Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin günlük hayatında sıkıntılar olabilir, onlar bugünün işi değil

Erdoğan, “Günlük hayatımızda yaşadığımız sıkıntılardan kurtulmamızın yolu ülkemizi büyütmek, üretim ve istihdamı artırmaktan geçtiğini unutmamalıyız” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziosmanpaşa Meydanı'nda, Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslim ve Temel Atma Töreni'nde konuştu.

“Ramazan Bayramınızı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Bayram namazını Ayasofya'da kıldım. Cuma namazımızı da 5 yıllık restorasyon çalışmaları sonrasında ibarete açılan Sultanahmet Camisi'nde kıldım”diyen Erdoğan özetle şunları söyledi:

Yedili masa Karadeniz gazı için ne diyordu? Hani nerde diyorlardı. Bebecan ne diyordu, hani nerde? Yahu Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna denizin altına doğal gaz boruları yerleştirildi. Doğalgaz ne zamandan beri Filyos'ta yanıyor, görmedin mi? Gözleri var görmez kulakları var duymaz, kalpleri mühürlü. Bunlara nasıl masaları teslim ettik. İstifa ederken bizden neler neler söyledi. Öbürü veda ederken neler neler söyledi. Asıl bunlara ihanetlerinin bedelini 14 Mayıs'ta ödetmeye hazır mıyız? Siyasi mefta olarak gömmeye hazır mıyız? Yapmamız gereken ne çok çalışacağız.

"Etkileri en aza indirmenin gayreti içindeyiz"

Deprem bölgesinde inşa edilen köy konutlarını yarın teslimini yapıyorum. Eser ve hizmet şölenleriyle milletimize yaşattığımız bayramları önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz. Son günlerde birileri sürekli millet kuru soğan alamıyor, et alamıyor, yol gemi açılışı yapıyorsunuz diyor. Milletimizin günlük hayatında sıkıntılar olabilir, onlar bugünün işi değil. Küresel krizlerin bize yansımaları olabilir. Aldığımız tedbir ve desteklerle bu etkileri en aza indirmenin gayreti içindeyiz. Bu sıkıntıları kökten çözmek peşindeyiz. Ülkemizi ve milletimizi bu sıkıntılardan kalıcı olarak kurtarmanın yolu eser ve hizmetlerden geçiyor. İHA, SİHA derken TCG Anadolu derken KIZILELMA, MMU derken sadece savunma sanayi ürünlerinden bahsetmiyoruz. Bizi asıl sevindiren bu ürünlerin gerisindeki teknoloji birikimidir.

Yıllarca başkalarının teknolojilerini hayranlıkla seyretmek zorunda kaldık. Toplu iğne üretemiyordu bu ülke. İHA, SİHA, AKINCI, KIZILELMA, TCG Anadolu'yu üretiyoruz. Sadece kullanıcı olarak bile sürecin içinde yer almamız geçmişte çoğu zaman sınırlandı. Bu ürünlerle beraber dünyada teknolojide ne oldu söz sahibi olduk. Togg'umuz var mı? Togg'umuza şu anda üretimde yetiştiremiyoruz.

Her insanımızın hayat kalitesini yükseliyor, ülkemizi büyütüyoruz. İşte bugün GOP'ta aynı zamanda bunun için varız. Bugüne kadar 3,3 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilerken 1,2 milyon konutu da TOKİ ile inşa ettik. Özel sektörün de katkılarıyla ülkemizi bunun 20 yıl öncesine göre çok iyi seviyeye getirdik. İstanbul başta olmak üzere deprem bölgelerindeki kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz.

"Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez "

Günlük hayatımızda yaşadığımız sıkıntılardan kurtulmamızın yolu ülkemizi büyütmek, üretim ve istihdamı artırmaktan geçtiğini unutmamalıyız. Enflasyonun yükselmesinde, fiyat artışlarında birilerinin aç gözlülüğünün, alçaklığının payı varsa bunun da peşine düşeriz. Nitekim ilgili tüm kurumlara verdiğimiz açık talimat var. Vatandaşın ekmeğine göz dikenin gözünün yaşına bakmayacaksınız. Enflasyon meselesini de bu yıl sonuna kadar kontrol altına almış, önümüzdeki yıl tamamen çözmüş olacağız. Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez. Faiz devamlı düşecektir. ABD'de faiz yükselebilir ama Türkiye'de düşecek. Göreceksiniz enflasyon da faizle birlikte düşecek. Türkiye Yüzyılı gibi vizyonu 3-5 karaborsacının hırsına teslim etmeyeceğiz.

Bunlar faizcidir

Bu yedili masanın etrafındakinin faiz, enflasyonla ilgili düşünceleri nedir, ilgilenmiyorum. Bunların bu konularda tavırları yok. Bebecan şöyle demiş, öbürü böyle demiş. Bunlar faizcidir. Bunlar enflasyonist bir ekonominin önderleridir. Bunlara güvenilmez. Çok enteresan beraber Davos'tayız, Bebecan'la. O zaman IMF'in başındaki de orada. Dedim ki, siz taksitlerinizi alıyor musunuz? Alıyoruz. Bizim iktidara gelişimizin ilk dönemi 2003. Biz size bu taksitleri ödeyeceğiz. IMF'e borcumuz 23,5 milyar dolardı. MB'nin Döviz rezervi de 27,5 milyar dolardı. 2013'e kadar IMF'ye bu borç taksitlerini ödedik, 2013'te bu işi bitirdik ve ondan sonra da IMF bir daha Türkiye'nin kapısına uğramadı. Kimin kapısına uğradı, CHP'nin sözcüsü ve İP'in sözcüsü, otel lobilerinde IMF temsilcileriyle görüşme yaptılar. Hükümetin bunlardan borç alması lazım dediler, biz ne dedik almayacağız. O zaman IMF'in başındakine Türkiye'yi ben idare ederim, siz buraya müdahale edemezsiniz, taksitlerinizi alın gidin.

Merkez Bankamızda 27,5 milyar dolardan 122 milyar dolara kadar çıktı döviz rezervi. Başbakanlığım dönemimde 135 milyar dolara kadar MB'nin döviz rezervleri çıktı. Bebecan hatırlıyorsun o günleri değil mi? Sen mi yürüttün o işleri, imzayı atan kimdi? Sen misin ben mi? Yalanda bunların üzerine yok. Söyle bana arkadaşını söyleyeyim sana kim olduğunu. Bay bay Kemal'in yanında olanlar ya huyundan ya suyundan kapacak.

Kira ve kentsel dönüşüm müjdeleri verdi

Dün akşam verdiğimiz doğalgaz müjdesinden sonra Kentsel Dönüşüm müjdemizi açıklıyoruz” diyen Erdoğan şunları söyledi:

İlk müjde, Kentsel dönüşümde yarısı bizden kampanyası. Riskli yapı tespiti yaptıranlar ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerin maliyetinin yarısını devlet olarak biz karşılayacağız. 100 metrekare büyüklüğünde 2+1 evini yapmak isteyen vatandaşın önüne 1,5 milyon maliyet çıktı, 750 bin lirasını hibe olarak vereceğiz. Kalan 750 bin lirayı vatandaş kendisi koyacak ve hemen evini yenileyebilecek. Devletin karşılayacağı kısım 120 m2 için 3+1 için ev için 1,8 milyonun yarısına tekabül eden 900 bin lira olacak. Borçlanacaksa vatandaş ona da çeşitli kolaylıklar sağlayacağız. 0,79 faizle 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek. Yüzde 10'u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE/TÜFE memur artış oranından yüksek olmayacak şekilde borcunu ödeyebilecek. 750 bin liralık aylık taksit , 900 bin lira için aylık taksit 6750 lira olacak. Cebinde birikmişi olmayan vatandaş güvenli yuva sahibi olabilecek. Tüm bu dönüşümlerin TOKİ güvencesiyle gerçekleştirilecek, herhangi istismara yer bırakmayacağız. Parsel bazlı dönüştürmek isteyenlere 0,74 faizle 1 milyon 250 bin lira kredi kullandıracağız. Hibe ve krediyle devlet milletin yanındadır. Kampanyayı İstanbul'dan başlatıyoruz. Amacımız bu şekilde İstanbul'da dönüşüm ihtiyacı olan 1,5 milyon konuttan 300 binini 200 bini yerinde 100 binini rezerv alanlarda olmak üzere bir yıl içinde tamamlamaktır.Önümüzdeki Çarşamba günü başvurular başlayacak. Kampanyanın detaylarını bakanlık duyuracak.

İkinci müjdemiz kira yardımlarıyla ilgili. İstanbul'da kira yardımlarını 3500 liradan 5250 liraya yükseltiyoruz. İster kira yardımından yararlanılacak ister kredi kullanıp evini yenileyebilir. Ayrıca kura çekimleri devam eden ilk evim kapsamındaki 50 bin konut ve arsanın da şimdiden hak sahiplerine hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU