9 yaşındaki akrabasını dokuz yıl istismar eden Vedat Tarhan tutuklanarak cezaevine gönderildi

Kuzeninin çocuğunu 9 yaşından 17 yaşına kadar istismar eden, 26 yaşına geldiğinde intiharına sebebiyet veren Vedat Tarhan, hakkında çıkan yakalama kararı ardından Çanakkale'de tutuklandı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ağustos'ta aldığı kararla, teyzesinin kızının 9 yaşındaki oğlunu 17 yaşına kadar istismar eden ve intiharına sebep olan Vedat Tarhan hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talebini kabul etti. 

Mayıs ayında tutuklandıktan sonra ağustosta tahliye edilen Tarhan, savcılığın çıkardığı yakalama kararıyla dün akşam saatlerinde Çanakkale'de yakalanarak tutuklandı ve Çanakkale E Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 

Duruşmaya tanık olarak katılan kişinin beyanlarının henüz tespit edilemediğini ve mağdurun üniversite arkadaşlarının da tanık olarak dinleneceğine karar verildiğini, dolayısıyla delillerin büyük ölçüde toplanmadığını açıklayan mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı: 

 Sanık Vedat Tarhan'ın üzerine atılı suçun vasıf mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun alt ve üst sınırları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde tutukluluğun devamının halen ölçülü bir tedbir olduğu ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı anlaşılmakla tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir. 

İtirazlar yerinde görüldüğünden sanık Vedat Tarhan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

KARAR;

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2019/316 esas sayılı dosyasında sanık Vedat Tarhan'ın tahliyesine dair karara yapılan itirazların KABULÜ hakkında tutuklamasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasına,

Kararın itiraz edene mahkemesince tebliğine,

Dosyanın ve kararın Edirne 1. Ağır ceza mahkemesine iadesine,

Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda mütalaaya uygun olarak oy birliğiyle karar verildi.

 


Ahmet Emre Yıldır'ın ailesinin avukatı Merve Uçanok, mahkemenin kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Sanık hakkında 3 ay 8 gün tutukluluk ardından, ilk duruşmada tahliye kararı verilmişti. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ve tarafımızca bu tahliye kararına itiraz edildi.

Dosya Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde değerlendirildi ve nihayet bugün sanık hakkında tutuklama kararı verildi.

Emre, suç duyurusunda bulunduğunda 52 gün boyunca işlem yapılmamıştı. Soruşturma sürecinin yavaş işlemesi Emre’yi intihara sürüklemişti. Buna rağmen sanığın hiçbir şey yaşanmamış gibi dışarıda bulunması adalete yakışır bir durum değildi.

Bugün verilen tutuklama kararı ile adalet tecelli etmiş bulunmakta.


Sanık Vedat Tarhan'ın avukatlarından Asena Şimal Ergenekon ise Independent Türkçe'ye şunları söyledi:

Devam eden yargılama süreci var. Bu yüzden bu süreçte konuşmam suç teşkil eder. Konuşanlar da suç işliyor. Masumiyet karinesini ihlal etmemesi adına bir görüş beyan etmeyeceğim.


- Duruşma sonrası Ahmet Emre Yıldır'ın annesi Hülya Oya Yıldır ve babası Mehmet Yıldır, Independent Türkçe'ye konuştu -


Davanın geçmişi 

Ahmet Emre Yıldır, 9 yaşından 17 yaşına kadar akrabası Vedat Tarhan tarafından sistematik olarak tacize uğradı. 

Ahmet Emre, askerde geçirdiği sinir krizinin ardından uğradığı tacizi ailesine anlattı. Ahmet Emre, savcılığa gitmeden önce Tarhan ile bir görüşme gerçekleştirdi ve görüşmeyi kayda aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarhan’ın kendisine yönelik istismarını belgeleyen Ahmet Emre, geçen 6 Mart günü Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık başvurusunda, Tarhan ile yaptığı görüşmenin ses kaydı da yer aldı.

Ancak soruşturma süreci çok ağır ilerdi. Tarhan, 52 gün ifadeye dahi çağırılmamıştı. Ahmet Emre, girdiği bunalımın ardından intihar etmişti.

İntihar sonrası savcılık soruşturması hızlanırken Tarhan bu zaman zarfında tutuklandı. 1 Mayıs’ta tutuklanan Tarhan, 8 Ağustos’ta davanın ilk duruşmasında tahliye edilmişti. 

Savcılık, Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı göndererek, Vedat Tarhan'ın tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU