ABD nedir bilir misiniz?

Amerika neden ve nasıl son yıllarda bir ideal haline geldi?

Fotoğraf: Reuters

Dünya siyasetinin piri Henry Kissinger, bir İspanyol gazetesine verdiği röportajda, Washington ile Pekin arasında sonuçları Birinci Dünya Savaşı'ndan daha kötü olacak küresel bir 'soğuk' savaşın patlak vermesine karşı açık uyarısını yaptı.

Kissinger, iki büyük ekonomik gücün artık rakip haline geldiği hükmüne vardı ve Rus Novosti Ajansı'nın aktardığına göre Çin'in yüzünü Batı'ya çevirmesini beklemenin mümkün olmadığını varsaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD-Çin çatışmasının nerede ve nasıl sona ereceğini ve bazı seçkinlerin dediği gibi Amerikan döneminin sonunda olup olmadığımızı bilmiyoruz!

Gerçek şu ki, ABD yakın tarihinde küresel liderlik kavramını ve somutlaşmasını özetledi.

Ancak bugün, Amerikan 'ulus'u içindeki ciddi iç kırılmalar ve Çin ejderhasının önderliğindeki şiddetli dış tehditler nedeniyle sendeliyor.

Amerika neden ve nasıl son yıllarda bir ideal haline geldi?

Anglo-Sakson Avrupa halklarından ve çoğu Protestan mezhebinden olan ilk göçmenlerin çocukları Büyük Britanya'dan bağımsızlıklarını elde edip federal cumhuriyetlerini kurmayı başardıklarında, ABD, büyük bir ülke, hatta ilk büyük ülke haline geldi ve görkemini adım adım inşa etti.

ABD, insanlık tarihi sahnesindeki en yeni süper güç. Burada 300 yıllık bir tarihten bahsediyoruz, zira ABD, Büyük Britanya'dan bağımsızlığını 1776 yılında elde etti.

Süper güçlerin hayatında bu süre genellikle geçici bir zaman aralığı sayılır.

Kuruluş yolculuğu birkaç eyaletle başladı ve 50 eyaletle tamamlandı. Büyük savaşlar yaşadı ve bunların en önemlisi de Kuzey ile Güney, Federaller ile Konfederasyoncular, birlik ve ayrılık yanlıları, özgürlük ve kölelik yanlıları (ne derseniz deyin) arasındaki iç savaştı.

Ancak Amerikan hafızasında savaşın yaraları halen derin. Tarihi başkan Abraham Lincoln'ü George Washington'dan sonra ABD'nin ikinci kurucusu yapan da bu savaştır.

Bu, Yeni Büyük Federal Cumhuriyet olarak tanımlanan, aynı zamanda vaat edilen topraklar, yeni dünya benzetmeleri yapılan bu ülkenin yaşadığı tek savaş değildi.

Göçmenlerin geldikleri batı ve kuzey Avrupa şehirlerinin adlarını taşıyanlar dışında, bazı yeni şehirlerin, beldelerin ve eyaletlerin isimlerinin Ortadoğu, Tevrat ve İncil kaynaklı olmasının sırrı da işte bu ABD hakkında yapılan vaat edilen topraklar benzetmesidir.
 


ABD, 20'nci yüzyılda büyük bir endüstriyel, ekonomik, bilimsel, politik, askeri güç haline geldi.

Geçen yüzyılın ikinci on yılının ortasında Birinci Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerine karşı İtilaf Devletleri'nin yanında dahil oldu ve kazandı.

Ancak modern dünya tarihindeki en büyük müdahalesi, Washington'un İngiltere'yi de içeren müttefiklerle birlikte, Hitler Almanyası, faşist İtalya ve Japonya'dan oluşan Mihver Devletlere karşı Büyük Savaşa, İkinci Dünya Savaşı'na dahil olmasıydı. Bu, tüm dünya için yeni bir Amerikan çağının açılışıydı.

ABD sadece benzeri olmayan güçlü bir askeri ekonomik güç mü?

Birçoklarına göre Amerikan gücünün avantajı, medya, sinema, moda vb. ile temsil edilen yumuşak gücüdür.

Şimdi bunlara kontrol ettiği sosyal medya da eklendi. Bugünse ABD ve Çin arasındaki büyük 'TikTok' uygulaması savaşına şahit oluyoruz.

Bu, Çin'in eşsiz Amerikan gücünün ana eksenlerinden birine nüfuz ettiği anlamına geliyor.

ABD nedir bilir misiniz?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU