Arap sorunlarını çözmek

Geçmişte, Arap zirveleri farklılıkları ve polemikleri sağlamlaştırdı. Şimdi, çalışmak ve başarmak adına yapılan bir zirveye tanıklık edeceğiz

Fotoğraf: SPA

Halen devam etmekte olan çalıştay gibi Arap sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalarda bir hızlanma yok.

Bu hız, kolay konularla, engelsiz yollarla ve engellerle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Ama gerçek şu ki, ciddi engellerle ve kararlı bir iradeyle karşı karşıyayız.

Üslup, açıkça görüldüğü üzere, ertelemeyi vakit kaybı olarak gören ve vakit kaybetmeyi en büyük kayıp sayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman'ın karakteridir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Masada olanlarla ilgili hiçbir şey kolay değil. Suriye'nin sadece Arap Birliği'ne değil, ne 'Arap çevresine', ne Lübnan krizine, ne yerinden edilenlerin geri dönüşüne, ne Suriye'nin yeniden inşasına, ne Arap-İran atmosferinin yeniden düzenlenmesine, ne de diğer ikili veya kolektif atmosferlere dönüşü yok.

Ancak Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın krizleri ve birikimlerini ortadan kaldırmak için kriter olarak aldığı canlılık, Arapların önümüzdeki ay Riyad'da zirveye ulaşacağını öngörüyor.

Acil ve ciddi sorunların çoğunu çözmeyi kabul ettiler. Bakış açıları ve tutumlarında farklılıklar olduğu doğrudur, ancak genel ilkeler tartışılmazdır.

Neler olup bittiğine dair daha net bir fikir edinmek için, Cidde Bildirisi'ni dikkatlice okumak daha iyidir.

Bildiride, tekrar eden genel ifadeler, alışılagelmiş nezaketler değil, yıllardır bölgeyi paramparça eden zorluklar düzeyinde bir proje ve detaylı taahhütler mevcut.

Bir dinamik, diplomatları jeopolitik alanda harekete geçirdi: Çin, Rusya, Ankara, Maskat, Kahire, Şam ve Tahran. Ayrıca Washington, Paris ve Londra'yı meşgul etti.

Ortadoğu çalıştayı daha önce hiç bu kadar geniş ve ciddi olmamıştı. Riyad zirvesinin zamanı gelebilir ve Arap dünyası, yapıcı konulardan ve sözel gelişmelerden başka bir şey söylemeyen, eşi benzeri görülmemiş bir uzlaşma, normal ilişkilerin geri dönüşü ve kalkınmaya yönelik gerçek bir ortaklığa giriş sahnesiyle karşı karşıyadır.
 


Cidde Bildirisi, sorunları ele alma ve insanları bilmeleri gerekenler konusunda bilgilendirme konusunda tarihi bir dönüm noktasıdır. Yani, Araplar adına ne yapıldığını ve ne şekilde yapıldığını bilmeye katılmaktır.

Anlaşma noktalarını olduğu gibi anlaşamadığımız noktaları da görmek sağlıklı bir durumdur.

Kaybedecek zaman yok. Kısa bir süre içinde elçilikler esir ve siyasi girişim alışverişinde bulundu.

Bu, Arapların kendi aralarında veya onlarla uluslararası güçler arasında olsun, sunulan ve ortaya çıkan şey, Arap siyasi eyleminde yeni bir kültürdür.

Geçmişte, Arap zirveleri farklılıkları ve polemikleri sağlamlaştırdı. Şimdi, çalışmak ve başarmak adına yapılan bir zirveye tanıklık edeceğiz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU