Putin'in nükleer silah hamlesine tepki yağıyor: "Belarus nükleer rehine oldu"

Belarus muhalefeti, kararla anayasanın ihlal edildiğini savunuyor

Rusya lideri Putin, Belarus'a nükleer silah yerleştirme kararını açıklarken ABD'nin Avrupa'da bulunan nükleer silahlarını örnek gösterdi (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus'a taktik nükleer silahlar yerleştirileceğini açıklamasının ardından Belarus muhalefeti ve Ukrayna yönetimi karara tepki gösterdi.

Sürgündeki muhalif lider Svetlana Tihanovskaya, kararın Belarus halkının istekleriyle çeliştiğini ve ülkenin Rusya kontrolüne girmesinin bir sonraki aşaması olduğunu söyledi.

Tihanovskaya, "Rusya'nın taktik nükleer silahlar yerleştirme kararı Belarus anayasasını ihlal ediyor ve Belarus halkının 1990'daki bağımsızlık bildirgesinde belirtilen nükleer olmayan devlet statüsü isteğiyle çelişiyor" diye konuştu.

Muhalif lider, "Yasadışı şekilde iktidarı ele geçiren gayri meşru Lukaşenko rejimi, bu kabul edilemez kararla birlikte Belarus'u olası bir saldırıya karşı hedef haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

Kiev'den peş peşe tepkiler

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, anlaşmanın Belarus'u istikrarsızlaştıracak bir adım olduğunu ve Belarus toplumunda Rusya ve Putin'e yönelik negatif algıyı pekiştireceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danilov, "Kremlin, Belarus'u nükleer rehine haline getiriyor" dedi.

Ukrayna lideri Zelenski'nin üst düzey danışmanı Podolyak da karara Twitter üzerinden tepki gösterdi.

Putin'in "çok tahmin edilebilir" olduğunu söyleyen Podolyak, "Belarus'a nükleer silah yerleştirme kararını açıklayarak kaybediyor olmaktan korktuğunu gösteriyor. Tek yapabildiği böyle taktiklerle korkutmak" diye konuştu.

Putin, ABD'yi örnek göstermişti

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus'a nükleer silah konuşlandırılması kararını açıklarken ABD'den örnek vererek, "Burada sıradışı bir şey yok. İlk olarak ABD bunu on yıllardır yapıyor. Uzun süredir taktik nükleer silahları müttefik ülkelerinin topraklarında tutuyorlar. Biz de uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden aynısını yapmaya karar verdik. Vurguluyorum, nükleer silahların yayılmasını engellemeyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden bunu yapacağız" demişti.

Silahların Kontrolü ve Yaygınlaşmasını Önleme Merkezi'nin verilerine göre, ABD'nin 5 Avrupa ülkesindeki 6 askeri üste 100'e yakın nükleer silahı bulunuyor. Bu silahlardan bazılarının Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde tutulduğu düşünülüyor.

Belarus geçen yıl şubatta, "nükleer olmayan ülke" statüsünü kaldırmak için bir referandum düzenlemişti ancak muhalefet ülkedeki baskı rejiminde referandum sonucunun meşru olmadığını savunuyor.

Belarus, Ukrayna'daki savaşta doğrudan yer almasa da, Minsk ile Moskova arasındaki yakın askeri işbirliği biliniyor. Belarus yönetimi daha önce Rus askerlerinin kendi topraklarını kullanarak Ukrayna'ya geçişine izin veren kararlara da imza atmıştı.


Independent Türkçe, The Guardian, AP, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU