivalde ilk kez gösterilecek olan Gazetecilik Kralının Hikayesi adlı belgeselin gösterim tarihini duyurdu.

Belgesel, Merhum Türki el-Sudeyri'nin biyografisini ele alan ve spor ve siyaset editörü olarak kariyerinin başlangıcından bu yana gazetecilik dünyasındaki hikayesini anlatan gerçek bir hikâyeyi sunuyor.

 

 

Independent Arabia, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU