İsveç'in NATO üyeliğine Macaristan da sıcak bakmıyor

"Tüm Macaristan'a hakaret ediyorlar"

İsveç'in NATO üyeliğinin akıbeti henüz belli değil (Reuters)

Türkiye'den sonra Macaristan da İsveç'in NATO üyeliğine soğuk bakıyor. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başdanışmanı Balasz Orban, İsveç'in ülkesine yönelttiği eleştirilerden rahatsızlık duyduklarını belirterek, şunları söyledi: 

Son yıllarda İsveç hükümetindeki bazı isimlerin, Macaristan'daki demokrasinin durumunu sürekli sorgulamayı alışkanlık haline getirdiğini gören Macar milletvekilleri, bundan rahatsızlık duyuyor. Macar seçmenlere, milletvekillerine ve onlar aracılığıyla da tüm Macaristan'a hakaret etmeye devam ediyorlar.

Orban, Macaristan'ın İsveç'in içişlerine karışmadığını, Stockholm yönetiminden de aynı tutumu beklediklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Finlandiya ve Macaristan arasında tarihi bir dostluk olduğunu vurgulayan Orban, ikili ilişkilerde oluşan sorunları çözmek için karşılıklı anlaşma sağladıklarını ifade etti. Fakat danışman, aynı güvenceleri İsveç yönetiminden alamadıklarını savundu.

Macar parlamentosunda Finlandiya'nın NATO üyeliği bugün oylanacak. Ancak İsveç için henüz herhangi bir planlama yapılmadı. 

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Finlandiyalı ve İsveçli politikacıların, siyasi sistemimizin demokratik yapısını sorgulamaları gerçekten kabul edilemez" demiş, İsveç'in üyeliğinin ne zaman tartışılacağının belli olmadığını söylemişti.

Finlandiya ve İsveç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından, NATO'ya katılma başvurusu yapmıştı.

İskandinav ülkelerinin üyeliği, ittifakta Türkiye ve Macaristan dışındaki tüm ülkeler tarafından onaylandı. 
 


İsveç'te ocakta yaşanan Kuran yakma protestosu, Ankara - Stockholm ilişkilerinde kriz yaratmıştı. 

Halihazırda İsveç'in terör örgütü üyelerine ev sahipliği yaptığını savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun ardından Stockholm yönetiminin NATO üyeliğine destek verilmeyeceğini duyurmuştu. 

Öte yandan Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Meclis'teki onay sürecini başlatma kararı alındığını bildirmişti.

Başbakan Orban da 1 Mart'taki açıklamasında, Türkiye'nin İsveç'e dair tutumunu desteklediklerini söylemişti.


Independent Türkçe, Sputnik International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU