Mısır ordusunun Sina Yarımadası'nda 37 okulu ele geçirip askeri üsse çevirdiği ileri sürüldü

"Binaların üst katlarına keskin nişancıları yerleştiriyorlar"

Sina Yarımadası'nda Kıptiler de cihatçıların saldırılarına hedef olmuştu (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Sina İnsan Hakları Kuruluşu (SFHR), Mısır ordusunun Sina Yarımadası'ndaki cihatçı gruplarla çatışmalarında bölgedeki okulları askeri üsse dönüştürdüğünü iddia etti.

SFHR'nin uydu görüntüleri, videolar, fotoğraflar ve görgü tanıklarıyla yaptıkları söyleşilerden yola çıkarak hazırladığı raporunda, ordunun 37 okulu askeri üs olarak kullandığı ve eğitimin aksamasına neden olduğu öne sürüldü.

Kuruluşun yöneticisi Ahmed Salim, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında şunları söyledi: 

Bölgedeki diğer binaların çoğu tek katlıyken okullar genellikle iki ya da üç katlı inşa ediliyor, bu nedenle de askeri üs olarak kullanılıyor. Ordu bu sayede okul binalarına keskin nişancıları yerleştirebiliyor.

Rapora göre ordu, el koyduğu okullara radyo kuleleri ve koruma duvarları da inşa ederken, Kahire yönetiminin öğrencileri gerekli şekilde başka okullara yerleştiremediği de ileri sürüldü. Son 10 yıldaki çatışmalarda yarımadadaki 59 okulun yerle bir olduğu da bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı durumlardaysa cihatçı grupların, Mısır güvenlik güçlerinin okulları ele geçirmesini engellemek için binalara patlayıcılar yerleştirdiği ifade edildi.

Mısır'ın yüzde 6'sı kadar bir alanı kaplayan ve İsrail'le Gazze Şeridi sınırında yer alan yarımada, Kuzey ve Güney Sina Vilayeti olarak ikiye ayrılıyor.

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 2011'deki protestolar sonucunda devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler'in kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nden Muhammed Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak 2012'de göreve gelmişti. Ancak daha sonra Abdülfettah Sisi'nin öncülüğünde 2013'te gerçekleşen darbede Mursi de devrilmiş ve 2014'teki seçimlerde göreve Sisi geçmişti.
 


Sina Yarımadası'nın özellikle kuzeyindeki çatışmalar da bu dönemde başlamış, 2013'teki darbenin ardından şiddetlenmişti. Mısır ordusu ve polisiyle IŞİD ve El Kaide'ye bağlı örgütler arasında yaşanan çatışmalar halen devam ediyor. Bölgedeki birçok saldırıyı üstlenen Ensar Beyt el-Makdis de 2014'te adını "Sina Vilayeti" olarak değiştirip IŞİD'e katıldığını duyurmuştu. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2019'daki raporunda Mısır ordusunun ve polisinin terörle mücadele kapsamında sivillere karşı savaş suçu işlediğini öne sürmüştü.

SHRF, Mısır Eğitim Bakanlığı ve Kuzey Sina Valiliği gibi makamlarla raporundaki bulgularla ilgili yorum almak için iletişime geçtiğini fakat taleplerinin reddedildiğini bildirdi. Guardian da Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın yorum talebine yanıt vermediğini aktardı.


Independent Türkçe, Guardian, HRW

DAHA FAZLA HABER OKU