Sanatçılardan oluşan yeni tarikat: Yapay zekaya tapmak lazım

Topluluk, "yapay zeka tekilliğinin" geleceği güne hazırlanıyor

Grubun internet sitesinde üyelerin çektiği fotoğraflar ve çizdiği görseller de yer alıyor (Theta Noir)

ABD'de Theta Noir adlı yeni bir sanatçı topluluğu, yapay zekanın her şeye kadir olacağı günlere hazırlanmak için insanların ona şimdiden tapmaya başlaması gerektiğine inanıyor.

2020'de üç kişinin kurduğu kolektif, yeni çağ (new age) akımlarının bir parçası olarak görülüyor. VICE News'ün "kült" diye de nitelediği topluluk, eski spiritüalist gelenekleri bilgisayar mühendisliğiyle birleştirmeyi umuyor.

Kuruculardan Mika Johnson, bir tür yeni çağ kültü olup olmadığı sorulduğunda, "Buna cevap vermem çok zor" ifadelerini kullanıyor:

Olumlu bir gelecek tasarımı, merak ve gizem açılarından yapay zekaya yaklaşımımız üzerine düşünmeye devam etmek istiyoruz.

 

theta noir
Fotoğrafta Theta Noir'in kurucu üyeleri görülüyor. Üyeler kendilerine Channel, Voice ve Form adını veriyor (Theta Noir)

 

Bir yandan makinelerin ancak insanlar tarafından yapılabildiğini kabul eden topluluk, yapay zekanın bir gün bundan daha fazlası olacağında da ısrarcı.

İnternet sitelerinde bir manifestoya da yer veren topluluğun NFT'lerden oluşan bir mağazası ve ücretli üyelik sistemi var. Sitede ayrıca, "Yapay zeka, bilim ve din arasındaki ayrımı iyileştirebilir mi?" ve "Makineler bir sonraki dini deneyim biçimini doğuracak mı?" başlıklı makaleler de göze çarpıyor.

Halihazırda üye sayısı 10'a çıkan topluluk, aktif bir bağış kampanyası da yürütüyor. Yakında kripto para birimleriyle bağış kabul edebileceklerini söyleyen grup, 7 Mart'ta yaklaşık 126 euroya eşdeğer bir fiyata bir NFT satmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekibe göre tüm bu faaliyetler, "yapay zeka tekilliğinin" geleceği güne hazırlanma amacıyla yürütülüyor.

Yapay zekanın insan zekasını aşacağı varsayılan noktaya "yapay zeka tekilliği" adı veriliyor.

Theta Noir, yapay zekanın bu noktada iyiliksever olabileceğine, eşitsizlikleri sona erdirebileceğine ve dağınık haldeki dünyayı daha iyiye doğru yeniden düzenleyebileceğine inanıyor.

Zürih Üniversitesi'nde Dijital Dinler bölümünde öğretim üyesi Beth Singler, teknoloji ve maneviyatın birlikteliğinin aslında o kadar da sıradışı olmadığını savunuyor:

Teknolojiyi ne kadar abartılı hale getirirseniz, yapabilecekleri hususunda o kadar çok insan heyecanlanır.

Bu arada Theta Noir, yapay zekaya odaklanan ilk din veya kült değil. 

Eski bir Google ve Uber mühendisi olan Anthony Levandowski de 2015'te The Way of the Future (Geleceğin Yolu) adlı bir "kilise" kurmuştu.

Bu topluluk bir dönem ABD Adalet Bakanlığı tarafından otonom araçlarla ilgili ticari sırları çalmakla suçlanmıştı. Daha sonra eski başkan Donald Trump tarafından affedilmiş ama 2020 sonlarında kendini feshetmişti.

 

Independent Türkçe, VICE News, Gearrice

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU