Dalic'in sözleriyle akla gelen soru: Türkiye, 85 milyonluk nüfusu ve ekonomisiyle futbolda neden başarılı olamıyor?

Zlatko Dalic'in, Hırvatistan ile Türkiye kıyaslamasında sarf ettiği sözleri tartışmaya yol açtı. Spor yorumcusu Haldun Domaç, Dalic'in sözlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Yeni oyuncu üretmek çok zor. Biz 3,5 milyonluk bir ülkeyiz, siz 80 milyon. Sizde daha kolay yeni oyuncu çıkabilir fakat 3,5 milyonluk ülkede her an kaliteli oyuncu çıkması biraz daha zor. Bu doğrultuda takımımızı yavaş yavaş yenileyeceğiz. Bursa 3 milyonluk bir şehir biz ülke olarak 3,5 milyonuz. Biz Dünya Kupası'nda 3'üncü olduk. Nasıl olduğumuzu siz kendinize sorun."

Bu sözler 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri öncesi Türkiye'nin rakiplerinden Hırvatistan'ın teknik direktörü Zlatko Dalic tarafından söylendi.

Hırvatistan'ın yaşlı kadrosunu eleştirme amacıyla sorulan soruya sert bir yanıt veren Dalic, aslında Türk futbolunun da içinde bulunduğu içler acısı durumu gözler önüne seriyor. 

 

Zlatko Dalic-AA.jpg
Zlatko Dalic / Fotoğraf: AA

 

A Milli Takım ve kulüpler düzeyinde uzun süre başarıya hasret kalan futbol takımlarımız hemen hemen uluslararası arenada elle tutulur bir başarı sergileyemedi.

Türkiye, son olarak dünya 3'üncüsü olduğu 2002'deki turnuva sonrası hiçbir Dünya Kupası organizasyonuna katılamadı.

Avrupa Şampiyonası'nda ise dönem dönem başarılı sonuçlar alan ay-yıldızlılar, son olarak katıldığı EURO 2020 finallerini puansız kapatarak turnuvaya veda etmişti.

Oysa yaşlı kadro nedeniyle eleştirilmek istenen Hırvatistan ise Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nı finalde Fransa'ya yenilerek kaybetti.

Hırvatistan, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nda ise şampiyon olan Arjantin'e yarı finalde mağlup olsa da dünya üçüncüsü unvanını elde etti.

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"Almanya'yla nüfus olarak eş değeriz ama onlar kadar futbolcu çıkaramıyoruz"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Dalic'in sözlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Dalic'in söylediği sözlerin benzerlerini Türkiye'de dile getirenlerin başında gelen Haldun Domaç, "80 milyonluk ülke Almanya'yla nüfusu olarak eş değer ama Almanya'nın çıkardığı kadar futbolcu çıkaramıyoruz" dedi. 

Hırvat teknik adamın sözleri arasında bir konuyu ilginç bulduğunu söyleyen Domaç, "Stalo, Bosna, Stanisic Almanya, Kovacic Avusturya, diğer tüm oyuncular Hırvatistan doğumlu. Yani kendi ülkelerinde doğup, büyüyen, daha sonra ihraç edilen oyuncularla bu başarıyı elde ediyorlar" diye konuştu.

 

 

"Şansımız da var ama buna rağmen yeterince güçlü bir yapı oluşturamıyoruz"

Türkiye'nin oyuncu havuzu konusunda Almanya, Hollanda gibi ülkelerden de destek almasının önemine dikkat çeken Domaç, şu ifadeleri kullandı:

Böyle bir şansımız da var ama buna rağmen yeterince güçlü sayılabilecek uluslararası organizasyonlarda her daim mücadele edebilecek bir yapı oluşturamıyoruz. Bunun pek çok sebebi var. Altyapılarda gereken özeni göstermiyoruz. Üst yapıdaki teknik adam 1 milyon euro, altyapıdaki 10 bin liraya çalışıyor. Bu sistem tamamen işin terse gitmesine neden oluyor. Yani siz '5-10 milyon euroluk yetenekleri çıkar' dediğiniz kişiye 10 bin lira maaş veriyorsunuz. İkincisi de oradaki yetenekli oyunculara yeterli desteği vermiyorsunuz. Onun için de 80 milyon değil, 180 milyon da olsanız yetiştireceğiniz oyuncu sayısında bir anlamda tesadüflere bağlı şekilde hareket etmek durumundasınız.

"80 milyonluk ülkede bu kadar yurtdışı tandanslı oyuncu çıkması dikkat çekici"

"Türkiye'den yetenekli oyuncu çıkmayacağı konusunda en ufak bir kuşku duymuyorum" diyen Domaç, "Ama biz o yetenekleri doğru bir şekilde belirleyip kullanamadığımız için sonuçlarımız böyle oluşuyor. Ümit Milli Takım'a bakıyorsunuz oyuncuların çoğu yine yurtdışı tandanslı. 80 milyonluk ülkede bu kadar yurtdışı oyuncusu çıkması gerçekten de dikkat çekici bir durum. Milli takım oynamak isteyen herkese açıktır ama böyle bir dezavantajımız olduğunu söylemem lazım" diyerek milli takımlardaki yurtdışı oyuncu sayısına dikkat çekti.

 

Stefan Kuntz-Millitakimlar.jpg
Stefan Kuntz / Fotoğraf: @Millitakimlar

 

 

"Bir oyun anlayışımız, ideal kadro yapılanmamız yok"

Türkiye'de çok sık teknik adam değişimi yaşandığına ve bu durumun meydana getirdiği olumsuzluklara değinen Domaç, "Bir oyun anlayışımız, ideal kadro yapılanmamız yok. Bir gün üçlü oynuyoruz, olmadı dörtlüye dönüyoruz. Hırvatistan'a bakıyorum 2018'de Dünya Kupası'nda final oynadıklarında oynayan oyuncular Modric, Brozovic, Perisic, Kramaric, burada oynayan oyunculardı. Değişimler çok hızlı yapılmıyor. Hırvatistan, Bosna Hersek Sırbistan gibi ülkelerin Yugoslav sistemi diye bir altyapıları olduğu gerçeği var. Bizim böyle bir sistemimiz yok. En önemli sorunumuz bu. 19 maçtır milli takımımızın başında bir Alman teknik direktör var ve herhangi bir sistemsel başarımız yok" yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Oynatmadığımız oyuncuyu kazanma şansımız yok"

Avrupa ile Türkiye arasındaki en önemli farklardan birini de "Sistemin içerisine alacak oyuncular bulduğumuzda onları kullanmama alışkanlığını getiremiyoruz" diyerek nitelendiren Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Arda Güler'i kullanmıyoruz. Yasin hem Kasımpaşa'nın sol beki hem de U17 milli takımında oynuyor. Liverpool'un orta sahasındaki 18 yaşında oyuncu Şampiyonlar Ligi'nde, Barcelona'daki 18'inde Dünya Kupası oynuyor. Gent diye bir takım geliyor sol açığı 17 yaşında. Biz şimdi bunlara bakıyoruz, sonra kendi oyuncularımızı oynatmıyoruz. Oynatmadığımız oyuncuyu kazanma şansımız yok. Maalesef istediğimiz bir noktada değiliz. Dalic '80 milyonsunuz ama nüfusunuzu, enerjinizi doğru yönetemiyorsunuz' diyor ki bence de yerden göğe kadar haklı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU