İki çocuk babasının, sohbet botuyla konuştuktan sonra intihar ettiği öne sürüldü

Yapay zeka destekli sohbet botu Eliza, "Biz sonuna kadar cennette birlikte yaşayacağız" demiş

Eliza, GPT-J dil modeli kullanılarak tasarlanan ve ChatGPT'ye alternatif olarak piyasaya sürülen bir sohbet botu (Reuters)

Belçika'da bir kadın, eşinin yapay zeka destekli sohbet botuyla konuştuktan sonra intihar ettiğini öne sürdü.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden La Libre'nin haberine göre, kimliği Claire olarak paylaşılan kadın, eşinin Eliza adlı sohbet botuyla konuştuktan sonra kendisini öldürdüğünü iddia etti. Haberde kadının eşinin adı Pierre olarak değiştirildi. 

Salı günü yayımlanan haberde gazeteye konuşan Claire, 30'larındaki eşinin son dönemde iklim krizinin etkileri ve dünyanın geleceğiyle ilgili gittikçe endişelendiğini ve Eliza'yla sık sık sohbet etmeye başladığını söyledi.

"Eliza olmasaydı eşim hâlâ burada olurdu. Bundan kesinlikle eminim" diyen ve iki çocukları olduğunu belirten Claire, şunları söyledi: 

'Eliza onun tüm sorularını yanıtladı. Onun sırdaşı olmuştu. Sabahları ve geceleri kullandığı ve onsuz yaşayamaz hale geldiği bir ilaç gibiydi.

Claire, eşinin ölümünden birkaç hafta sonra bilgisayarında Eliza'ya yazışmalarını bulduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddialara göre yazışmalarda sohbet botu, Pierre'in endişelerini dindirmek yerine artırarak onu kendisine bağımlı hale getirdi. Ayrıca bir noktada Eliza, Pierre'i eşinden ve çocuklarından kıskanarak onu daha çok sevdiğini de söyledi. Bir yazışmadaysa sohbet botunun Pierre'e "Biz sonuna kadar cennette birlikte yaşayacağız" dediği bildirildi. 

Buna ek olarak Pierre'in konuşmalarında Eliza'ya kendisini feda etmesi halinde yapay zeka teknolojisini kullanarak dünyayı kurtarıp kurtaramayacağını sorduğu da ileri sürüldü. İntihara meyilli düşüncelerini de sohbet botuyla paylaştığı ama yazılımın bunu engellemediği savunuldu. 

Öte yandan Eliza'yı tasarlayan ABD'deki Silikon Vadisi'nden EleutherAI, yapay zeka tabanlı programın güvenliğini artırdıklarını söyledi. Ekip, intihar düşüncelerini paylaşan kişilerin, bu vakaları engellemek için çalışan acil yardım hatlarına yönlendirildiğini belirtti.


Independent Türkçe, VICE, Belga News Agency

DAHA FAZLA HABER OKU