Ukrayna savaşı nedeniyle Dubai'ye akın eden Ruslar, kira fiyatlarını uçurdu

"Birçok yerdekinin aksine BAE'de ikamet etmelerine ve mülk satın almalarına dair kısıtlama yok"

Yaklaşık 9,3 milyon kişinin yaşadığı BAE'nin nüfusunun neredeyse yüzde 90'ını yabancı uyruklu kişiler oluşturuyor (Reuters)

Ukrayna savaşının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai şehrine akın eden Rus yurttaşlar nedeniyle kira fiyatlarında ciddi artış yaşandığı bildirildi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, geçen yıl Dubai'de kira ortalamasının yüzde 36 arttığı ifade edildi.

Dubai merkezli gayrimenkul şirketi Betterhomes'tan Richard Waind, arz talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Dubai'ye, yaşamak istedikleri bölgelerde mevcut gayrimenkul sayısına kıyasla çok daha fazla kişi geliyor. Piyasada arz eksikliği var ve bu da kiraları yükseltiyor.

Dubai'deki yasalara göre ev sahipleri kiralara en fazla yüzde 20 zam yapabiliyor ve sağlam bir hukuki gerekçe sunmadan kiracıları evden çıkaramıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan BBC'ye konuşan ve kimliklerini paylaşmayan birçok kiracı, mülk sahiplerinden evi boşaltmaları yönünde ihtar aldıklarını söyledi. 

Buna göre mülk sahipleri, evlere kendilerinin taşınacağını öne sürerek kiracıları çıkarıyor. Kiracılarsa ev sahiplerinin aslında kirayı yükseltip evleri başkasına verdiğini savunuyor.

Buna ek olarak satılık ev fiyatlarında da büyük artış yaşandı. Gayrimenkul şirketi Savills'in verilerine göre satılık ev fiyatları geçen yıl, 2020'ye kıyasla yüzde 35 arttı. Villaların fiyatlarındaysa artış yüzde 50'yi buldu.

Şirketin Dubai'deki ofisinden Katie Burnell, geçen yıl şehirdeki emlak piyasasına en büyük yatırımın Ruslar tarafından yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: 

Rusların nerede ikamet edebileceklerine veya mülk satın alabileceklerine dair pek çok kısıtlama var. BAE'deyse böyle bir sorunla karşılaşmıyorlar. Burada çalışabiliyorlar ve finansal işlerini yürütebiliyorlar. Bu kolaylık nedeniyle emlak piyasasındaki fiyat artışına odaklanmıyorlar, fiyatları ödemeye de istekliler.

ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'un Rusya bürosunun verilerine göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylülde kısmi seferberlik ilan etmesinden bu yana en az 700 bin Rus yurttaşı ülkeyi terk etti. Kremlin ise sayıların gerçeği yansıtmadığını savundu.

BAE, 24 Şubat'ta Putin'in verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşı kınamadı, Kremlin'e yaptırım uygulamadı ve yaptırım listesine alınmayan Rus yurttaşlara vize verdi. Ortadoğu ülkesi, savaşta tarafsızlık ilkesini benimseyerek, karşılıklı diyalog çağrılarını sürdürdü. 

Ayrıca geçen ay BAE Merkez Bankası, Rusya merkezli MTS Bank'a ülkede faaliyet göstermesi için lisans da sağlamıştı.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU