İkinci dönem için Biden'ın önündeki en büyük engel yaşı olabilir mi?

80 yaşındaki başkan seçim gününe kadar büyük hatalar yapmaktan kaçınabilir mi?

5 Kasım 2024’e uzun zaman var (AP)

Tam 4 yıl 5 aydır görev yapan Joe Biden, ikinci bir dönem için aday olacağını veya Britanya İngilizcesi konuşan bizlerin deyişiyle (bu durum için daha uygun olabilir) “aday olacağını” açıkladı. Biden kazanması halinde göreve başladığı gün 82, görev süresini doldurursa da makamından ayrılırken 86 yaşında olacak.

Şimdi, Oval Ofis’teki gücü ve beraberinde gelen nükleer yükü seve seve emanet edebileceğim benzer yaşta birkaç kişi tanıyorum fakat bu görevden keyif alacaklarından şüpheliyim. Ama 2024 ABD başkanlık kampanyası gelecek 18 ay boyunca hız kazanırken, yaşın seçmenlerin aklında bir sorun olmayacağını savunan herkes gerçeklikten kopmuş demektir.

Elbette sorun olacaktır. Asıl soru, bunun ne tür bir sorun olduğu ve üstesinden gelmenin ne kadar zor olabileceğidir. Ronald Reagan'ın 1984'te Walter Mondale'la yaptığı münazarada yaş sorusuyla karşılaştığında yaptığı meşhur esprinin artık işe yaramadığını söylemek muhtemelen yanlış olmaz. "Rakibimin gençliğini ve deneyimsizliğini siyasi amaçlar uğruna suiistimal etmeyeceğim" sözleri o zaman ustaca bir önleyici saldırıydı fakat tekrar benzer bir etki yaratmayacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reagan'ın 73 yaşında, Biden'ın münazalar başlayacağı zamanki yaşından neredeyse 10 yıl daha genç olmasının yanı sıra, Amerikalılar o zaman bilemedikleri bir şeyi, sonraki yıllarını mahvedecek Alzheimer belirtilerinin Reagan'ın görevdeki son yıllarına çoktan damga vurduğunu artık biliyorlar.

Peki erkek bir ABD başkanı (ya da belki bir gün kadın) fiziksel ya da akli bir rahatsızlığa sahipken ne kadar tehlikeli olabilir. Sistemin başarısız bir başkanla başa çıkabilecek kadar sağlam olduğunu; başkanlık figürünün merkeziliğinden görünebileceğinden çok daha fazla gücün dağıldığını ve kısıtlandığını, her şeyin gayet tatmin edici ve istikrarlı ilerleyebileceğini (özellikle de başkan, Reagan'daki gibi oyuncu içgüdülerine sahipse) savunanlar var.

Destekleyici bir argüman olarak, Washington'daki müesses nizamın başına buyruk Donald Trump'ı başkanlığının büyük kısmı boyunca nasıl etkili bir şekilde kafeste tutmayı başardığına bir bakın. Bu durum özellikle Trump'ın seçim kampanyasında Rusya'yla yakınlaşma vaadi için öne çıkmakla birlikte, başka pek çok hususta da geçerliydi.

Kullanılan mekanizmaların bazılarının sahte olması (Russia-gate denen, Moskova’yla suç ortaklığı iddiaları ve Biden'ın oğlunun atılmış dizüstü bilgisayarındaki gerçek girdiler için Rusya'nın suçlanması) bu argümanı yalnızca güçlendiriyor. Asi bir başkanı kontrol altında tutmanın yolları var, bu nedenle yaş, daha genç bir rakip için argümanı perçinleyen silah olmak zorunda değil.

Bu silahın gücü kısmen rakibin ne kadar genç olabileceğine ve Biden cephesinin yaş ve deneyimin algılanan faydalarını öne çıkarıp sorumluluklarını ne kadar önemsiz gösterebileceğine bağlı.

Son dakika yanlış hamleleri dışında, Biden cephesi kesinlikle onun çalkantılı zamanlarda istikrarlı hareket ettiğini, “koridorun karşısındakilerle” iyi çalıştığını, Demokratların ara seçimlerde beklenenden daha iyi bir performans göstermesinin onun hâlâ seçim kazanabileceğini gösterdiğini ve Afganistan'dan çekilme kaosunun sorumlusunun çıkış politikasını belirleyenin delifişek selefi olduğunu savunabilir.

Biden'ın sert ve bazen yapmacık tavırlarının her zamanki gibi olduğu ve yaşıyla bir ilgisi olmadığı da iddia edilebilir ve ediliyor. Ayrıca, topluluk önünde konuşmanın hiçbir zaman ona göre olmadığı (en azından John F. Kennedy veya Barack Obama'nın ilham verici tarzında) ve gücünün birebir empati kurabilmesinde yattığı (kısmen ilk eşinin ve büyük oğlunun ölümleri dahil yaşadığı kişisel trajediler nedeniyle) söylenebilir.

Yine de bir soru işareti var. Biden'ın başkanlığının ilk aylarında Vladimir Putin'le gerçekleştirdiği gösterişsiz Cenevre zirvesinden sonra yaptığı açıklamayı ve basın toplantısını dinlediğimi ve Rusya Devlet Başkanı'nın paralel basın toplantısındaki akıcı netliğiyle onun başıboş tutarsızlığını karşılaştırdığımı hatırlıyorum. Eğer bir ABD başkanı kendisini Özgür Dünya'nın lideri olarak (artık küresel bir polis kuvveti olarak değilse) görüyor ve başkalarının da görmesini istiyorsa o zaman bu rolüne inanması gerekir. Hiçbir dışişleri bakanı veya danışman bunu başkanın yerine yapamaz.

Bir de Franklin Delano Roosevelt (FDR) sorunu denebilecek bir durum var. Başarısız ya da yoldan çıkmış bir başkanın korunması ancak bir yere kadar gidebilir. Franklin Roosevelt bu kadar hasta olmasaydı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamalarının ve Yalta Anlaşması müzakerelerinin ne ölçüde farklı sonuçlanabileceği hâlâ tartışılıyor. Ancak FDR'nin hastalığının ve 4. dönemine başladıktan 82 gün sonra gelen ölümünün en azından iki özel yansıması oldu. Bunlardan biri, başkan yardımcısı adayının öneminin artmasıydı. FDR'nin mevcut başkan yardımcısı Henry Wallace yerine Harry Truman'ı, kimin daha iyi bir başkan olacağına bakarak seçtiği söylenir.

İlk adaylığı için Biden elini (hemen hemen) "dengelemeyi" göze alabildi ve beyaz olmayan bir kadın olan Kamala Harris'i seçti. Kendisini özellikle güvenilir bir başkan adayı olarak göstermeyen Harris, Biden'ın ikinci adaylığı için değiştirilebilir mi? Biden, görevi devralacak ve açıkça daha donanımlı bir aday olmadan oy kaybedebilir mi?

FDR'nin başkanlığının bir diğer doğrudan sonucu da ABD anayasasında 1947’de kabul edilen ve bir başkanı iki dönemle sınırlayan 22. değişiklik oldu. Bunun kampanya vaatlerini yerine getirmek için çok az bir süre olup olmadığı tartışılabilir; hem Bill Clinton hem de Barack Obama aday olmalarına izin verilseydi üçüncü dönemlerini kazanabilirlerdi. Ancak değişim için iştah yok.

Ancak bu değişikliğin öngöremediği şey, bir başkanın ilk döneminin ancak 70’li yaşlarında ilerlemişken başlaması halinde ne olacağı. Anayasa, ABD Temsilciler Meclisi (21), Senato (30) ve başkanlık (35) için asgari adaylık yaşı belirliyor fakat azami bir yaş sınırı yok. Merhum Strom Thurmond, Senato'dan ayrılmadan önce 100 yaşına girmişti. Halihazırda en yaşlı senatör 89 yaşındaki Dianne Feinstein. Biden'ın, eğer kazanırsa, ikinci döneminin nasıl geçeceğine bağlı olarak, seçimle gelinen görevler için bir üst sınır konması adına zorlama yapılabilir mi?

Ancak öncelikle Biden'ın ikinci dönemi kazanması gerekiyor ve yaş büyük bir faktör. Fakat ne kadar büyük bir faktör olacağını Cumhuriyetçi adayın kim olacağı belirleyecek. Eğer Trump olursa, üç yıllık yaş farkı pek çok seçmen için bilgelik farkı olarak gördükleri şeyden daha az önemli olacaktır. Biden 2020'de böyle kazandı. Daha genç, Trump'a daha az benzeyen bir aday, yaş meselesini yeniden ön plana çıkarabilir ve farklı bir sonuca katkıda bulunabilir.

Çoğu zaman genç imajıyla övünen ABD'nin lider kadrosunun 1980'lerin başındaki Kremlin'e benzemeye başlaması bir bakıma şaşırtıcı. Ve hem JFK'nin başkanlık adaylığının hem de Clinton'ın, görevdeki George H.W. Bush'un karşısına daha yaşlı ve deneyimli bir başkan yardımcısı adayıyla çıkma tavsiyesini reddettiği 1992 Clinton-Gore seçiminin ABD siyaseti üzerindeki canlandırıcı etkisine dikkat çekmekte fayda var. Trump ve/veya Biden gelecek yıl aday olmazlarsa, siyasi manzara yeniden çarpıcı şekilde değişebilir.

Öte yandan Biden'ın duyurusu belki de daha dar bir bağlama yerleştirilmeli. Aday olmamaya karar verseydi, bir anda topal ördek bir başkan olacaktı ve rakip adaylar taç için yarışırken, partisi farklılıklarını (şimdiki gibi daha sessizce değil) kamuoyu önünde dile getirecekti. Biden niyetini erkenden açıklayarak, Trump'ın bir kez daha adalet sistemiyle sorun yaşadığı bir dönemde dahi Cumhuriyetçiler üzerinde seçimlerini yapmaları için baskı oluşturdu.

Ancak 5 Kasım 2024'e kadar uzun bir süre var ve sorular yığılsa bile yol, dünyanın herhangi bir yerindeki en cezalandırıcı seçim kampanyalarından birinden geçiyor. Biden o zamana kadar büyük hatalardan kaçınabilecek mi? Başına buyruk oğlu tarafından batırılabilir mi? İkinci dönem için gerekli isteğe sahip olsa bile, savaşmaya devam edecek enerjisi, direnci ve sağlığı olacak mı? Ve sahip olduğuna inansa bile, yeterli sayıda seçmen aynı fikirde olacak mı? Eğer anketler öyle olmadığını söylemeye başlarsa, Joe Biden kampanyasının erken bir sona vardığını görebilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU