Finlandiya ordusu elit birliklere vejetaryen ve veganları almamaya karar verdi

Ülke nüfusunun yüzde 12'sinin vejetaryen, yüzde 2'sinin ise vegan olduğu biliniyor

Fin elit birlikleri doğada kendi besinlerini bulabilecek şekilde eğitiliyor (Reuters)

Finlandiya ordusunun sınır hattında görev yapan elit birliklere, vejetaryen ve vegan askerleri almadığı ortaya çıktı.

Fin medyasının aktardığına göre, Finlandiya Silahlı Kuvvetleri'nin beslenme kurallarına ilişkin uygulamalarından, laktoz duyarlılığı ve çölyak gibi rahatsızlıkları olan askerlerden, kendi kararıyla özel diyet uygulayan vegan ve vejetaryen askerlere kadar geniş bir kesim etkileniyor.

Ordu kaynakları beslenme kurallarının, birliklerin içine girebileceği durumların gerektirdiği fiziksel yeterlilik kapasitesi düşünülerek oluşturulduğunu söyledi.

Kuzey Karelia'daki elit sınır birlikleri eğitim bölümünün başında bulunan Ville Juvonen, "Savaş zamanı görevleri çok çetin ve yemek dağıtmak genellikle zor. Bu kararla birlikte, olağandışı durumlarda bile herkesin yeterli miktarda besleyici gıdayı aldığından emin olmak istiyoruz. Eğer kısıtlı bir perhiz uygulanırsa, durum daha da karmaşık hale gelebilir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olağandışı durumlar altında gidilen zor görevlerin 6 bin kalorilik yüksek enerji ihtiyacı yaratabileceğini belirten Juvonen, Fin ormanlarında yenilebilir bitki tarlaları bulunsa da bunun yeterli miktarda olmadığını ifade etti.

Kurallarda bir değişiklik ihtiyacı bulunmadığını belirten Juvonen, "Şimdiki düzenleme işlevsel ve iyi uygulanıyor. Askeri düşüncede, "ne yapılabilir" ve "neyi yapmak mantıklı" tamamen iki farklı şey" dedi.

Fin ordusundan gelen açıklamaya rağmen elit birliklere dahil olmak için gerekli olan beslenme kuralları "ayrımcılık" tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Ayrımcılık Denetleme Ofisi'nden Robin Harms, "İnsanların sağlık durumu veya inançları nedeniyle dezavantajlı bir konuma itildikleri görülüyor. Bunun için, temel haklar ve insan hakları bağlamında kabul edilebilir ve çok güçlü nedenleriniz olması gerekir" şeklinde konuştu.

Fin Sınır Muhafızları'nda aktif olarak 3 bin 800 asker görev yapıyor. Ancak olası bir seferberlik durumunda, eski askerlerin de katılımıyla bu rakam 12 bin 600'e kadar çıkabiliyor.

5,5 milyon nüfuslu ülkede aktif asker sayısı 24 binken, seferberlik durumunda görev yapmak üzere 900 bin yedek asker mevcut.

Finlandiya nüfusunun yüzde 12'si vejetaryenlerden, yüzde 2'si ise veganlardan oluşuyor.


Independent Türkçe, YLE, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU