Yanan alanı havadan denetleyen Bakan Pakdemirli: 500 hektar orman zarar gördü

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Seferihisar ilçesine kadar uzanan yangının, 500 hektar ormana zarar verdiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de orman yangınının devam ettiği bölgeyi helikopterle denetledi. Daha sonra gazetecilere bir açıklama yapan Pakdemirli, Bodrum ve Milas'taki 2 yangının büyük ölçüde kontrol altında olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli, ilerleyen saatlerde Muğla’daki ekiplerin takviye alarak İzmir'e sevk edileceklerini söyledi. Pakdemirli, "Tüm yangınlarla 24 helikopter, 280 arazöz, 35 dozer, 1150 personelle mücadele ediyoruz" dedi.

Rüzgar artarsa gece elde ettiğimiz kazanımları kaybedebiliriz

Pakdemirli, havadan denetlediği Urla Yağcılar ve Karabağlar'daki yangınlar hakkında bilgi verdi:

Urla yangını neredeyse tamamen kontrol altında, soğutma çalışmaları devam ediyor. Buradaki yangımızla ilgili gece boyunca ekiplerimizin sıkı çalışması bize neticeyi aldırdı. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber helikopterlerimizin pervanelerinin dönmesi ve meteorolojik şartların daha olumlu seyrediyor olması, hava araçlarının daha rahat çalışması nedeniyle biraz daha hızlı netice almaya başladık.

Karabağlar'daki yangın ise henüz kontrol altına alınmadı. Yer yer tütmelerin dışında çok önemli yoğun yangın bölgeleri kalmadı. Yoğun yangın bölgesi Çamtepe, Efemçukuru ve Gödence köylerinin güneyinde. Ancak bu köyleri tehdit eden herhangi bir şey yok. Dün gece ihtiyaten boşalttığımız köyler vardı. Bunlar normale döndü, herhangi bir sıkıntı yok ama gece boyu elde ettiğimiz kazanımlarımızın gündüz rüzgarın artmasıyla kaybolma riski var.

Yangında 4 evin kısmi hasar gördüğünü aktaran Pakdemirli,  ‘Sevindirici taraf şu, özellikle yaban hayatı için, hep bir parçalı şekilde yanmış yani tamamen yanan bir alan yok. Hep parça parça yanan alanlar var. Bu kısmi olarak bizi biraz teselli edebilir ama yanan alanın şu alanda aşağı yukarı 500 hektar civarında gözüküyor" dedi.

Sayı arttı, yanan alan küçüldü

Geçen yıla göre yangın sayısında artış yaşanmasına rağmen yanan alanın küçüldüğünü ifade eden Pakdemirli, ‘Yanan alan sayımızı performans olarak daha düşürdük. Yangınlara daha hızlı müdahale ettiğimizden dolayı şu an yanan alan olarak geçen senenin gerisinden geliyoruz’ ifadelerini kullandı. Pakdemirli vatandaşları da yangınlara karşı uyardı:

Yangınlar genellikle ihmal ve dikkatsizlikten çıkıyor. Özellikle yazın mangal, piknik, bunlara çok dikkat etmemiz lazım. Yoldan geçilirken atılan bir sigaraya çok dikkat etmek gerekiyor. Ormanda bulunan yere düşmüş bir şişeye dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü belli koşullar bir araya geldiği zaman, ısı, nemin düşmesi ve rüzgarın artması, çok ufacık bir kibrit çaksanız dahi çok büyük yangınlara sebebiyet verebiliyor.

Muğla’daki yangınlar kısmen kontrol altında

Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerinde çıkan orman yangınlarının ise kısmen kontrol altına alındığı belirtildi. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, "Bodrum'daki yangın yaklaşık 70 hektar, Milas'taki yangın ise 30 hektar alanda etkili oluyor. İki ilçedeki yangınları birkaç saat içerisinde tamamen kontrol altına alacağız" dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU