Ayrıntıları ile Hindistan

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Dünya sahnesinde kendini "yükselen süper güç" olarak konumlandıran Hindistan, ekonomik veriler temelinde bugün satın alma gücü paritesi (PPP) kategorisinde 11,5 trilyon dolar ile üçüncü büyük ekonomi; nominal kategoride 3,3 trilyon dolar ile beşinci büyük ekonomidir.

Dünyanın en güçlü dördüncü ülkesi ve 2,1 milyondan fazla yedek personel, 1,4 milyondan fazla aktif personel ile dünyanın en büyük ikinci gücüdür.

En güçlü nükleer silahlara sahip ülkelerden biridir. Kendi imkânları ile geliştirdiği ve gelişiminin erken aşamalarında olan hem denizaltı hem de karadan fırlatılabilen kıtalararası balistik füze Agni 6 füze menzili 12 bin kilometredir. (Hindistan'ın füze deney atış yeri merkezi, Cammu ve Keşmir'dir.)

Uydu karşıtı silahlara sahip bir ülke olarak uzayda herhangi bir ülkenin uydularını yok edebilecek bir durumdadır.

Dördüncü en güçlü ve gelişmiş savunma sistemine sahip ülkenin Hindistan Uzay Araştırma Merkezi ISRO, en başarılı dördüncü ve en büyük beşinci uzay ajansıdır.

Savunma ve caydırıcılık yönüne büyük ağırlık veren ülke aynı zamanda savunma ihracatçısı olma yolunda hızla ilerliyor.

İlk olarak BrahMos füzelerini Filipinler'e ihraç eden ve 21 Filipin Donanma personeline bu yönde eğitim veren ülke, Endonezya ile de bu yönde bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

Ayrıca, yerli Pinaka sisteminin ilk alıcısı olan Ermenistan'a 2020'den itibaren Swathi radarı; 2022 savunma işbirliği ile çok namlulu roketatar, tanksavar füzesi, mühimmat tedarik ediyor.

Dünyanın üçüncü büyük üreticisi olan Hindistan, ikinci en büyük akıllı telefon üreticisi, dördüncü en büyük otomobil üreticisi, ikinci büyük çelik üreticisi, üçüncü büyük elektrik üreticisi, ikinci büyük tekstil üreticisi ve en büyük baharat üreticisidir.

520 milyar dolar ile beşinci en büyük döviz rezervlerine sahip olan Hindistan, ayrıca sahip olduğu 170 milyarder ile üçüncü milyarder ülke konumunda.

4 milyar dolara mâl olan Hindistan Parlamento Binası Sansad Bhavan, dünyanın en pahalı binası.

Hint iş insanı Mukesh Ambani 75 milyar doları aşan serveti ile Asya'nın en zengini ve dünyanın en zengin beşinci kişisi; 2 milyar dolara mâl olan Mukesh Ambani evi "Antilia", dünyanın en pahalı evi.

Hint sinema sektörü Bollywood, üçüncü büyük film endüstrisi. Bollywood megastar Shah Rukh Khan, 600 milyon doları aşan serveti ile dünyanın en zengin aktörü. 

600 milyondan fazla akıllı telefon ve internet kullanıcısı bulunan Hindistan, 225 milyar doları aşan geliri ile bilişim teknolojileri sektörünün en iyilerinden biri. (Hintler, çok düşük veri maliyetlerinin etkisi ile artık birkaç yıl öncesine göre 100 kat daha fazla mobil veri tüketiyor.)

Doktor, mühendis ve bilim adamlarında dünyada 2. sırada yer alıyor: NASA bilim adamlarının yüzde 36'sı, Microsoft mühendislerinin yüzde 34'ü, IBM bilim adamlarının yüzde 28'i Hint.

Ayrıca, dünyanın en büyük şirketlerinin CEO'ları da Hint: Google'ın CEO'su Sundar Pichai, Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, Arvind Krishna IBM'in CEO'su, Rajeev Suri Nokia'nın CEO'su, Pepsi'nin CEO'su Indira Nooyi, Ajaypal Singh Banga MasterCard'ın CEO'su (Bu arada, ABD Başkanı Biden, Dünya Bankası Başkanlığı için Hint Amerikalı Ajay Banga'yı aday gösterdi), SanDisk'in CEO'su Sanjay Mehrotra, Shantanu Narayen Adobe'nin CEO'su, Harman'ın CEO'su Dinesh Paliwal.

29 yaş ortalaması ile en genç ülke konumundaki Hindistan aynı zamanda en fazla vejetaryen insanın olduğu bir ülke.

Nüfus bakımından kısa bir zaman dilimi içinde (2023'te) Çin'i ardında bırakıp, dünyanın en büyük nüfusuna sahip bir ülke konumuna yükselecek olan (ve 2100'e kadar bir sonraki en büyük nüfusun, Çin'in kabaca iki katı olacağı tahmin edilen) Hindistan'ın aynı zamanda çok güçlü, etkili, büyük bir diasporası söz konusu.

Ve bugün Birleşik Krallık Başbakanı örneğinde olduğu gibi, Hint diasporası, bulundukları ülkelerde önemli ve güçlü politik pozisyonlarda da yer alıyor.

Ülkemizde ise Hindistan Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de ikamet eden Hintlerin sayısı 3.000 civarında olup, bunun yaklaşık bin 850'si İstanbul ve çevresinde yaşarken 250'si Ankara'da ve geri kalanı tüm ülkeye yayılmış durumdadır.

(Diaspora gücü bağlamında ülkemizde gerek nicelik gerekse nitelik/etkinlik bakımından oldukça zayıf olsa da kültürel bağlamda yumuşak gücü etkindir.)

Hindistan'ın yumuşak gücü ise bambaşka bir konu. Hint yumuşak gücünün en önemli silahları arasında, başta diasporası ve kendilerini dünyaya tanıtma girişimleri olmak üzere Hint film endüstrisi Bollywood, Hint dizi sektörü, her koşulda ve her yerde üstlerinde taşıdıkları ulusal Hint stili kıyafetleri, Meditasyon ve Yoga gibi, Hint dansları gibi kritik Hint inanç ve yaşam dinamikleri ile Holi ve Diwali gibi kritik Hint festivalleri yer alıyor.

Hindistan'ın önerisi ile Birleşmiş Milletler'de kabul edilmesinin ardından, 2015'ten itibaren her yıl 21 Haziran'ın Uluslararası Yoga Günü olarak kutlanıyor olması, Hint yumuşak gücü için kabul görmüş çok önemli bir girişimdir.

Ekonomik anlamda en dibin ve en uç noktanın bir arada var olduğu, ancak son dönemlerde bu makası küçültecek olan orta sınıfın büyümesine önem verildiği bir ülke olarak Hindistan, dünyanın yükselen ekonomisi: 2025/2027 yılına kadar üçüncü büyük ekonomi (5,9 trilyon dolar) olacağı ve GSYİH'sı önümüzdeki 10 yıl içinde mevcut 3,3 trilyon dolardan 8,5 trilyon dolara iki kattan fazla artacağı, kademeli olarak her yıl GSYİH'sına 400 milyar dolardan fazla ekleyeceği; 2050'ye kadar ikinci büyük ekonomi (44.5 trilyon dolar); 2050 itibarıyla dünyanın en büyük SAGP ekonomisi (85.97 trilyon dolar) olacağı tahmin ediliyor.

(Son yıllarda Hindistan'daki dramatik büyüme, ülkedeki aşırı yoksulluğun önemli ölçüde azalmasına yol açtı. 2016-22 arasında ülke, 109 milyon insanı aşırı yoksulluktan kurtardı.)

Dünyanın en hızlı büyüyen 20 şehrinden 17'si Hindistan'dan.

Dünyanın bazı mega projelerinde çalışan ülke ayrıca, 2025'e kadar 1,5 trilyon dolar maliyet öngörülen modern altyapı inşa ediyor.

Chennai'den Bangalore'a endüstriyel koridor yatırımı: 181 milyar dolar.

130 milyar dolara mâl olan Sagarmala projesi kapsamında: yeni ve modern bağlantı noktaları oluşturmak, limanların yeniden geliştirilmesi ve 12 yeni akıllı şehir ile 18 sanayi şehri inşası yer alıyor.

100 akıllı şehir projesinin maliyeti, 102 milyar dolar. Dünyanın en büyük koridor projesi olan Delhi Mumbai Endüstriyel Koridor DMIC projesinin maliyeti ise 100 milyar dolar.

Dünyada yapım aşamasında olan en fazla sayıda proje ve en fazla sayıda gökdelenin söz konusu olduğu Hindistan için, yapım aşamasında yeni ve modern sıfırdan şehirler Dholera Sir City (2040), Gift City (2025), Amravati City (2025), ayrı bir heyecan ve gurur kaynağı.

Öte yandan, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman tarafından yakın zamanda Parlamento'ya sunulan Hindistan Birliği'nin 2023-24 bütçesinde, silahlı kuvvetlerin ve sınır altyapısının kapasitelerinin artırılmasına yönelik araştırma ve geliştirmelere daha çok odaklanıldığı görülüyor.

Ancak, Hindistan ekonomisinin 2022'de yüzde 6,8'den 2023'te yüzde 6,1'e büyümesinin beklendiği göz önüne alındığında, savunma bakanlığı ve hizmetlerinin sahip olduklarıyla yetinmesi gerekecek gibi görünüyor.

Hindistan ekonomisi birkaç yıl daha yüksek bir büyüme oranı sürdüremezse, savunma güçlerinin modernizasyonu ve sınır altyapısı gibi kritik sektörlere harcama yapma kabiliyeti engellenmiş durumda kalacaktır.

Ayrıca, savunma modernizasyonu için zaman aşımına uğramayan bir fon talebi, "devam eden bir çalışma" olarak kalmaya devam ediyor. Yani, Savunma Bakanlığı önerisi, Maliye Bakanlığı tarafından henüz uygulamaya alınmadı.

Ancak, tüm aksaklıklara ve zamanlama açısından yanlış öngörülere karşın, tüm dinamikler bir arada dikkate alındığında, kadim uygarlığın tutkulu ve azimli ayak izlerinin her geçen gün dünya sahnesinde daha da hissedilir olduğu somut bir realitedir. Yavaş da olsa her anlamda büyüyen bir ülke profili, güç projeksiyonunda yükseliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU