TBB Başkanı Feyzioğlu: Tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil

Adli yıl açılış törenine katılacağı için eleştirilen TBB Başkanı Feyzioğlu, ‘Tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil’ dedi. Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet yönetimiyle görüşmenin en iyi zemininin adli yıl açılışı olduğunu savundu

Toplamda 100 binin üzerinde avukatı temsil eden 40'ı aşkın baronun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki gerçekleşecek adli yıl açılış törenine gitmeyeceğini açıklamasının ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Anadolu Ajansı'na konuştu. 

Avukatların iş beklediğini söyleyen Feyzioğlu, "Benim sırtımda bunların yükü var. Sırtında bu insanların, meslektaşların, vatandaşların yükünü hisseden hiç kimse öyle istediği gibi keyfi davranamaz. Çözüm üretmek zorundayız" diye konuştu.

TTB Başkanı Feyzioğlu, meslektaşlarının sorunlara çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet yönetimiyle bu görüşmenin en iyi zemininin adli yıl açılışı olduğunu savundu.

‘Türkiye'de binlerce genç avukatın çay parası yok’ diyen Feyzioğlu, "Tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil. Ekmek peşinde, aş peşinde olanların ne dediğini önemsiyorum" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: 

Benim sorumluluğum bu genç meslektaşlarıma karşı. Onlara sorduğumuzda derler ki 'Başkan, ne yap yap bu reform belgesinin kanunlaşması için üstüne düşeni yap, slogan yapma, boş konuşma, çalış ve bunu çıkart.'

Dolayısıyla adli yıl açılışının biz çok önemli bir diyalog zemini olduğunu biliyoruz. Dört sene sonra tekrar konuşacağız orada. Konuşma imkanı verilmediğinde gitmedik, konuşma imkanı verildi, gittik.

Dört senedir cevap yazıyoruz, 'Konuşma imkanımız olmazsa katılmayız' diyoruz ama Türkiye'nin normalleşmesi sürecinde Yargıtay Başkanlığımız da önemli bir adım attı, bize elini uzattı. Biz de elimizi uzattık.

Türkiye'nin normalleşmesine, yeniden kucaklaşmasına katkıda bulunacağız.

Davetin yerini belirleyen ev sahibi Yargıtay

Davet sahibi olan kurumun Yargıtay olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, şu ifadeleri kullandı.

Yapıcı süreç devam ediyor bunu da biz engelleyen olmayacağız. Ayrıca davet sahibi Yargıtay Başkanlığıdır.

Yargıtay Başkanlığı, 'Bizim binamızda yapılacak' deseydi oraya gidecektik. Külliye'de değil, Millet Kongre Merkezi'nde yapılıyor oraya gidiyoruz. Bizde yapsalardı, başımızın üstüne burada yapardık. İnşallah seneye Yargıtayın binası biter, orada yaparız toplantıyı.


"İnsanımız da iş, fabrika bekliyor. Bunun önündeki engel mi olalım?"

Son 10 günde imza için kendisine 600 yeni avukatlık ruhsatının geldiğini aktaran TBB Başkanı, ‘Bunlara iş, aş, ekmek bulmak zorundayız. Nasıl yapacağız bunu? İşte o Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni hep birlikte çıkartarak, çünkü sanayici o belgenin kanunlaşmaya başlamasını bekliyor. O fabrika açılacak ki bu çocuklar iş bulacak’ dedi.

"Yargı Reformu Strateji Belgesi"ni, "Fevkalade değerli bir çalışma" diyerek niteleyen Feyzioğlu, yabancı yatırımcıların da yargı reformunu beklediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: 

Adalet Bakanlığımızın çatısı altında tüm barolarımızın, TBB'nin, Türkiye'deki tüm hukuk fakültelerinin, başsavcılıklarımızın, HSK'nın, yüksek mahkemelerin katılım gösterdiği çok etkili, doğru bir süreç yürütüldü.

Bu sürecin sonunda bir belge çıktı ortaya. Türkiye'ye yatırım yapmak üzere bekleyen yabancı yatırımcılar var. Daha geçtiğimiz gün bunlardan önemli bir grup İstanbul Sanayi Odasına 'Yargı Reformu Belgesi'nin içinde ne var, ne zaman çıkacak? Yatırım için bekliyoruz' diyor.

Bir taraftan işsizlik var. Bu işsizliği azaltabilmemiz için fabrika açılması, yatırım yapılması lazım.

Yatırım yapacak olan yerli ve yabancı sanayici faiz indiriminin, teşviklerin, şunun, bunun yanında çok ciddi bir şey bekliyor, Yargı Reformu Belgesi ne zaman kanunlaşmaya başlayacak?

Bizim insanımız da iş, fabrika bekliyor. Peki biz bunun önündeki engel mi olalım yoksa bunu destekleyen mi olalım?


Görüşme için en zemin adli yıl açılış töreni

Avukatlarının ezici çoğunluğunun taleplerine uyduğunu ileri süren Feyzioğlu, "Düşünce özgürlüğüne ilişkin her konuda Yargıtayımızın yani Türkiye'deki en yüksek mahkemenin denetimine izin veren, bunun önünü açan bir düzenleme getiriyoruz" dedi ve devam etti: 

Gerçekten düşünce özgürlüğünü mü kullandı yoksa bir terör örgütüne yardım mı etti, onun propagandasını mı yaptı, onun üyesi midir? Bakın bu tereddütlü noktalarda Yargıtay denetimi açılıyor.

Düşünce özgürlüğüne ilişkin her konuda Yargıtayımızın yani Türkiye'deki en yüksek mahkemenin denetimine izin veren, bunun önünü açan bir düzenleme getiriyoruz.

Bir taraftan diyeceksin ki 'Gazeteciler niye tutuklu?' hatta 'tutsak' diyeceksin, öbür taraftan da gerçekten gazetecilik mi yaptı yoksa suç mu işledi yani gazetecilik değil de terör örgütü propagandası mı yaptı?

Bunun Yargıtay denetiminden geçmesini sağlayacak, güvence verecek bir düzenlemenin çıkmaması için uğraşacaksın.

Bugün bizi yerden yere vuranlar, temmuz ayında düzenlemenin çıkması için bir gram destek vermemiştir. Biz, çırpındık çıkması için. İnşallah ekimde Meclis'imizin ilk gündem maddesidir ve yasalaşacaktır.


Yeni düzenlemenin Türkiye'nin önünü açacağını iddia eden Feyzioğlu, düzenlemeyi ‘Dünyada Türkiye'nin başarılı olmasını istemeyen, bölünmesini, yıkılmasını, gayrimeşru yapıların yönetimi ele geçirmesini isteyen birtakım örgütlerin’ istemediğini ileri sürdü.

Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin bazı kişilerce eleştirilmesine ise "Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve üyeleriyle gideceksiniz, görüşeceksiniz, özçekimler yapacaksınız ama 'Cumhurbaşkanı ile görüşmem' diyeceksiniz. Yapmayın Allah aşkına, burada samimiyet nerede? Bunu da ben son derece çelişkili buluyorum" Sözleriyle tepki gösterdi.


Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU