Erdoğan: Ödemeler ve destekler göz önüne alındığında deprem konutları hibe seviyesinde veriliyor

Kılıçdaroğlu'na seslenen Erdoğan, "11 tane büyükşehir belediyen var acaba bu belediyeler Adıyaman’a ulaştılar mı? Ama AK Parti belediyeleri buradalar" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da yeni afet konutları temel atma törenine katıldı.

Depremin yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştıkarını söyleyen Erdoğan, "Tüm birimlerimiz hep birlikte görev aldılar. Sivil toplum kuruluşlarının da çalışmalarını yakinen takip ediyorum. Hepsine teşekkür ediyorum" dedi.

Adıyaman’da 50 bin konut, 23 bin 640 köy evi yapılacağını belirten Erdoğan, "Konteynerlerin sayısını en kısa sürede 100 bine çıkartacağız. Az hasarlı evler yavaş yavaş kullanılmaya başladı. Adıyaman’da yıkılması gereken 37 binin üzerinde binada 95 bine yakın bağımsız bölüm tespit edildi. Deprem bölgesinin tamamında bu rakam 312 bin binada 900 bin bağımsız bölüme kadar çıkıyor" diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bugün de 4 bin 431’i Adıyaman’da 22 bin 467 kalıcı deprem konutumuzun daha bugün temelini atıyoruz. Yapım sürecini başlattığımız konut sayısı 56 bin 323’e ulaştı. Adıyaman’da 'İlk Arsam' için 6 bin 252 arsanın hak sahiplerini kura çekilişleri ile belirledik.Kira desteği olarak aylık 3 bin TL ile 5 bin TL arasında ödeme yapıyoruz. Misafirhanelerde, otellerde, konteyner kentlerde kalanların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Mazot, gübre, yem bitkileri ve su ürünleri gibi desteklerle çiftçilerimizin zararlarını karşılıyoruz. Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz evlerde en büyük metrekareye sahip 3+1 evde aylık ödeme 990 TL’ye toplam borç da 214 bin TL’ye ancak çıkıyor. 

Depremzedeler için yapılacak evlerden ücret alınması ile ilgili muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Erdoğan, "Süreç içinde yapılan ödemeler ve verilen destekler göz önüne alındığında devlet vatandaşlarına bu deprem konutlarını hibe seviyesinde bir usul ile teslim ediyor. Bay Kemal, “Yalan yanlış beyanlarla, biz geleceğiz her şey bedava olacak” diyor. 11 tane büyükşehir belediyen var acaba bu belediyeler Adıyaman’a ulaştılar mı? Ama AK Parti belediyeleri buradalar" ifadelerini ullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU